Ekonomi Turing'den Başaran Ulusoy'a suçlama

Turing'den Başaran Ulusoy'a suçlama

Paylaş
Turing'den Başaran Ulusoy'a suçlama

Turing'den Başaran Ulusoy'a suçlama

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy hakkında "yönetimi üst üste 3 kongrede ele geçirmekte başarılı olamayınca kendisini ve 2 arkadaşını hukuka aykırı biçimde yönetim kurulu kayyumluğuna tayin ettirdiği" iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

TURİNG’den "Çok acil" ibaresiyle yapılan yazılı açıklamada, Cumhuriyet’in temel kuruluşlarından olan ve Atatürk’ün Cumhuriyet’i ilanından bir hafta sonra Lozan Konferansı Genel Sekreteri Büyükelçi Reşit Saffet Atabinen’e kurdurduğu Türkiye Turing ve Otomobil Kurumuna tepeden inme müdahale yapılmaya çalışıldığı savunuldu.

Açıklamada, şöyle denildi:
"İstanbul’a büyük hizmetler yapan efsanevi başkanı Çelik Gülersoy’un 2003 yılında vefatından sonra girdiği çalkantılı dönemde kurumu ele geçirmek isteyenlerden kurtarıp istikrar sağlayan, aynı zamanda Çelik Gülersoy Vakfının da mütevellisi olan Başkan Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu’nu devirerek, Turing yönetimini ele almak isteyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, üst üste 3 kongrede de başarılı olamayınca Genel Kurulca hep reddedilen kendisini ve 2 arkadaşını tamamen hukuka aykırı şekilde sulh hakimliğinden yönetim kurulu kayyumluğuna tayin ettirdi.

Haberin Devamı

Böylece bir özel hukuk tüzel kişisi olan dernek, anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olarak, üyelerin kendi kuruluşlarını kendilerinin yönetme ve yöneticilerini seçme hakkı ellerinden alınarak, Atatürk’ün resmen himayesine aldığı kurum, amacı dışında kullanılmaya açık hale geldi."
Kurumun Kapıkule ihalesine katılan kişinin, kuruma kayyum tayin edilmesinin, "bir hukuk faciası" olduğu savunulan açıklamada, "Kurumu ele geçirme çabalarındaki sebebin genel merkezinin bulunduğu Seyrantepe kampüsü karşısında yapılan Galatasaray Stadı nedeniyle değerinin olağanüstü artması ve yüksek mal varlığı olduğu sanılıyor" ifadeleri kullanıldı.

Yargıtay Onursal Genel Sekreteri de olan Başkan İbrahimhakkıoğlu’nun, yasa dışı toplanan 5 kişilik bir heyetçe başkanlıktan alınma ve Ulusoy’un kendisini başkan seçme kararının, tüzük hükümleri ve Genel Kurul kararı gereğince geçersiz ve yok hükmünde olduğu belirtilen açıklamada, "Derneğin Denetim Kurulu, Genel Kurulu 11 Haziran’da genel merkezde olağanüstü kongreye çağırdı" ifadesine yer verildi.

-ULUSOY’UN AÇIKLAMASI-

AA muhabirinin iddiaya ilişkin sorularını yanıtlayan TÜRSAB Başkanı Ulusoy ise "Kendi başıma nasıl tayin ettireyim kendimi? Mahkemenin tayin ettiği kayyuma kim karışabilir? Bu iddia gerçek değil" dedi.

Haberin Devamı

Ulusoy, arazinin değerlenmesi nedeniyle böyle bir girişimde bulunulduğu yönündeki iddiaya da şu yanıtı verdi:
"Benim öyle malda falan gözüm yok. Böyle yalanlarla, iftiralarla nereye gidebilir bu insan? Ne böyle bir niyetim var ne de oraya bir çivi çakılacak. Hiçbir şey çakılmayacak. Orası öyle kalacak. Mahkeme beni seçmiş. Mahkeme onun lehinde karar aldığı, kayyum tayin ettiği zaman oluyor da mahkeme beni tayin ettiğinde niye bundan gocunuyor? Seyrantepe değil, benim mala ihtiyacım yok ki. Bu, bana söylenecek en son laf. Kendisi orayı çiftlik gibi idare etti, mahkeme bizi kayyum tayin etti. Mahkemeye de vesayet makamına da sormadan bir şey yapmam zaten. Orayı idare edemiyor, 7 arkadaştan 5’i beni seçiyor, buna saygı göstersin. Ben onun başkanlığına her zaman saygı gösterdim, o da benimkine göstersin olur biter ama şunu söylüyorum, değil Seyrantepe’de, biz malın üzerine mal koyarız, ne bir şey satarız ne de fuzuli şeyler alırız. Her gittiğimiz yeri yüceltiriz."

Haberin Devamı

TÜRSAB ve Başaran Ulusoy’un avukatı Mansur Topçuoğlu da Turing’in kamuya yararlı yüzlerce dernekten biri olduğunu ve 7 tane yönetim kurulu üyesi bulunduğunu belirterek, 2005 yılında başlayan bir yargılama sonucunda mahkeme kararıyla 6 yönetim kurulu üyesinin görevden alındığını ve Dernekler Kanunu’na göre de bunların yerine 6 kayyum atandığını anlattı.

Daha sonra bu kayyumların çeşitli nedenlerle değiştiğini ifade eden Topçuoğlu, Turing’in dernek tüzüğünde amacının "Türkiye turizmine katkıda bulunmak ve Türkiye turizmini tanıtmak" olarak belirtildiğinin altını çizerek, "Her zaman böyle kayyumluktan boşalmalar olduğu zaman vesayet makamına değişik zamanlarda değişik kayyumlar atıyor. Başaran Ulusoy da TÜRSAB Başkanı olarak, turizme verdiği katkı nedeniyle atanan kayyumlardan biri" dedi.

Atamanın yasa dışı olduğu iddiasında bulunan İbrahimhakkıoğlu’nun kendisinin de bir hukukçu olduğunu hatırlatan Topçuoğlu, "Mahkemenin vermiş olduğu karara hukuksuz demek ne derece doğru onu bilmiyorum. Açıkçası bir hukukçuya da çok fazla yakıştıramadığını söylemeliyim" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"GENEL KURUL KARARI KANUNA GÖRE GEÇERSİZ"-

Turing Denetim Kurulunun aldığı Olağanüstü Genel Kurul kararına da değinen Topçuoğlu, "Medeni Kanun’un 75. ve 77. maddeleri uyarınca Denetim Kurulunun doğrudan Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi yok. Medeni Kanun ve Dernekler Kanunu, derneğin olağanüstü genel kurula çağırmada tek yetkiliyi yönetim kurulu olarak belirlemiştir" ifadelerini kullandı.

İbrahimhakkıoğlu’nun Denetim Kurulu ile imzasız bir kararla, Yönetim Kuruluna getirmeden olağanüstü genel kurul talebinde bulunduğunu savunan Topçuoğlu, buna karşın bazı üyelerin başvurusu üzerine mahkemenin, Medeni Kanuna göre olağanüstü genel kurul kararını geçersiz saydığını kaydetti.