Hakan Çelik Tek yol ihracat
HABERİ PAYLAŞ

Tek yol ihracat

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üç gün boyunca İstanbul Kongre Merkezi’nde Ekonomi Bakanlığı’nın himayesinde “ihracat haftası” etkinliklerini düzenledi. Ülkenin farklı bölgelerinden ihracat yapan iş dünyası temsilcileri bakanlık bürokratlarıyla bir araya gelerek sorunlarını aktardı ayrıca uluslararası ölçekte alım için gelen heyetlerle yüzyüze görüşmeler yaptı.

Shell, Unilever, Toyota ve Coface gibi küresel ölçekte dev kuruluşların Türkiye’deki tepe yöneticileri de oradaydı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ekibi çok iyi hazırlık yapmış. Üretici üretimin önündeki engellerin, ihracatçı ihracatın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor.

“Bu da ne demek?” demeyin. Türkiye önceki yıllarla mukayese edilemeyecek kadar teşvik ve kolaylık sağlamasına karşın hala iş yapmanın önünde ciddi zorluk var.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ne kadar engel, güçlük varsa hepsini kaldırmak için uğraştıklarını anlattı.



Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek dün küresel ekonomik gelişmelerle ilgili önemli bir sunum yaptı. Satınalma gücü paritesine göre Türkiye 25 bin dolarlık kişi başına milli gelirle dünyanın 13. büyük ekonomisi. Avrupa’da ise 6. sırada.

Bununla birlikte Türkiye’de eğitimin kalitesi hala iyi düzeyde değil, dijitalleşme oranımız da düşük. Türkiye’nin genç nüfus avantajı var ancak eğitimde istenen kalite artışı gelmezse bu yeni gelen gençlere iş bulamayız.

Mehmet Şimşek, üst gelir grubuna çıkmak için Türkiye’nin mutlaka reform yapması gerektiğini söyledi ve atılması gereken adımları sıraladı.

Hükümetin büyüme ve ihracat yönünde attığı adımlar yerinde ancak ben demokrasi ve insan haklarını karnemizi iyileştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye 2004-2005 döneminde bu alanda önemli bir hamle yaparak Avrupa Birliği’ne tam üye adayı haline gelmişti. O zaman diliminde Türkiye, tarihinin en büyük doğrudan yatırımlarını aldı.

Türkiye demokrasi ve insan hakları alanında güçlü bir reformlar yapmaya devam ederse bu trend tekrar yakalanabilir. Başbakan Binali Yıldırım salı günü Amerika Birleşik Devletleri’ne gidiyor. Yıldırım’ın ziyaretiyle vize sorununun aşılacağı ve ilişkilerde iyileşme sağlanacağına dair güçlü umut var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da önümüzdeki iki ay içinde bazı Batı Avrupa ülkelerine gitmesi muhtemel.



Türkiye’nın dış politikada hangi adamları atabileceğini Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ile yarın sabah 10.00’dan itibaren CNN Türk’te canlı yayında konuşacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder