Tamer Heper Sözleşme önemli
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşme önemli

Haberin Devamı

Müteahhit ile anlaştık, müteahhit bina inşa etti. Biz dört kardeşe birer daire verdi. Ama bu dairelerden ikisi olması gerekenden küçük. Bu küçük dairelerden biri bana düştü. Kendisine başvurdum, “Senin şansına küçük olan sana düştü” dedi, kavga ediyorduk. Bu müteahhitten hakkımı nasıl alırım? ● G.A.

Sizlere “Eviniz dayanıksız, verin müteahhide size sağlam ev versin” demek kolay. Bu gibi problemler çıktığında vatandaşın yanında oluyorlar mı? Hayır. Git mahkemeye orada hakkını ara! Dava senelerce sürsün, canından bez. Bu konularda ihtilaf az değil, pek çok. Müteahhide karşı hakkınızı aramak için önce sizin müteahhit ile yaptığınız sözleşmeye bakmak lazım. Size ne vasıfta ev verecek? Şayet sözleşmede veya teknik şartnamede taahhüt ettiği vasıfta ev vermedi ise konu mahkemeye yansıyacak. Peki mahkemede ne istenebilir. Mahkemede bu dairenin olması gerekenden küçük olması nedeni ile değer kaybı istenebilir. Bu da olması gereken ile olan arasındaki değer farkıdır. Ayrıca dairede metrekare dışında bir de olması gereken diğer vasıflarında değişiklik yapıldı ise mesela teknik şartnamede öngörülen vasıfta malzeme kullanılmadı ise bunlar de hesaba katılır.

Basit ama çok önemli

Dava sırasında mahallinde bilirkişi incelemesi yapılır. Bu rakamı bulmak için uygulanan bir formül vardır. Bu formül uygulanarak dairenin değer kaybı hesaplanır. Dikkat ederseniz bir ‘sözleşeme’den, bir de ‘teknik şartname’den söz ettim. Bunlar inşaat yapılacağı zaman hayati önem taşıyan belgelerdir ve benim her zamanki önerim, bunları bir meslektaşımın yardımı olmadan yapmayın. Bunlar basit gibi görünür ama çok önemli zarara neden olabilir. Gerek müteahhitle arsa sahibi arasında yapılan sözleşmenin, gerekse müteahhitle müteahhitten daire alacaklar arasında yapılacak olan sözleşmenin noterde yapılması mecburiyeti vardır. Şayet noterde yapılmaz ise geçersizliği ileri sürülebilir. Bu nedenle konu önemlidir ve bir bilenle işbirliği yapılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder