Fatih Öztürk Üstün yeteneklilere Enderun modeli
HABERİ PAYLAŞ

Üstün yeteneklilere Enderun modeli

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı uzun süredir üstün yetenekli çocukların eğitimi için uygulanabilir bir model arayışındaydı. Bakanlık 2011 biterken üzerinde çalıştığı Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı’nı hayata geçirme kararı aldı. 600 bin üstün zekâlı çocuğun eğitiminde çağdaş Enderun (saray okulu) modeli uygulanacak.

Bakanlığın yapacağı yeni düzenlemeler sonrasında, üstün yetenekli çocuklara kişiye özel eğitim verilmesi planlanıyor. MEB yetkililerinin üstün yetenekli çocuklara yönelik geliştirilen ‘çoklu eğitim’ sistemi için Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki ‘Enderun sisteminden’ faydalanmaları dikkat çekici bir durum… Enderun, 2. Murat döneminde kurulup, zamanla çeşitli değişikliklere uğramakla birlikte Osmanlı Devleti’nin son zamanlarına kadar varlığını sürdüren bir saray okulu.
[[HAFTAYA]]

Günümüzde bu sistem içinde bir yandan üstün yetenekli çocuklar eğitilirken, geleceğin hem devlet hem de bilim adamlarının yetiştirilmesi hedefleniyor. Üniversitelerden akademisyenlerin de ders verecekleri yeni modelde Bilim Sanat Merkezlerinde eğitim alan ilköğretim öğrencisi, üniversiteden de ders alabilecek.

Genel olarak ülke nüfusun yüzde 10’unu oluşturan üstün yeteneklilerin sayısı, Türkiye’de genç nüfusu da göz önünde bulundurunca 600 bine ulaşıyor. Türkiye’deki Bilim Sanat Merkezleri’nde ise ancak 8 bin öğrenciye eğitim veriliyor. Bakanlığın Enderun sistemi eylem planının birinci aşamasında önce üstün yetenekliler için örgün eğitim kurumları açılacak. Üstün yetenekli öğrencilere eğitim veren Bilim Sanat Merkezleri’nin sayısı hızla artırılacak. Üstün yetenekli öğrencilerin tespiti tek sınavla yapılmayacak.

Kişiye özel eğitim verilecek. Başarılı öğrenciler İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yatılı okuyabilecek. Acısı, tatlısıyla eski yılı geride bırakıp, yeni bir yıla yeni umutlarla gireceğiz. 2011 yılı eğitim açısından çok hareketli bir yıl oldu. Eğitim konusunda pek çok olayı kamuoyu günlerce tartıştı, yeni gelişmeleri heyecanla karşıladı. Anadolu’da söylenen güzel bir söz vardır: “Geçmişini bilmeyenin geleceğine başkaları karar verir.” Yeni yılda ülkemiz, eğitimimiz adına güzel kararların alınması beklentisi içinde hepinize sağlıklı, mutlu bir yıl diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder