Özlem Denizmen Taksite dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Taksite dikkat!

Haberin Devamı

22 milyon kredi kartı olan kişiye sesleniyorum. Kredi kartı doğru kullanılırsa bize yardımcı olabilen bir ödeme aracı ama sakın belli kuralları unutmayalım.

Kredi kartı bize 40 güne kadar faizsiz para veren bir araç. Kredi kartı borçlanma değil, ödeme aracıdır. Ne gereksiz sayıda karta, ne de gereksiz miktarda limite ihtiyacımız var.

TAKSİTTE PÜF NOKTA

Taksit yaparken tüketim hızı ödeme hızı ile paralel olmalı. Örneğin: Ev kredisi neden 10-20 senelik… Çünkü o evde en az 10-20 sene oturacağız. Ama 1-2 ayda tüketeceğiniz bir kozmetik ürününü 12 ayda ödemeniz bir garip oluyor. Ürün bitti, yenisine ihtiyaç var ama hâlâ taksiti bitmedi... Lakin en az 10 yıl kullanacağınız buzdolabını gönül rahatlığıyla taksitlendirebilirsiniz. UTANMAYIN Hızlı tüketilen gıda alırken sepetler dolusu alıyoruz. ‘Artsın ama eksik kalmasın’ diyoruz. Halbuki ne olur 3 domates, 2 muz alsak. Avrupalılar karpuzu bile dilimle alıyor!

O HİS YOK MU O HİS

Ben taksit olayına karşıyım biliyorsunuz. Lakin, özellikle geçim sıkıntısı çeken vatandaşlarımız ve esnafımız için iyi bir uygulama bu taksit uygulaması. Nedeni ise basit: Alabilme hissi. İnsanı mutlu eden, huzurlu kılan bir his. Almasan da, istersen alabileceğini bilmek, bir çoğumuzu mutlu kılıyor.

ÜNLÜLERİN PARA KARAKTERİ- ANGELINA JOLİE
Rüya gibi evliliğin sonu konuşuladursun, sizin için Angelina’nın para karakterini araştırdım. İşte sonuç:

Para Kuralı: Eline geçenin 1/3’ünü harcıyor, 1/3’ünü paylaşıyor, 1/3’ünü biriktiriyor. Bu konuda katı.
Kendi işini kendi yapıyor: Tanıtım ajansı yok. Kendi yapıyor, Lara Croft’da dublörlük sahnelerinin yüzde 80’ini de kendisi oynamış.
Mütevazi: Çocukları ile sürekli uçakların ekonomi sınıfında uçuyor.

26 DOLARA ELBİSE ALMIŞ

Değerli: Hollywood starları film başına 10-20 milyon dolar kazanırken onun değeri 30 milyon dolar.

Birikimci: Eski kitapların ilk baskılarını ve enteresan bıçakları biriktiriyor.

Toplam serveti: 150-200 milyon dolar civarı.

İlk parası: 16 yaşında ilk rolünü oynamış.

En pahalı: İkiz çocuklarının ilk fotoğrafları adeta servet değerinde.

Çocukluk hayali: Cenaze organizatörü olmak.

Kalbi de güzel: Angelina, kendi kurdukları Jolie-Pitt Vakfı dışında 30’a yakın vakfı da destekliyor. ‘İkinci El’ci: 2008’de ‘Güçlü Bir Yürek’ filminin galasında giydiği meşhur siyah kadife elbiseyi vintage dükkanından 26 dolara almış.

Tutumlu: Hollywood starları çocuklarını lüks içinde giydirirken Angelina Jolie 6 çocuğu için de kullanılmış giysiler alıyor.

ORTAK KONULAR

Ev düğünü: Hatırlarsanız düğünleri Fransa’daki 35 odalı evlerinde yapılmıştı. Yani parayı yeme içmeye değil emlak yatırımına harcıyor.

Ortak mal varlıkları: Hollywood, Majorca, Fransa ve New Orleans’ta ev. Brad Pitt: 200-250 milyon dolar civarında serveti var. Tutumlu Angelina’nın aksine eğlence ve keyif için harcamayı sevdiği söyleniyor. ‘3 günlük dünya’ diyenlerden.

Boşanma: Büyük boşanma avukatlarına para kaptırmayacak gibi. Çünkü boşanmada para çok konu edilmeyecek gibi görünüyor diyebiliriz. Hem evlilik öncesi servetleri birbirine yakın, hem de 12 yıldır beraber olmalarına rağmen hukuken sadece 2 yıldır evliler. Bir de o iki yıl boyunca ikisi de çok bir şey kazanmamış. Nafaka: Angelina Jolie (41) Brad Pitt’ten (52) nafaka istemeyecekmiş.

İşsizlik maaşı


İşsiz kalanların imdadına işsizlik maaşı yetişiyor. 10 aya kadar maaş alınabiliyor. Ancak belli şartları var.

● Kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmek.

● Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde sürekli prim ödemiş olmak.

● Son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak.

● Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen ya da iskur.gov.tr adresinden başvurmak.

● İşsizlik maaşı, PTT şubeleri tarafından her ayın son gününde ödenir.

● İşsizlik maaşı, sigortalı çalışanın son dört ayda aldığı brüt maaş ortalamasının yüzde 40’ı kadar.

● 2016 için işsizlik maaşı en düşük 659 TL, en yüksek 1.318 TL.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder