Tamer Heper Siz tüketicisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Siz tüketicisiniz

Haberin Devamı

Müteahhitle yaptığım sözleşmeye göre bana bir daire teslim edecekti. Daireye bakıyorum bazı malzemeler sözleşmede bahsedilenlerden farklı. Bazı şeyler ise hiç yok, yapılmamış. Bunları kendisine söylediğimde beni uzun süre oyaladı. Ancak geçen süre içinde de hiç ilgilenmedi. Daireyi teslim aldığımdan bu yana da altı ay geçti. Ben bu durumda ne yapabilirim? ● M.L. Siz müteahhitle sözleşme yaptınız ve müteahhit size daireyi ayıplı teslim etti. Bu durumda elbette bazı haklarınız var ama bu haklarınızın kullanılmasının da bir süresi var. Acaba haklarınızı kullanmanız için süreyi kaçırmış olabilir misiniz? Bir bakalım.

‘Açık ayıp‘ta süre 1 ay

Sizin şikayet ettiğiniz ‘bazı malzemelerin sözleşmede belirtilen vasıfta olmadığı’ iddiası, öyle bir bakışta anlaşılacak şeylerden olduğu için buna açık ayıp diyoruz. Açık ayıp, baktığınız an anlaşılacak ayıptır. Örneğin daireye girdiğinizde kapı kasası kırık ise bu açık ayıptır. Açık ayıplarda bir ay içinde başvuruda bulunmak lazım. Sizin farklı malzeme kullanımı da açık ayıp tarifine girdiğinden ve teslimden bu yana altı ay geçtiğinden müteahhide başvurma konusunda süreyi geçirmişsiniz. Aslında bu bir ay değişen 4077 sayılı yasadan geliyor, yeni yasada açıkça bir aydan söz edilmiyor ama tatbikatta halen bu bir aylık süreye bakılıyor.

‘Eksik iş’te süre 10 yıl

Geleyim eksik olup yapılmayanlara. Bu farklı bir husus ve farklı değerlendiriliyor. Yapılması gereken bir iş yapılmadı ise bu artık ayıp değil eksik iş. Bu durumda müteahhide başvuru süresi bir ay değil 10 yıl. Bu durumda da dairenizde veya sitenizde hiç yapılmamış işler var ise başvuru süreniz henüz geçmemiş. Eksik iş için dairenizde ortaya çıkan değer kaybını isteyebileceğiniz gibi eksik işi tamamlamak için gereken meblağı da talep edebilirsiniz. Olayın oluşuna göre bunlardan birini seçebileceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder