Oral Çalışlar Temel itirazlarım ve çözüm önerileri
HABERİ PAYLAŞ

Temel itirazlarım ve çözüm önerileri

Haberin Devamı

Önemli olan demokrasi, insan hakları ve evrensel hukuktur. Güçler arasında denge ve denetimin sağlanmasıdır. Bağımsız yargıdır. Meclisin yasama faaliyetinin kısıtlanmamasıdır. Yani sorun başkanlık sistemi değildir. Anayasa değişiklik tasarısına temel itirazlarımı bir kez daha dile getirmek isterim. Özetlersem:

1. Cumhurbaşkanı'nın aşırı sorumsuz ve denetlenemez oluşu; Yasama ile ilişkisinde elinde aşırı güç bulundurması; Meclisi tek başına fesh edebilmesi, seçime karar verebilmesi. Bunun karşılığında Meclis, fesih yetkisini, üye tam sayısının beşte üçü ile kullanabiliyor.

2. Cumhurbaşkanının yasama alanına da girerek "Yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname" yetkisini elde etmesi.

3. Hakimler Savcılar Kurulu'nun atanma biçimi yargı bağımsızlığı konusunda önemli sorunlar yaratıyor. HSK üyelerinin 6'sını Cumhurbaşkanı atıyor, 6'sını Meclis. Meclisin seçeceği 6 üyenin tamamının Meclisteki iktidar çoğunluğuna verilmesi, HSK'yı iktidarın bir organı haline dönüştürme tehlikesini barındırıyor.

Hızlı karar almaya evet ama...

Yürürlükteki Siyasi Partiler (SPK) ve Seçim Kanunu (SK) ile, partili Cumhurbaşkanı uygulaması, gücün iyice merkezileşmesine yol açacaktır. Parti başkanı bugünkü sistem içinde milletvekili adaylarının tamamını atama yetkisine sahip. Böylece Cumhurbaşkanı Meclis'in üstünde konumlandırılmış oluyor. Yürütmenin hızlı karar alabilmesi için düşünülen bu değişiklikler, Meclis’i ve yargıyı işlevsiz ve etkisiz kılma riski taşıyor. Yukarıda saydığım noktalar, yürürlükteki SPK ve SK ile bir arada düşünüldüğünde, denge ve denetim mekanizması için potansiyel bir tehdit olabilir. Değişebilir Bu tablo değişemez mi? Değişebilir. Tasarıdaki sakıncalı maddeler Meclis'te özenli bir şekilde ele alınıp değiştirilebilir. Daha da ötesi bu değişikliğe paralel olarak SPK ve SK bu sakıncaları giderecek şekilde yeniden düzenlenebilir. İktidara yakın hukukçular, "Bu değişiklikten sonra SPK ve SK değişecek" diyorlar. Öyleyse o adımlar şimdi neden atılmasın. Üstelik Anayasa değişikliği gerektirmedikleri için Meclis'teki basit çoğunlukla çözülebilir. Tasarı Meclise geldiğinde, vekiller denge ve denetim konusunda daha duyarlı hareket edebilirler. Yargının ve Meclis'in devre dışı bırakılmasına neden olacak maddeleri yeniden ele alabilirler. Neden olmasın...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder