A. Yavuz Kocaömer Zika virüsü ve RİO 2016
HABERİ PAYLAŞ

Zika virüsü ve RİO 2016

Yaklaşık 1 senedir Ağustos-Eylül aylarında Brezilya’da yapılacak Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları ile ilgili birçok yorum, haber geliyor. “Zika virüsü çok tehlikelidir, dikkatli olunması lazım” uyarısı yapılıyor. Bu konuda biz Olimpiyat ve Paralimpik Komitelerimizin sağlık kurullarından şu ana kadar herhangi bir uyarı almadık. Aslında Zika virüsü 1947’de Afrika’da ortaya çıkmış, 2006’dan itibaren özellikle Afrika ve Güneydoğu Asya’da artmaya başlamış. 2015’ten beri de Orta ve Güney Amerika’da seri bir şekilde yayılıyor. Sivrisinek sokmasıyla insana geçiyor. Cinsel ilişki ve kan nakilleri yoluyla da insandan insana bulaşıyor.

İlk belirtiler

Virüsü kaptıktan 2 ile 7 gün sonra ilk belirtiler ortaya çıkıyor. 38 derece ateş, eklem ağrıları, gözlerde iltihaplanma ve deri üzerinde lekeler belirtilerden bazıları. Normal şartlarda bir hafta sonra geçiyor ama tendeki lekeler 10 gün devam ediyor. Şu anda bu virüsün aşısı mevcut değil, kesin etkili bir ilaç da yok. Özellikle batılı ülkelerin olimpiyat komiteleri uzun kollu gömlek veya tişörtler, formalar, uzun pantolonlar giyilmesini öneriyor; hem giysilerin üzerine hem de vücudun açık kalan yerlerine spreyler ve kremler sürülmesini tavsiye ediyorlar.

Dünya Sağlık Teşkilatı

Yaklaşık 2 hafta önce, Dünya Sağlık Teşkilatı 150 doktorun imzasıyla bu virüsün çok tehlikeli olduğunu, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın ertelenmesi konusunun düşünülmesi gerektiğini bir rapor halinde yayınladı. Ancak Brezilyalı makamlar, “Olimpiyatlar yapılacaktır, tedbirler alınmaktadır” diye cevap verdiler. (Sivrisineklere karşı ne tedbir alacaklarsa!) Başkanlığını Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nevin Ergun’un yaptığı Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Sağlık Kurulu’ndan bugüne kadar bir bilgi alamadık.

Almanya örneği


Şimdi isterseniz yakından tanıdığımız Almanya Olimpiyat ve Paralimpik Komitelerinin neler yaptığını kısaca özetleyelim: 5 Şubat 2016’da Alman Milli Olimpiyat Komitesi Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Med. Bernd Wolfarth ve Prof. Dr. Med. Barbara Gärtner tarafından gönderilen bir mailde, neler yapılması gerektiği anlatılıyor. Özellikle hamile kadınların Brezilya, Kolombiya, Meksika, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Venezuela gibi Orta ve Güney Amerika ülkelerine seyahat etmemeleri öneriliyor. Ardından, gidecek sporcuların hangi tip koruyucu ilaçları kullanması gerektiği anlatılıyor vs... Yine aynı tarihte, Alman Paralimpik Komitesi Sağlık Kurulu Başkanı Dr. Jürgen Kosel tarafından benzeri tavsiyeler yapılan bir bilgi notu gönderiliyor. Yalnız Zika virüsü konusunda değil ayrıca sıtma ve sarılık konusunda da Brezilya’nın Rio dışındaki kentlerine gidecek olanlara belirli uyarılar yapılıyor, aşılar tavsiye ediliyor. Paralimpik Komitesi Sağlık Kurulu, sporculara ve teknik kadroya, yataklarının üzerlerine asacakları sinekliklerin olanaklar dahilinde verileceğini duyuruyor. Sivrisinekler sıcaktan soğuğa uçmadıkları için odalardaki klimaların kapatılmaması bir önlem olarak düşünülüyor.

Bizde ise...

Bizde ise, ilk defa geçen hafta Atletizm Federasyonumuzun, Uluslararası Federasyon’dan bu konuda gelen bir yazıyı tercüme ederek sporculara ve gidecek kafileye ulaştıracağı haberini aldık. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin sağlık kurullarından ise hâlâ bir ses yok.

ÇENGELLİ PANO

Haberin Devamı


Beşiktaş’taki ilgisizlik

Haberin Devamı


Bir Beşiktaşlı olarak 11.05.2016’da bilgi@bjk.com.tr adresine ‘Bilgi Alma’ konulu mail attım. Ne yazık ki konu ile ilgili hiçbir geri dönüş olmadı. Sizin aracılığınızla sorularımı bir kez daha soruyorum: 1) Maçlara engelli bileti almak için nasıl bir yol izlenmelidir? (Passolig kartı var.) 2) Bilet yükleme işlemi maçlardan kaç gün önce yapılmaktadır? 3) Vodafone Arena’da kaç adet engelli bileti verilmektedir? 4) Vodafone Arena’nın otoparkında kaç araçlık engelli yeri vardır? Uğur Becerikli / İstanbul

Ailemi göremiyorum

22 yaşında bir mahkumum. Ülkemin vicdanlı insanlarından maddi ve manevi yardım bekliyorum. Ne gelenim var ne gidenim. Memleketim Ankara’ya sevk gitmek istiyorum. Ama maddi imkansızlıklardan dolayı gidemiyorum. Ailemi göremiyorum. Orhan Tügez E Tipi Kapalı Cezaevi D-1 Koğuşu Çanakkale

Kitap ve kıyafet istiyorum

Haberin Devamı

b47 yaşındayım. 7 yıldır cezaevindeyim. Maddi yönden çok sıkıntım var. Yardım edecek hiç kimsem yok. Kitap okumayı çok seviyorum. Yardımseverlerden kitap, roman, hikaye; her türlü kıyafet, ayakkabı ve eşofman istiyorm. Ercan Bektaş K Tipi Kapalı Cezaevi Bayramiç / Çanakkale

Sıradaki haber yükleniyor...
holder