Oral Çalışlar Trump'ın Kürt politikası
HABERİ PAYLAŞ

Trump'ın Kürt politikası

Haberin Devamı

“Trump geldi, Türkiye ABD ilişkilerinde çok şey değişecek” diyen yeni bir söylemle yüz yüzeyiz. Türkiye'de "Clinton'ın kazanmasını istemeyenlerin çıkış noktaları, onun "PYD'ye silah vereceğim" diyerek Ankara ile Kürt meselesinde zıt bir pozisyonda görülmesiydi. ABD, Obama döneminde PYD'ye destek verdi, IŞİD'e karşı onu kara gücü olarak kullanmak istedi ve kullandı. Rakka operasyonunu başlatarak Ankara’nın devre dışı bırakıldığı PYD’nin öne çıktığı bir yeni durum yarattı. Donald Trump'a gelince; onun bu konularda neler yapabileceğini bilmiyoruz. Dış politikaya ilişkin net bir siyaseti olduğu da söylenemez. Elimizde bazı küçük ipuçları var: Seçimler öncesinde New York Times'tan David E. Sanger ve Maggie Haberman'a konuşan Trump, "Kürtlerin hayranıyım" ifadesini kullanmıştı. Kendisine gazeteciler, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ‘Kürtlerin hayranı olmadığını’ hatırlatınca”, Trump, Erdoğan ile Kürtleri yan yana getirebileceğini söylemişti.

PYD Türkiye

Trump'ın seçilmesinin ardından PYD lideri Salih Müslim bir açıklama yaparak, “yeni başkanla bölgede teröre karşı işbirliğini” sürdürmek istediklerini belirtti. Bundan sonrası ne olabilir? ABD'nin stratejik hedefleri arasında, bölgede özerk ya da bağımsız bir Kürdistan yaratmak niyetinden söz ediliyor. İddialara göre; İsrail'in Araplar tarafından kuşatılmasına karşı, bağımsız bir Kürt varlığı denge rolü oynayacak.

Ortadoğu siyaseti değişir mi?

Trump bu hedefleri değiştirebilir mi? Bunu ister mi? İstese de yapabilir mi? Hiçbiri net değil. Ben, Trump’ın New York Times’e söylediği, Kürtleri Erdoğan'la yanyana getirme perspektifini, bir tutamak olarak görmekten yanayım. Çok naif sayılabilecek bu görüşü önemsiyorum. Bölgedeki yangını az hasarla atlatmak, dış politikada inisiyatif kazanabilmek için Türkiye’nin Kürtlerle, ilişkilerini yeniden düzenlemesinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Evet PYD, sağladığı ABD desteğiyle daha rahat hareket edebiliyor, geçmişte Ankara ile yürüttüğü temasları şimdi pek zorlamıyor. Ancak şurası bir gerçek ki, Türkiye'yi karşısına alan PYD'nin bu çizgide devam ederse işinin zor olduğu ortada. Türkiye ile düşmanlaşma onların projelerini imkansız hale getirebilir. PYD, PKK'ya rağmen Türkiye ile uzlaşabilir mi? Bunu söylemek kolay değil. Bölgede Türkiye ile Kürtlerin uzlaşarak yeni bir sinerji yaratmaları herşeyi değiştirebilir. PKK, Türkiye'ye yönelttiği silahları bırakır mı? Trump buna vesile olabilir mi? Çok zor olduğunu görebiliyorum. Bekleyeceğiz...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder