Gündem 'Dörtyol artık huzur ve umudun şehri'

'Dörtyol artık huzur ve umudun şehri'

Paylaş
'Dörtyol artık huzur ve umudun şehri'

Tüm enerji ve zamanımızı Dörtyol'un geleceği için harcıyoruz diyen Dörtyol Belediye Başkanı MHP'li Yaşar Toksoy, “Yaptığımız hizmette engel tanımıyor, yapılamaz denilen ne varsa yapıyoruz. Kentimiz artık huzur ve umut şehri olma yolunda ilerliyor” dedi.

RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN

Haberin Devamı

alev.gursoy@posta.com.tr

İşçi olduğunuz belediyeye başkan oldunuz. Dörtyol’da sizinle neler değişti?

Bu başarı Dörtyol insanının başarısı, benim değil. Dörtyol bizimle daha güvenli ve huzurlu bir şehir oldu. Enkaz edebiyatı yapmak istemiyorum. Ama ilçe olarak Büyükşehir Yasası’nın devreye girmesiyle önceki dönem belediye başkanlığı yaptığım Karakese’de dahil 5 belediye iptal edildi ve mahalleye dönüştürüldü.

Belediyeyi 72 trilyon 700 bin lira borçla devraldım. Bu borç ve büyükşehir yasasının oturmamasından kaynaklanan tüm sorunlara rağmen yıllardır ihmal edilmiş tüm sorunlara parmak bastık. Birçok sorun küçük dokunuşlarla çözüldü. Yaptığımız hizmette engel tanımıyor, yapılamaz denilen ne varsa yapıyoruz.

Haberin Devamı

‘BELEDİYECİLİK SEVGİYLE DOKUNMAKTIR’

Nasıl bir belediyecilik anlayışınız var?

Kucaklayıcı, bütüncül yaklaşım ve birlikte yönetim düşüncesiyle geldiğimiz günden beri yola devam ediyor ve halkın isteklerini ön planda tutuyoruz. Bize göre belediyecilik dokunmak, düşünmek, hissetmek, aşk ve şevkle kollektif bir birliktelik, şuur içinde sorunlara odaklanmaktan geçiyor. Azim, kararlılık, sevgi, hoşgörü ve paylaşımcı bir Dörtyol sevdalısı olarak hemşerilerimize hizmet ediyoruz.

‘HALKTAN KOPUK BELEDİYECİLİK OLMAZ’

Halkla aranız nasıl?

Belediyecilik, uzatılan eli geri çevirmeyen bir cömertlik ve darda kalanların yardımına koşmaktır. Hizmetlerimizde hiçbir zaman ayrım yapmadık. Hep şeffaf olduk. Uzatılan eli hiçbir zaman geri çevirmedik. Onların derdiyle dertlendik, sevinciyle mesut olduk. Mesai kavramımız yok.

Buraya gelen tek bir kişi dahi geri çevrilmez. Makamımın kapısı tüm halkımıza sonuna dek açık. Onlar bana gelmezse ben onlara giderim. Halk günleri yaparım. Halktan kopuk belediyecilik de belediye başkanlığı da olmaz. Halkın içinden biriyim, makam insanı hiç olmadım. Hemşerilerimiz bizi sever, biz de onları seviyor, saygı duyuyoruz. Onlar için buradayız. Şehrin emini olarak onlar için görev yapıyoruz. Cenazelere de düğünlere de gidiyoruz. Oy versin vermesin herkes bizim canımız.

Haberin Devamı

“DOĞUMDA DA ÖLÜMDE DE VATANDAŞIN YANINDAYIZ”

Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz?

Hayatın her alanında varız. Sosyal belediyecilik iddia ve emek ister. Layığıyla halka hizmet ediyoruz. Çağrı merkezimiz 24 saat vatandaşımızın hizmetinde. Her sorunu dinliyor, çözüm buluyoruz. Dörtyol’da ilk defa 5 noktada Ana Çocuk Eğitim Merkezleri’ni açtık. Ücretsiz eğitim veriyoruz. Cenaze hizmetimiz de yeni doğan bebek hizmetimiz de var. İhtiyaç sahiplerine gıda ve kıyafet yardımı yapıyoruz. Ayrıca bu vatandaşlarımız için sosyal market yaptık. Marketimizden 3 bin 288 kişiye kıyafet yardımı yaptık.

Göreve geldiğimizden bu yana 4 bin 647 kişiye 974 bin 160 lira yardımda bulunduk. 10 bin ailemize gıda ve paket, 559 ailemize yakacak yardımı yaptık. Cenaze evlerinde acıları paylaştık, ailenin ne ihtiyacı varsa karşıladık. Ayrıca, Esad ve Rus mezalimlerinin bombalayarak katliam yaptığı Türkmendağı ve Bayırbucak Türkmenlerine ülkü ocaklarımızla 25 araçlık yardım gönderdik.

15 Temmuz darbe girişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?

Haberin Devamı

Yaşanan bu acı hadiseden dolayı üzgünüz. Darbe suçtur, darbeleri kesinlikle tasvip etmiyoruz. 15 Temmuz darbe girişimini halkımız kahramanca püskürttü. Milletimiz meydanlarda destan yazdı. Öte yandan can kaybımız büyük, acımız taze. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Allah ülkemize ve milletimize bir daha böyle acılar göstermesin.

‘BÖLGENİN EN BÜYÜK AQUA PARK’INI YAPIYORUZ’

Dörtyol için nasıl projeleriniz var?

