Sonbahar yorgunluğu için ne yapmalı?

Sonbaharın gelmesiyle hava soğumaya, aydınlık saatler azalmaya başladı. Vücudumuz bir yandan bu fiziksel değişikliklere adapte olmaya çalışırken, zihnimiz de benzer bir çalışma içinde

Sonbahar yorgunluğu için ne yapmalı?

Baharda yaşanan stresi azaltmak için özellikle B vitamini içeriği yüksek olan kepekli gıdaların tüketimini arttırmak şarttır. Bahar aylarında meydana gelen ani sıcaklık ve basınç değişiklikleri insanlar üzerinde yorgunluk ve stres gibi etkiler oluşturabilmekte, özellikle kadınların metabolizmasını ve hormonlarını etkileyebilmekte ve bu durumdan kurtulmanın en kestirme yolu da doğru beslenme ve bol yürüyüşten geçmektedir.

Baharda yaşanan stresi azaltmak için özellikle B vitamini içeriği yüksek olan kepekli gıdaların tüketimini arttırmak şarttır. "Kepekli gıdalar kilo kontrolü açısından da faydalıdır.

SU İÇMEK ÇOK ÖNEMLİ

Kepeklı gıdalar tokluk hissi verip midenin geç boşalmasını sağlar ve iştah kontrolünde yardımcıdır. Bu besinlere örnek verecek olursak kahverengi pirinçtir. Yapılan araştırmalar, beyaz ve kahverengi pirinçten oluşan bir garnitürün öğünlere leziz bir aroma ve besleyici öğelerden daha fazlasını kattığını göstermektedir.

Bunun yanında günde iki litre su içmenin de yararlarına değinmeden geçmemeliyiz. Suyun vücudumuza yararlarını saymakla bitiremeyiz. Kabızlığın önlenmesinden tutun da, yapay bir tokluk hissi sağlamasına kadar pek çok faydası vardır. Aynı zamanda su, mevsim değişikliklerinden dolayı vücutta oluşabilecek ödemin atılmasına da yardım eder. Özellikle bu aylarda öğünlere dikkat edilmesi gerekmektedir.

BİR AVUÇ KURUYEMİŞ

Günde en az 6 öğün yemek yiyin ve her öğünden önce mutlaka bir bardak su için. Mutlaka güne başlarken kahvaltı yapın. Bu sizi gün boyu daha zinde tutacaktır. Yarım saat yürüyüşü on dakikalık bir egzersizle tamamlamayı alışkanlık haline getirin. Vitamin ve mineral ihtiyacınızı preparatlardan değil de bahar da taze yetişen sebze ve meyvelerden karşılamak daha sağlıklı olacaktır.

Bir avuç kuruyemiş tüketmenin yararlarına da değinelim. Kuruyemişler enerjinizi arttırır. Bunların dışında her öğün sofrada taze hazırlanmış salata bulundurun. Kızartma ve hamur işlerine sindirim sisteminizi yorup kilo aldırarak vücudunuzu hantallaştıracağından dolayı ara verip sebzelere ağırlık verin. Günde bir bardak süt ve bir kase yoğurt tüketin.

TUZ VE TUZLU GIDALARDAN UZAKLAŞIN
 
Tuz vücudunuzun su toplamasına neden olabilir. Yemeklerin lezzetini arttırmak için baharatları güvenle kullanabilirsiniz. Özellikle bu dönemde zayıflamak ve formda kalmak için size sunulan şok diyetlere inanmayın. Bu tür yöntemler yaşam kalitenizi yavaş yavaş düşürebilir ve sağlığınızı bozabilir. En uygun beslenme şekli yeterli ve dengeli, kişiye özel ve bir diyetisyen tarafından hazırlanmış beslenmedir "