Ekonomi Türkiye’de yaklaşık 2 milyar dolara üretilen 9 yerli otomobil fuarın yıldızı oldu

Türkiye’de yaklaşık 2 milyar dolara üretilen 9 yerli otomobil fuarın yıldızı oldu

Paylaş
Türkiye’de yaklaşık 2 milyar dolara üretilen 9 yerli otomobil fuarın yıldızı oldu

Dünyanın en büyük otomobil fuarına ev sahipliği yapan Paris, bu yıl kapılarını 7 markanın katılmaması, katılanların da tasarruf tedbirleri almasıyla oldukça sönük açtı. Fuarın uluslararası itibarını adeta Türkiye’de üretilen 9 yeni model kurtardı. Toyota, Fiat, Renault, Hyundai ve Honda standlarının yıldızı Türkiye’de üretilen bu modeller oldu

Yaklaşık 1.3 milyon ziyaretiçinin gezdiği dünyanın en büyük otomobil fuarı Paris, son yılların en sönük açılışını yaparken, fuarın itibarını adeta Türkiye’de üretilen modeller kurtardı.

Ford, Mazda, Volvo, Lamborghini, Bentley, Aston Martin, Rolls-Royce gibi dev markaların katılmadığı Paris Otomobil Fuarı’nda katılan markaların aldığı tasarruf önlemleri ve yöneticilerin son anda vaçgeçtiği basın toplantıları da dikkat çekti. Bu yıl 115’incisi düzenlenen Paris Fuarı’nın yıldızı ise tam anlamıyla Türkiye’de üretilen modeller oldu. Fiat,
Honda, Hyundai, Renault’nun Türkiye’deki tesislerinde yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımla üretilen 9 model, sönük geçen Paris Otomobil Fuarı’nda adeta şov yaptı.

YERLİ MODEL DAMGASI

Fuarda Fiat standının yıldızı Bursa üretilen 3 modelden oluşan Egea ailesi olurken, Toyota’nın yıldızı Adapazarı’nda üretilmeye başlayan C-HR, Renault’un yıldızı Bursa’da üretilen yeni Megane Sedan ve Clio, Honda’nın yıldızı Şekerpınar’da üretilen yeni Civic Sedan, Hyundai’nin yıldızı ise İzmit’te üretilen yeni i10 ile i20 WRC oldu. Türkiye’de üretilen modeller Paris’e damga vurduğunu söyleyen Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, uluslararası bir fuarda, ilk kez bu kadar çok sayıda yerli model sergilendiğini kaydetti. Eroldu, Fiat standında sergilenen 13 modelin 5’inin Tofaş’ın Bursa tesislerinde üretilen modeller olduğunun altını çizdi.

80 YENİ MODEL

Otomobil tutkunlarının merakla beklediği Paris Motor Show, dün önce kapılarını dünya basınına açtı. 1898’den bu yana düzenlenen dünyanın en eski organizasyonlarından biri olan fuar 16 Ekim’a kadar ziyaret edilebilecek.

Frankfurt Otomobil Fuarı ile dönüşümlü olarak 2 yılda bir düzenlenen Paris Motor Show’da yaklaşık 80 yeni modelin dünya ve Avrupa lansmanı gerçekleştirildi. Bu yıl ‘Otomobili yaşayın’ sloganıyla düzenlenen şova Türk modellerin dışında elektrikli, hibrit ve hidrojenle çalışan alternatif yakıtlı modeller de damgası vurdu. Paris’te ilk kez görüceye çıkacak araçların 25’ini yüzde 100 elektrikliler oluşturdu.

Fuarda dikkat çeken yeni modellerin arasında yeni Audi A5 Sportback, Q5, BMW’nin X3 ve X4 arasına konumlandıracağı yeni SUV’u X2, Citroen C3, konsept CXperience, Ferrari GTC 4 Lusso T, LaFerrari, Hyundai i30, Infiniti QX Sport, Kia Rio, Land Rover Discovery, Lexus UX, Mercedes AMG GT Roadster, MINI Clubman JCW, Nissan Micra, Peugeot 3008 ile 5008, Porsche Panamera, Renault’nun pick-up modeli Alaskan, makyajlı Koleos, Skoda Kodiaq, Suzuki SX4 S-Cross ve Toyota FCV Plus ilk kez tüketicilerle buluştu.

Haberin Devamı