Ekonomi Stopajda düğüm çözülüyor

Stopajda düğüm çözülüyor

Paylaş
Stopajda düğüm çözülüyor

Bazı yatırım araçlarında yabancı ve yerli yatırımcıya farklı vergi uygulanması iptal edilince hazırlanan yeni taslak Başbakan'a sunuldu

ERDOĞAN HABER VERECEK

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, bazı yatırım araçlarında yerli ve yabancılara farklı stopaj vergisi uygulayan düzenlemeyi iptal etmiş ve hükümete yeni düzenleme için dokuz ay süre vermişti. Ekonomi yönetimi konuyla ilgili taslak düzenlemeyi hazırladı.

Yerli-yabancı ayrımını kaldıran taslakta, A tipi fonlarda stopajın kaldırılması, bonodan ise sıfır ya da yüzde 10 vergi alınması önerisi yer aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderilen taslağın son şeklini, haftaya Erdoğan’ın açıklaması bekleniyor.

A TİPİNE VERGİ KALKACAK

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemede, yerli yatırımcı bonodan elde ettiği gelir için yüzde 10 stopaj öderken, yabancı, vergiden muaf tutuluyordu. Taslakta Başbakan’dan iki seçenekten birini her iki yatırımcı grubuna da uygulaması istendi.

Haberin Devamı

Ağırlıklı hisse senetlerinden oluşan A tipi fonlarda ise şu anda yüzde 10 olan verginin kaldırılması önerildi. Çünkü hisse senedinden vergi alınmıyor. Düzenleme kabul edilirse A tipi fonlarda stopaj kalkacak, B tipi fonlarda alınmaya devam edecek.

MALİYETİ 1.2 MİLYAR LİRA

Ekonomi kulislerinde, bütçede oluşabilecek gelir kaybını dikkate alarak, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bonoda stopaj oranını ‘sıfır’ değil, yüzde 10 olarak belirleyeceği konuşuluyor. Ancak Erdoğan’ın ‘yatırımcı için sürpriz açıklamayı sevdiğine’ dikkat çekenler de bulunuyor.

Düzenlemeye ilişkin taslağın kısa sürede Bakanlar Kurulu’nda ele alınması ve nisan ayı bitmeden Meclis’e sevk edilmesi planlanıyor. Bono ve A tipi fonlarda stopajın kalkmasının yıllık vergi kaybı 1.2 milyar olarak hesaplanıyor.