Ekonomi 'Tarım Bakanlığı at ve eşek sayımı da yapsın'

'Tarım Bakanlığı at ve eşek sayımı da yapsın'

Paylaş
'Tarım Bakanlığı at ve eşek sayımı da yapsın'

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, “Bakanlığın eşek, at, domuz sayımı da yapması lazım, bakalım azalmış mı? Ette ciddi kayıt dışı var' dedi

Kesime girmiş olabilirler

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın hayvan sayımı yaptırdığını ve yeterli olduğunu duyurduğunu belirterek, “Bakanlığın eşek, at, domuz sayımı da yapması lazım, bakalım azalmış mı?” dedi.

Kopuz, bu sözlerle et fiyatındaki yüksek artıştan sonra, bu tür hayvanların kesime girmiş olabileceğinin mesajını verdi.

Et konseyi kurulmalı

Bunun sebebinin tarım, gıda, sanayi entegrasyonunun sağlanamaması olduğunu belirten Kopuz, bir et konseyinin oluşması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Tarım-sanayi entegrasyonu olsun dedik, yapılmadı. Et fiyatlarının artacağı belliydi. Sanayi olmadan yapılan yatırım ve teşvik popülizmdir.

Et bölümünde çok ciddi kayıt dışı çalışma var. Fiyatların gerçeği yansıtmadığına inanıyorum.”

Hedef yüzde 8 büyüme

Dün İstanbul’da sektörün 2009 değerlendirme toplantısında konuşan Şemsi Kopuz, et zamlarında spekülatif bir kazanç ve fırsatçılık olduğunu söyledi.

Kopuz, “Bakanlık Et Konseyi kurulacağını, fiyatların da bu konsey tarafından belirleneceğini açıklasın, fiyatlar yüzde 15-20 düşer” dedi. Kopuz, sektörün krize rağmen yüzde 4 büyüdüğünü, 2010’da ise yüzde 6-8 arası büyüme hedefleri olduğunu ifade etti.

Vergiler düşerse azalır

Sektörde firmaların birçoğunun merdiven altına kaydığını vurgulayan Kopuz, kayıt dışının ortadan kaldırılması için vergi yükünün en aza indirilmesi gerektiğini belirtti.

Kopuz, “Verginin indirilmesini, halkımızın daha ucuz ve daha kaliteli beslenmesi adına talep ediyoruz. Gıda zincirinin tarladan sofraya her boyutu ile kayıt altına alınmasının yegane yolu bu” diye konuştu.

2

Haberin Devamı