Oral Çalışlar Trump'ı beklerken
HABERİ PAYLAŞ

Trump'ı beklerken

Haberin Devamı

Tüm dünya gibi, Türkiye de onu bekliyor. Obama yönetimindeki ABD'den umudu kesenler, ufka gözünü dikmiş Trump'ı karşılamaya hazırlanıyor.

7 Şubat 2012'de, MİT Başkanı Hakan Fidan'a yapılan operasyondan, 15 Temmuz darbe girişimine kadar, FETÖ'nün bütün yaptıklarının Washington'da kurgulandığı yönünde, iktidar çevresinde iddialar yaygınlaşıyor.

Bu değerlendirmeleri güçlendiren asıl gerginlik, Suriye zemininde oluştu. Türkiye'nin ısrarlı çabalarına rağmen; ABD, PYD'ye askeri destekten vazgeçmedi.

PYD'nin Minbiç'i de alarak bir "kuzey Suriye koridoru" oluşturma aşamasına gelmesi, Ankara'nın sınırlarını zorladı. Bu tehdit, Rusya ile buzların eritilmesi konusunda uyarıcı oldu.

Negatif duygular

"Fırat Kalkanı" operasyonu "PYD'nin Fırat'ın Batısına geçirmemeyi" esas alıyordu.

ABD bu girişime pek sıcak bakmasa da; DEAŞ'la mücadele edildiği için, daha çok "bekle gör" siyaseti tercih edildi.

Bu süreç, özellikle hükümet ve çevresinde, ABD'ye yönelik negatif duyguları besledi.

Geleneksel ABD karşıtlığı ya da düşmanlığı, ülkemizde bir kitlesel temele sahip. Şimdi "her türlü kötülüğün kaynağının ABD olduğu" klişesinin iyice tavan yapması şaşırtıcı değil.

Kahve ya da gazete köşesinde konuşunların işi kolay. Söylediklerinin doğrudan bir yaptırımı yok. Siyasetin ve iktidarın durumu o kadar rahat değil. Sonuç olarak, dünyanın en güçlü devleti ABD'den söz ediyoruz. Ülkelerin içişlerini karıştırmakla, darbeler yapmakla, kriz çıkartmakla ünlü bir ülke...

ABD'yi düşmanlaştırmak, şeytanlaştırmak içeride prim yapsa bile; dış siyasette, tercih edilecek bir durum değil.

Soluk alma fırsatı

Obama'nın gidişi, ABD ile ilişkilerde bir soluk alma imkanı olabilir. Trump'ın, bazı temel anlaşmazlıklar konusunda daha makul davranabileceği beklentisi oluşuyor...

Obama'nın Ortadoğu'da başarısız olduğu doğru. Onun tercihleri, ABD'den çok bölgeye zarar verdi. Bölgenin kimyası bozuldu. "Obama'dan Trump'a geçiş" bazı farklılıklar getirecek, bu bir gerçek. Dünyanın birçok yerinde, birçok maddi/manevi değişim olacak. Ancak ABD bir süper devlettir ve bazı tercihleri kolay değişmez. Aşırı iyimserlik, hayal kırıklığı getirebilir.

Trump dönemini, geçmişten dersler çıkararak karşılamaya ve meseleleri daha sakin şekilde değerlendirmeye ihtiyaç var.

Not: Sabacı Müzesi'nde Feyhaman Duran "İki Dünya Arasında" başlıklı sergi, Türkiye'nin yakın tarihine bir sanatsal yolculuk. Sergi 30 Temmuz'a kadar açık.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder