Ekonomi Siyasi çekişmeyi bırakın iç barış tehdit altında

Siyasi çekişmeyi bırakın iç barış tehdit altında

Paylaş
Siyasi çekişmeyi bırakın iç barış tehdit altında

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, yeni bir terör olayıyla güne başlamanın herkesin en büyük korkusu haline geldiğini söyledi

‘Güne korkuyla başlıyoruz’

Haberin Devamı

Ümit Boyner, “Ama maalesef ki çok üzgünüm yavaş yavaş başımıza da geliyor” diye konuştu. Önceki gün Diyarbakır’daki karakol baskını, dün sabah İstanbul Halkalı’da gerçekleşen terör olayının can kaybı ile sonuçlandığına dikkat çeken Ümit Boyner, şunları söyledi:

Kaybedecek saniye yok

“Bugün de (dün) 4 aileye ateş düştü. Ama Türkiye’nin canı yanıyor. Dün Trabzon’dan yaptığım çağrıyı yinelemek istiyorum. Siyasi çekişmeleri bırakalım. En büyük varlığımız huzurumuz, iç barış tehdit altında. Ortak hareket etmek için kaybedecek saniyemiz yok. Cumhurbaşkanı’nın siyasi liderlerle başlattığı, terör odaklı görüşmelerden bir an önce ortak bir anlayış ve yeni bir yol haritasının ortaya çıkmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Fikri hak olmadan teknoloji gelmez

Yabancı tercih etmiyor

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’nin fikri haklar alanında 133 ülke arasında 105’inci sırada olduğunu belirterek, yabancıların fikri hakların korunmadığı ülkelere teknolojik yatırım yapmayı tercih etmediklerini söyledi.

TÜSİAD’ın ‘Fikri Haklar Sözlüğü’nün İstanbul’daki tanıtımında konuşan Ümit Boyner, sözlükte bin terimin Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca çevirisinin olduğunu söyledi.

Ürün değil marka önde

Bugünün rekabet koşullarında ürünlerin değil markaların ve patentlerin yarıştığını kaydeden Ümit Boyner, “Türkiye fikri haklarda ilerleme kaydetti. 1

995’teki patent sayısı 763’ken 2009’da 5.610’a çıktı. 1995’te 45 faydalı model tescil edilmişken bu sayı 2009’da 2882 oldu. Ama Polonya 64, Brezilya 92, Zimbabwe 99, Kamboçya 103’üncü sıradayken biz hâlâ 133 ülke arasında 105’inciyiz” dedi.

Binlerce dava düştü

Anayasa Mahkemesi’nin, 2009 yılında Markaların Korunması Kararnamesi’nin bazı cezai hükümleri iptal ettiğini belirten Ümit Boyner, “Süresi içinde yeni düzenleme olmadığı için binlerce marka davası düştü. Aynı işlem patent ve faydalı modeller ile endüstriyel tasarım için de geçerli. Orada da 4000 dava düştü ve boşluk halen doldurulmadı. Bunu çeşitli platformlarda defalarca söyledik” diye konuştu.

Acil düzenleme lazım

Haberin Devamı

8 Nisan’da düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında da durumun önemini tüm çıplaklığı ile ortaya koyduklarını söyleyen TÜİSAD Başkanı Ümit Boyner, “Bu gelişmeler bir araya geldiğinde önümüzdeki yıl açıklanacak raporlarda fikri haklar alanında Türkiye’nin sıralamasını tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok. Artık, acilen harekete geçmek zorunda olduğumuz bir noktadayız” dedi.