Ekonomi Tüketiciden 'güvence bedeli'ne isyan

Tüketiciden 'güvence bedeli'ne isyan

Paylaş
Tüketiciden 'güvence bedeli'ne isyan

Tüketiciler Birliği Başkanı, elektrik, su ve doğal gaz aboneliğinde tüketiciden alınan güvence bedellerine tepki gösterdi

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, elektrik, su ve doğal gaz aboneliğinde tüketiciden alınan güvence bedellerinin, aboneliğin iptali durumunda geri ödenmek yerine kuruma gelir olarak kaldığını belirtti.

Kaya, abonelik sistemi ile kullanılan elektrik, su ve doğal gaz hizmetlerinde sözleşme düzenlendiği anda güvence bedeli talep ve tahsil edildiğini belirtti. Kurumların güvence bedeli talep gerekçesi olarak abonenin borçlarını ödememesi ve farklı sorunları telafi etmek için aldıklarını beyan ettiğini vurgulayan Kaya, güvence bedeli olarak illere göre değişse de vatandaşların her ev değiştirdiğinde yüzlerce lira para ödemek zorunda kaldığını anlattı.

Kaya, özel sektör işletmelerinde abonelik yapılırken güvence bedeli talep edilmezken kamu kurumlarının halen bu konuda ücret almasının vatandaşa güvenilmediğini gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

ENFLASYON KARŞISINDA ERİYOR

"Yine bütün ödeme sistemleri ve icra yöntemleri söz konusu iken güvence bedeli talep etmek kamunun finansman tekniği olarak karşımıza çıkmaktadır. Elektrik, su ve doğal gaz aboneliğinde tüketiciden alınan güvence bedelleri, aboneliğin iptali durumunda geri ödenmek yerine kuruma gelir olarak kalıyor. Bazı kurumlar aldığı güvence bedelini, aboneliğin iptali durumunda aynen ödemektedir. Yani, 5 ya da 10 yıl önce verilen bedeli iade etmektedir. Burada enflasyon nedeniyle erimiş bedel, vatandaşa verilmektedir."

Güvence bedeli uygulamasının kaldırılmasının zamanının geldiğini belirten Kaya, şöyle devam etti: "Alınıyorsa da vatandaşların hakları korunmalıdır. Kurum, aldığı güvence bedelini iade ederken, bugünün şartlarına göre ödeme yapmalıdır. Güvence bedelleri, kurumların gelir kapısı olmamalıdır. Elektrik, su ve doğal gaz, evrensel tüketici hakları ve anayasal düzenlemelerle tüketiciye vaat edilen kamusal hizmetlerdir. Sözleşmelerini iptal eden tüketiciler, güvence bedellerini mutlaka geri istemelidir."

AA

Haberin Devamı