Dörtyol’un 30 yıllık kangren problemlerini çözüyoruz. 30 Mart 2014 seçimleri öncesinde “30 Mart’ta 30 Proje” sloganıyla yola çıktık. Projelerimizin çoğunu hayata geçirdik. En büyük haz duyduğum projelerden biri deniz ve sahil bandında yaptığımız proje. Bölgenin en büyük Aqua Park’ını yapıyoruz. 2017’nin Mayıs ayına kalmadan hizmete açacağız.

İmar uygulamaları yaparak Ocaklı, Çaylı, Özerli ve Sanayi mahallelerinde Dörtyol’un gelecekteki görüntüsünü inşa ediyoruz. Ağustos başlarında ilçemiz Sanayi Mahallesi sınırları içinde 8 bin 700 metrekare olan bir alanda büyük bir projenin temelini atıyoruz. Burada konut, yaşam alanları, kültür merkezi, sinema salonları olacak ve Dörtyol’daki yaşamı canlandıracak.

Haberin Devamı

Bunun dışında Dörtyol’un akciğeri ve kalbi olarak gördüğümüz TSK’nın 2012 yılı öncesinde terk ettiği bir alan var. Başbakanlık burayı Dörtyol’un konut ihtiyacı nedeniyle TOKİ İdaresi’ne vermişti. Dörtyol’un yeşil anlamında akciğeri ve kalbi olan bu yeri sayın valimizin, kaymakamımızın ve vekillerimizin desteğiyle, TOKİ ile anlaşarak geri aldık.

Şimdi bu alana spor salonu, yüzme havuzu ve çok sayıda donatı alanları yapacağız. TOKİ’ye de hemen doğumuzda bulunan 600 dönümlük başka bir alan önerdik. Bu önerimiz kabul gördü. TOKİ’yi çarşı merkezinden aldık, şehir estetiğine uygun bir dönüşümün yapılabileceği bir alana çektik.

Kentsel dönüşüm kapsamında bu 600 dönümlük alan TOKİ tarafından planlanacak ve sağlıklı yerleşim alanları oluşturulacak. Burada yaşayan hemşerilerimizin daha sağlıklı konutlara kavuşmalarının önünü açtık.

Hayalinizdeki Dörtyol’u anlatır mısınız?

En büyük hayalimi Dörtyol’un narenciyesi, tarihi kültürel dokusu ve gelişen ekonomisiyle insanların rağbet ettiği örnek bir ilçe olması. Nitekim bunu başardık sayılır. Türkiye’de en fazla nüfusu artan ilçelerden biriyiz. Dörtyol insanların güvenli bir yaşam alanı olarak gördüğü bir ilçe.

İlçenin en büyük sorunu nedir?

Altyapı ve imar sorunu. Alt yapıyı büyükşehirle yaptığımız protokolle çözüyoruz. Şehircilikle ilgili yeni bir imar planı yapıyoruz.

‘VATANDAŞI SAHİLLE BULUŞTURDUK’

Bugüne dek ilçeye nasıl dokunuşlarınız oldu?

Akdeniz Körfezi’nde 16 kilometrelik sahil şeridine sahibiz. Buna rağmen vatandaşımız deniz ve sahille tanışmamıştı. Göreve gelir gelmez bu buluşmayı sağladık. 30 yıldır işgal edilen Dörttaş sahilini küçük dokunuşlarla vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Böylelikle Dörtyollu kardeşlerim sahille ve kumsalla buluştu. Ayrıca altyapıya büyük önem verdik. 6 milyon 500 bin liralık 50 bin ton sıcak asfalt döküm işlemi yaptık. 125 bin metrekareye kilitli parke taşı döşedik. İlçemizde vatandaşlarımızı en çok mağdur eden kurum olan TEDAŞ’ın yetkisinde olan yerleri vatandaşların mağdur olmaması için ışıklandırdık. 23 olan park sayımızı 32’ye çıkardık. Diğer parkları da revize ettik, yeşile büyük önem verdik. Dörtyol’u daha yaşanılır bir yer haline getirdik.

Suriyeli mültecilerin buradaki durumu nedir?

Hemen yanı başımızda, 110 kilometre mesafede savaş var. Bu durum Dörtyol’u da etkiledi. Burası Türkiye’nin narenciye tüketiminin yüzde 17’sini karşılıyor. İşsizlikte son dönem müthiş artış var. Çünkü mülteciler geldiği günden beri daha az maaşla emek sömürüsü yapan bazı iş yeri ve firmalar bu kişileri alarak kaçak ve ucuz iş çalıştırmaya başladı.

Bu durum bölge insanını olumsuz yönde etkiliyor. Sosyal dokuda olumsuzluk yaşamadık. Öncelikle devletin kurumlarıyla ciddi anlamda bir otokontrol var. Çadırlarda kalanlara ya da bir evde kalabalık kalan Suriyeli mültecilere müsaade etmiyoruz. Osmaniye’de Reyhanlı ve Yayladağ sınırına yakın kamplara gönderiyoruz. ilçe kaymakamımız, emniyet müdürümüz ve ilçe jandarma komutanlığımızla bu konuda yoğun bir işbirliğindeyiz.

İlçenizde işsizlik sorunu ne durumda?

Her şeye rağmen birçok il ve ilçeye göre baktığınızda gayet iyiyiz. Fakat sanayi kuruluşlarının varlığına ve bir narenciye ve tarım bölgesi olmamıza rağmen yine de bize en fazla başvuru bu konuda geliyor. Vatandaşa iş bulmak belediyelerin görevi değil, ama yine de taşın altına elimizi koyuyor ve bu konuda da elimizden geleni yapıyoruz. Bugüne kadar Dörtyol’daki fabrika ve işletmelerle görüşerek, 700’e yakın arkadaşımızı iş sahibi yaptık.