Fatih Öztürk 2014'ün özeti
HABERİ PAYLAŞ

2014'ün özeti

Haberin Devamı

2014 eğitim camiası açısından baş döndürücü bir hızla geçti. Yılın sonuna gelmişken, bir yılda neler yaşandığının bir özetini yapalım. Ocak’ta Ankara 18. İdare Mahkemesi, SBS sonuçlarının yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sınav sonucunda okullara yerleşen öğrencilerin hiçbir hak kaybı olmayacağını açıkladı.

Bakanlık, özel okullarda okuyan öğrencilerin ders kitaplarının da devlet tarafından ücretsiz verilme kararını kamuoyuyla paylaştı. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesini düzenleyen ‘Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunla, Öğretim Kurumları Kanunu’ndan ‘dershane’ tanımı çıkarıldı, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engellendi.

[[HAFTAYA]]

Kanuna göre, dershaneler faaliyetlerine 1 Eylül 2015’e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek. Soma’daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin bu yıl üniversite sınavına girecek birinci dereceden yakınları, vakıf üniversitelerini tercih etmeleri halinde yüzde 100 burslu okuyabileceği açıklandı.

Bakanlığa bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte yer alan ‘başı açık’ ibaresi ve aynı bendin son cümlesi yürürlükten kaldırıldı. 19. Milli Eğitim Şurası’nda Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin öğretim programları ve ders çizelgelerinden ‘alkollü içki ve kokteyl hazırlama’ dersinin kaldırılması, staj faaliyeti yapmalarının kaldırılması, liselerde Osmanlı Türkçesi dersinin, bütün liseler yerine Anadolu İmam Hatip Liselerinde zorunlu ders olması, ilkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, ilkokul 1, 2. ve 3’üncü sınıflar için hazırlanacak din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programlarında da çoğulcu anlayışa yer verilmesi önerisi benimsendi. 2015’in ülkemize ve dünyaya güzellikler getirecek bir yıl olmasını umut ederken, tüm okurlarımızın yeni yılını kutluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder