Ekonomi Süpermarketten alışveriş yapanlar dikkat!

Süpermarketten alışveriş yapanlar dikkat!

Paylaş
Süpermarketten alışveriş yapanlar dikkat!

Pazarlama uzmanı Mehmet Ali Bayhan, süpermarketlerdeki ticaret hileleri hakkında bilgiler vererek alışveriş yapan müşterilere önemli uyarılarda bulundu. Bayhan, süpermarketlerin müşterilerini küçük hilelerle nasıl aldattığını ve bu yöntemlerin neler olduğuna değindi.

Pazarlama uzmanı Mehmet Ali Bayhan, süpermarketlerin giriş kısmında her zaman abur cubur ve renkli büfeler bulundurduğunu bu yöntemin neden uygulandığını şu sözlerle anlattı:
"Markete yağ almak için gidip birçok abur cubur ve dondurmayla çıkmak birçoğumuz için kaçınılmaz bir sondur. Hiç fark ettiniz mi marketlerin giriş kısmında her zaman birtakım abur cubur reyonları ve renkli büfeler yer almaktadır. Asıl ihtiyaç bölümü olan et, sebze ve meyve reyonları çok daha arkalara konarak siz oraya gidene kadar aklınızı çekmektedirler."

"İndirim kartlarına hemen kanmayın"


Bayhan, ayrıca süpermarketlerdeki indirim kartlarına dikkat etme hususunda uyarılarda bulunurken, "Marketlerde yer alan gösterişli indirim kartlarına hemen kanmayın. Bazen çok daha uygun fiyata satın alınabilecek kaliteli markalar dururken satılmayan kalitesiz markalar indirim adı altında evinize sokuluyor. Bu konuda dikkatli olun!" dedi.


"Günlük değil haftalık alışveriş yapın"

Haftalık yapılan alışverişlerin daha ekonomik olduğuna dikkat çeken Bayhan, "Günübirlik yaşamanın negatif tarafları olduğu gibi günübirlik alışveriş yapmanın da birçok dezavantajı bulunmaktadır. Eğer haftanın belirli bir gününde alışveriş yaparak haftalık ihtiyaçlar satın alınırsa çok daha ekonomik bir bütçe ile yola devam edilebilir. O hafta ihtiyaç olan her ne varsa belirlenen günde satın alınmalı, başka günlerde acil ihtiyaçlar haricinde markete girilmemelidir" şeklinde konuştu.

"Her düşük fiyatlı ürün ucuz değildir!"


Ürünleri satın alırken fiyat-gramaj karşılaştırması yapılması gerektiğine de değinen Mehmet Ali Bayhan, "Satın alacak olduğunuz ürünü gramajına bakmadan kesinlikle market sepetine atmayın. Bazı ürünlerde düşük fiyat etiketi bulunmakla birlikte çok daha yüksek gramajdaki ürünler cüzi farklarla pahalı olabilir. Ancak gramaj noktasından hesaplandığında çok daha ucuza gelebilecek olan kaliteli markaların ürünlerini tercih edin. Böylece daha karlı çıkarsınız" diye konuştu.

"Marka firmalar yüksek fiyatlı etiketlerle satış yapmaktadırlar"


Müşterilerin marka konusunda çok da ısrarcı olmaması gerektiğini söyleyen Bayhan, "Günümüzde birçok market kendi adını taşıyan birtakım temel tüketim ürünleri ile müşterilere hitap etmektedir. Ancak marka düşkünü olan birçok kişi bu ürünleri kalitesiz zannettiğinden dudak bükmektedir. Halbuki oldukça kaliteli olabilen bu ürünler gayet makul fiyatlara satılmaktadır. Aradaki tek fark fiyatı ucuzlatabilmek için marketler ambalaj, etiket ve benzeri unsurlardan tasarruf yaparak sadece ürünü ön plana çıkartmaktadır" dedi.
Bayhan, aynı zamanda yeni marka ve ürünlere de şans verilmesi gerektiğine değinerek, "Birçok üründe marka değer taşıyan ve yüksek pazar sahibi olan firmalar yüksek fiyatlı etiketlerle satış yapmaktadırlar. Ancak sektöre yeni girip kaliteli bir şekilde hizmet sunmaya çalışan yeni firmalar pazarda yer tutmak için ürünlerini daha uygun fiyata satışa sunabilmektedirler. Bu sebeple bu ürünlere şans tanıyın ve mutlaka deneyin" açıklamasında bulundu.

"Alışverişe çıkmadan önce mutlaka bir alışveriş listesi yapın"

Alışveriş listesinin önemine de değinen Pazarlama Uzmanı Mehmet Ali Bayhan, "Alışverişe çıkmadan önce mutlaka bir alışveriş listesi yapın. Hatta mümkünse bu liste günlük olarak takip edilen bir uygulamaya dönüşsün. Buzdolabına veya panoya asılacak olan küçük bir kağıda ihtiyaçlar yazıldığında nokta atışı alışveriş yapma fırsatına erişebilirsiniz. Böylece yumurta almak için gittiğiniz marketten kamp çadırı alıp çıkmazsınız" diye konuştu.

İndirimleri takip edin

Fiyatları karşılaştırarak indirimleri takip eden müşterinin parasının cebinde kalacağına değinen Bayhan, "Her ürünün indirimli satılacağı belli bir periyot ve tarih marketlerde bulunmaktadır. Bu konuda zorlanıyorsanız birtakım akıllı telefon uygulamalarından istifade edebilirsiniz. Bu uygulamalar karşılaştırmalı olarak marketler arasındaki en ucuz ürünü size sunmaktadır" dedi.

Her zaman ucuz ürün kötü, pahalı ürün iyi değildir

Müşterilerin alacağı ürünü seçerken düştüğü yanılgılardan birinin de ucuz-pahalı ürün kalitesindeki yanlış algı olduğuna dikkat çeken Mahmet Ali Bayhan, "Marka gibi farklı bir takıntı da pahalı olan ürünlerin daha iyi olacağının zannedilmesidir. Tabii ki tamamen bir pazar politikası olan bu uygulamada ucuz olan ürünlere şans tanımamız gerekir" açıklamasında bulundu.

"Son kullanma tarihine dikkat edin"

Bayhan, ürünlerin son kullanma tarihine dikkat etmenin hayati önemine vurgu yaparak, "Satın alacağınız ürünü mutlaka elinize alıp inceleyin ve son kullanma tarihine dikkat edin. Özellikle reyonların ön tarafında son kullanma tarihi tükenmeye yaklaşmış olan ürünler yer alırken, arkalarda daha yeni ve taze ürünler bulunmaktadır. Arka raflardan ürün almaktan çekinmeyin" diye konuştu.

"Marketlerin sizi kandırmasına sakın fırsat vermeyin"

Son olarak marketlerde yapılan algı operasyonları konusunda da uyarıda bulunan Pazarlama Uzmanı Mehmet Ali Bayhan, "Alışveriş yaparak zorlu maratonu tamamlayıp kasaya geldiğinizde 5 liralık daha alışveriş yaparsanız diş macunu, şampuan, sabun ve benzeri gibi hediyeler sunuluyorsa durun ve bir düşünün. Sunulan hediyeye gerçekten ihtiyacınız var mı? Unutmayın ki marketler tamamen profesyonel kişiler tarafından donatılan ve insanların algılarına çok farklı mesajlar gönderen alışveriş mekanlarıdır. Marketlerin sizi kandırmasına sakın fırsat vermeyin" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı