Ekonomi Türk gümrüklerine Hong Kong modeli

Türk gümrüklerine Hong Kong modeli

Paylaş
Türk gümrüklerine Hong Kong modeli

Gümrüklerde takip için Hong Kong modelini incelediklerini belirten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yıl sonunda tam otomasyona geçeceklerini söyledi. Yazıcı, Türk gümrük memuru kıyafetlerinin Hong Kong'daki gibi koyu renk ve tek tip olacağını ifade etti

Otomasyona geçilecek

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gümrüklerde sıkı takip için Hong Kong modelini incelediklerini söyledi. Bakan Yazıcı, bir grup milletvekili ile gittiği Şanghay ve Hong Kong’daki temaslarına ilişkin bilgi verdi. Yazıcı, Hong Kong gümrük idare yapısı ile Türkiye’deki yapının benzerlik gösterdiğini belirterek, “Hong Kong’da yıl sonunda otomasyon sistemine geçilmesi hedefleniyor. Türkiye de bu yıl sonunda tam olarak otomasyon sistemine geçmeyi planlıyor” şeklinde konuştu.

X-ray sayısı artacak

Hong Kong’da yağ kaçakçılığı konusundaki bir operasyonun görüntülerini izlediğini söyleyen Bakan Yazıcı, gümrüklerde sıkı takip için bu modeli incelediklerini belirtti. Yazıcı, kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında x-ray (konteynerlerde ne olduğunu gösteren cihaz) sayısının artırılacağını söyledi. Hong Kong’daki gümrük memurlarının tek tip kıyafetinden etkilendiğini kaydeden Yazıcı, Türkiye’de de koyu renk, tek tip kıyafetin gümrük memurlarına yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Haberin Devamı

2009’da 21 milyon konteyner geçti

Dünyada konteyner taşımacılığında büyük önem taşıyan Hong Kong Limanı’na, günde 14 bin konteyner girip çıkıyor. 2009 itibarıyla 21 milyon konteyner giriş-çıkışı yapılan limanda büyük ticari sirkülasyon yaşanıyor. Hong Kong Limanı’nda gümrük görevlileri kaçakçılık olaylarını daha çok feribotla takip ediyor. Uzak Doğu ürünlerinin yüzde 70-80’i bu liman üzerinden geçiyor. Hong Kong limanı, konteyner giriş çıkışı açısından Singapur ve Sanghay’ın ardından dünyanın 3’üncü büyük limanı.