Hakan Çelik Bilim ve teknoloji siyasetin neresinde?
HABERİ PAYLAŞ

Bilim ve teknoloji siyasetin neresinde?

Seçime az kaldı, rekabet son hız devam ediyor. Siyasi partilerin programlarına bir kez daha baktım, bilim ve teknolojiyle ilgili hedefler genel cümlelerle geçiştirilmiş. Oysa küresel sistemde inanılmaz rekabet söz konusu. İsrail deniz suyunu ucuz yöntemle arıtarak müthiş bir devrim yaptı.

Singapur ve G. Kore matematikte şampiyonlar yetiştiriyor. Amerika patent lideri. İngiltere, Fransa, Almanya endüstriyel ve lüks mamullerin üretiminde dünyada hâlâ ilk sıralarda.

[[HAFTAYA]]

Robotik elektronik alanında inanılmaz gelişmeler var; Microsoft, Samsung ve Apple yazılım-donanımda çığır açan yeni ürünler geliştiriyor. İsveçli Volvo olası kazada öldürmeyen otomobil yapma hedefini tutturmak üzere. Türkiye’de araştırma geliştirme alanında (AR-GE) kamunun desteği ve teşviki maalesef sınırlı.

Haberin Devamı

Üniversiteler çok gerilerde. Ford Otosan’ın 1.350 mühendisin istihdam edileceği yeni AR-GE merkezi son dönemin nadir iyi haberlerinden biriydi. Bir sektöre doğru zamanda girmenin ve çalışmanın nasıl sonuçlar doğurduğunun çarpıcı örneğini Yemek Sepeti portalının sahibi Nevzat Aydın gösterdi.

15 yıl önce kurduğu şirketini Alman Delivery Hero’ya 589 milyon dolar gibi çok yüksek bir bedelle sattı. “Giyilebilir teknolojiler” bir süredir bilim insanlarının üzerinde yoğunlaştığı konular arasında. Tekstil ve moda sektörünün çehresini değiştirecek çok ilginç bir gelişmeye tanık oldum.

Ülkemizin ünlü modacılarından Arzu Kaprol dünyanın en büyük teknoloji ve iletişim şirketlerinden Vodafone’un katkısıyla 14 Mayıs’ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Türkiye’nin ilk dijital defilesini gerçekleştirecek.

Kaprol, daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kamuflajlarının yenilenmesi projesinde de çalışmıştı. Kaprol’ün nanoteknoloji yardımıyla tasarladığı akıllı ceket ilk kez burada kamuoyuna tanıtılacak. Dört mevsim kullanılabilme özelliğine sahip olan kıyafet, üzerindeki mikro güneş panelleriyle enerji topluyor.

Bu sayede kullanıcısına ısınma veya serinleme imkânı sağlıyor. “Vodafone Locate” donanımıyla ceketin nerede olduğunu bulmak mümkün. Vodafone SIM kart ile gelen panik butonu da daha önce seçilen 3 kişiye acil durum mesajı gönderiyor.

Haberin Devamı

Kadına yönelik şiddetin ulaştığı boyut düşünülecek olursa bu özellik bile çok önemli. Genetik, elektronik ve endüstri mühendisleriyle birlikte geliştirilen ceket 750 gram ağırlığında. Kumaşlar İsviçreli Schoeller firmasının imzasını taşıyor.

BBC Research’ün tahminlerine göre bu yıl 6 milyar dolarlık hacme sahip olan giyilebilir teknolojiler pazarı 2018’de 22 milyar dolara ulaşacak. Bu muazzam pastadan Türk girişimcilerin de pay alması için önemli bir fırsat var.

Arzu Kaprol’ün Vodafone tarafından desteklenen etkileyici tasarım çalışmaları yüksek katma değer üretimine imkân verecek. Bu sayede sanat ve moda alanında Türkiye’nin bir adım daha öne çıkması mümkün olacak diye düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder