Ekonomi Taşeron için kritik tarih

Taşeron için kritik tarih

Paylaş
Taşeron için kritik tarih

Devlette çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili düzenlemenin ana hatları geçen hafta açıklanmıştı

SORULAR BİTMİYOR


Ama buna rağmen merak edilen konular var. Bunların başında kadroya geçmek için “Hangi tarihten önce işe başlamak gerekiyor?”, “Ne kadar süreden beri kamuda taşeron olarak çalışan içiler kadro alacak?” soruları geliyor.


850 BİN KİŞİ VAR


Kadroya geçecek işçilerin kimler olduğunu tekrar hatırlamakta fayda var. Genel bütçeli idareler, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, üniversiteler, sosyal güvenlik kurumları, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi ile tüm belediyelerde çalışan 400 bin taşeron kadroya geçecek. KİT’lerde durum net değil.


4 AY EK KAZANÇ


TÜİK, TBMM gibi kurumlarda çalıştırılan veya özelleştirme sonrası işsiz kaldıkları için 4C statüsünde çalıştırılan 23 bin kişi ‘sözleşmeli memur’ olacak. Buna ek olarak Çaykur, Şeker Fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda çalışan işçiler halen 5 ay 29 güne kadar istihdam ediliyor. Bu işçiler 4 ay daha fazla çalışabilecek.


5 ARALIK SALI İTİBARIYLA


Kadroya geçişte sınav ve soruşturma dışında herhangi bir şart aranmayacak. Kadroya geçirilecek kişilerde belirli bir süre o kamu kurumunda çalışmış olma şartı da aranmayacak. Bu konudaki tek değerlendirilecek husus 5 Aralık 2017 tarihi itibarıyla herhangi bir kamu kurumunda taşeron işçisi olarak çalışıyor olup olmamak. Yaş, eğitim gibi kriter de söz konusu değil.


EMEKLİLİĞE KADAR İŞ


Kadroya geçenlerde 1-3 yıl gibi sözleşme olmayacak. Süresiz sözleşmeli kadro olacak. Emekli maaşı alanların devlette çalışamıyor. Ama emeklilik yaşı gelip de halen prim nedeniyle maaş alamayan çalışmaya devam edecek. Kamu kurumlarında kadroya geçen taşerona maaşa ek olarak yılda 52 günlük (2400-6000 lira) ikramiye verilecek.

Haberin Devamı