Mehmet Ali Birand Söylemesi kolay yapması zor...
HABERİ PAYLAŞ

Söylemesi kolay yapması zor...

Ankara pek açık vermemeye çalışıyor ancak durum giderek güçleşiyor. Zira Suriye’de değişim neredeyse imkansız. Ortadoğu’daki Türk büyükelçilerinin toplu halde Türkiye’ye davet edilip görüşlerinin alınması daralmanın boyutlarını gösteriyor. Başbakan’ın en büyük kaygısı Suriye’de bir Alevi-Sünni çatışmasının çıkması, büyük kan dökülmesi ve yüz binlerce Suriyelinin Türkiye’ye göçmesi... Bunu engelleyebilmek için düşünülen iki senaryo da, kolay kolay uygulanabilir cinsten değil.

[[HAFTAYA]]

1. GÜVENLİ TAMPON BÖLGE: Türkiye şu ana kadar uluslararası kurumları işin içine sokmadı ve göçmenlere kendi başına yardım veriyor. Ancak ileride bu yükü taşıması imkansızlaşacak. Türkiye’nin kapasitesi 50 bin civarında. Eğer bu rakam yüz binlere çıkarsa, o zaman Birleşmiş Milletler devreye sokulacak ve Suriye toprakları içinde güvenlikli bir tampon bölge oluşturulabilecek. Tabii bu, olayların ve göçün boyutuna göre şekillenecek. Böyle bir bölge için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanılması aslında riskli. Başka bir ülke topraklarına asker sokmak daima sorun yaratır. Söylemesi ve planlaması kolay ancak gerçekleştirilmesi çok zor bir senaryo...

Haberin Devamı

2. ESAD’A REFORM ÇAĞRISI: Söylemesi kolay ancak gerçekleştirilmesi zor olan diğer bir konu da, Başbakan’ın Suriye Devlet Başkanı’na yaptığı “reformlara devam et” çağrısıdır. Eminim Esad, Başbakan’ın sözlerini dinlerken kendi kendine “kolaysa sen gel yap” diyordur. Esad, Erdoğan’ın tavsiyelerine uyamaz. Artık öyle bir noktaya gelindi ki, demokratikleşme süreci demek, tüm Esad Ailesi’nin iktidarı kaybetmesi demektir. Esad bunu göze alamaz. Tek kurtuluşu direnişin çok sürmemesi, fazla kan dökülmeden olayların bastırılabilmesi. Böylece hem Esad Ailesi iktidarda kalabilir hem de Türkiye’yi son derece riskli bir girişimden kurtarabilir. Ben buna pek ihtimal vermiyorum. Esad direnecektir ve er ya da geç Suriye’nin kontrolünü kaybedecektir. Gidiş o yönde...

Oh nihayet doğru yol bulundu!

Başbakan Erdoğan uzun süredir beklenen adımı attı ve siyasilere-gazetecilere karşı açtığı davalardan vazgeçti. Doğrusunu yaptı. Uzun süredir hep aynı soruyu soruyor ve Başbakan neden medya ile kavga ediyor, anlayamıyordum. Gazetecileri meydanlarda cezalandırmasına hiç gerek yoktu. Acaba bu adımla birlikte yeni bir yaklaşım söz konusu olabilir mi? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik Başbakan’ı ikna edebildiyse, bundan sonra çok daha normal bir ilişki sürecine girilebilir. Artık rahata ihtiyacımız var.

Haberin Devamı

Bu çıkış Deniz Baykal’a hiç yakışmadı...

Seçim kampanyası sırasıda bu köşede Deniz Baykal’ın Antalya’da partinin basit bir eri gibi çalışmasını övmüştüm. Başkalarına örnek göstermiştim. Eski genel başkan sahaya inmiş, yeni başkana fiilen destek veriyordu. Böylesine uygar bir yaklaşımı özlediğim için alkışlamıştım. Hatta, “Sen bu yaklaşıma kanma, fırsatını bulunca Baykal kılıcını çeker” diyenleri ayıplamıştım.

Meğer onlar haklıymış. Ne göreyim; seçim sonuçlarından sonra, kazan kaynatanların başında Deniz Baykal var. İlk ateşi yakan ve muhalefeti kışkırtan kişi de o. Baykal’ı severim ancak bu yaklaşımı ona hiç yakıştıramadım. Artık liderlik rüyalarını geride bırakmış olması gereken eski başkan hâlâ kulis yapıyor, komplo kuruyormuş gibi davranıyor. Hem de kendisinin yıllarca şikayet ettiği bir yaklaşımın başını çekiyor. Yıllar boyunca aynı muameleyi gördü ve partinin bu alışkanlığından nefret ettiğini de hep tekrarladı. Oldu mu şimdi? Hiç yakıştı mı?

Haberin Devamı

CHP teşkilatının ağzını açmaması gerekir

Ortada bir de sonuçlardan şikayetçi olan CHP teşkilatı var. Hem suçlu hem güçlüler. Büyük bölümü yerlerinden kalkmadı. Kemal Kılıçdaroğlu bir meydandan öbürüne koştururken, beyefendiler ve hanımefendiler yerlerinden kıpırdamadı. Şimdi de, alınan sonuçtan dolayı Kılıçdaroğlu’nu eleştiriyorlar. İnanılır gibi değil. AK Parti teşkilatlarının neler yaptığına baksınlar da, utansınlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder