Ekonomi Türk salyangozu dünyaya satılıyor

Türk salyangozu dünyaya satılıyor

Paylaş
Türk salyangozu dünyaya satılıyor

Balıkesir'de işlenen yaklaşık bin 500 ton kara salyangozunun büyük bir bölümü, tereyağ, maydanoz ve sarımsakla hazırlanarak Fransa'daki bir şirket aracılığıyla birçok ülkeye gönderiliyor

Balıkesir'de yerleşik Kocaman Balıkçılık AŞ'nin üretim müdürü Özkan Gedik, yaptığı açıklamada, deniz ürünleri kadar ülkede tüketilmeyen ancak önemli oranda gelir sağlayan bazı canlı türlerini de ihraç ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Fabrikaya getirilen kara salyangozlarını Avrupa standartlarına uygun olarak özenle işlediklerini belirten Gedik, bu işlemin, hijyen kuralları çerçevesinde kaynatma, bağırsaklarından ayırma, kabukların ve etin ayrı ayrı işlenmesiyle sürdüğünü bildirdi. Gedik, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin dört bir yanından bize yılda yaklaşık bin ton salyangoz getiriliyor. 500 ton da Bulgaristan'dan alıyoruz. Bunları işleyip Fransa'daki bir firmaya ihraç ediyoruz. O firma, bu alanda dünya pazarını yönetiyor. Bizden alıp dünyaya satıyor. Yani Türk salyangozları birçok ülkede tüketiliyor. Et ve kabuğu ayrı ayrı ihraç ettiğimiz de oluyor. Etini işleyip tekrar kabuğun içine doldurarak da satıyoruz. Restoranlarda bu şekilde sunuluyor. Avrupa'da çerez gibi tüketiliyor. Türkiye'de de yavaş yavaş tüketilmeye başlanıyor."

Haberin Devamı

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman ise salyangozların tereyağlı, sarımsaklı ve maydanozlu sosla hazırlandığını belirterek, "Türkiye'de tekiz, Avrupa'da da bir numarayız diyebiliriz. Tereyağlı salyangoz, Fransa, Japonya, Kanada, ABD, Rusya, İngiltere, Belçika ve İtalya gibi birçok ülkede sevilerek tüketiliyor. Yaklaşık 80 milyon tereyağlı salyangoz yapıyoruz" dedi.

AA