Ekonomi Türkiye'nin gücü ortaya çıktı

Türkiye'nin gücü ortaya çıktı

Paylaş
Türkiye'nin gücü ortaya çıktı

Türkiye'nin gücü ortaya çıktı

İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Murat Yalçıntaş, 2009’un son üç ayında görülen büyümenin, Türkiye’nin ekonomik gücünü teyit ettiğini söyledi. Murat Yalçıntaş, “Bu büyüme, küresel krizin Türkiye’ye etkilerinin bittiğinin ve büyüme döneminin başladığının en açık göstergesidir” dedi. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, büyümenin arkasında, Türk özel sektörünün dinamizminin bulunduğunu kaydetti.

‘BÜYÜME İSTİHDAMI ARTTIRMADI’

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün Ankara Sanayi Odası’nın toplantısında büyüme verilerini değerlendirdi. Deniz Baykal, yılın son üç ayında görülen yüzde 6’lık büyüme hızının, istihdamı artıran bir büyüme olmadığına dikkat çekti. Türkiye’de spekülatif sermayeye ödül verilirken, üreten ve çalışanların cezalandırıldığını belirten Deniz Baykal, “Bunu değiştirmek gerek” dedi. Deniz Baykal, krizde artan bütçe açığını ve ihracatın yeniden artmasıyla büyüyecek cari açığı kastederek, “Önümüzde ikiz açık tehlikesi var” dedi.

UZUN VADELİ BÜYÜME SÜRECİNE GİRİYORUZ

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, büyüme rakamlarını değerlendirirken, Türkiye ekonomisinde toparlanmanın geçen yıl mart ayından itibaren başladığını vurguladı. 2009’un ilk üç ayında yüzde 14.7 küçülme görüldüğünü hatırlatan Nihat Ergün, “O zaman ‘yandık, bittik’ denildiğinde, ‘Telaş etmeyin, toparlanır, hasar tespitini sonunda yapmak lazım’ demiştik. Biz yüzde 6’lık hasar tahmin ediyorduk ama bu yüzde 4.7 ile sınırlandı” dedi. Nihat Ergün, son üç aydaki güçlü toparlanma ile kapasite kullanımı ve güven endekslerindeki artışların, Türkiye’nin yeniden uzun vadeli bir büyüme sürecine ilerlediğini gösterdiğini belirtti.

KRİZ HER VATANDAŞIN 1786 DOLARINI GÖTÜRDÜ

Önceki yıl İstatistik Kurumu’nun nüfus istatistiklerini ve milli gelir hesaplarını yenilemesiyle 10 bin doları aşan, hükümetin de gururla lanse ettiği kişi başına düşen milli gelir, krizde eridi. 2008 sonunda 10 bin 376 dolar olan kişi başına gelir, geçen yıl 9 bin 590 dolara indi. Vatandaş krizde ortalama 1786 dolar fakirleşti. Kişi başına gelir Türk Lirası bazında ise 13 bin 291 TL oldu.

TOPARLANMA GÜÇLENECEK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2009’un son üç ayında milli gelirin yüzde 6 büyümesine ilişkin açıklamasında, büyümenin beklentilerden çok daha iyi olduğunu vurguladı. Ali Babacan, ekonomide başlayan toparlanma eğiliminin, 2010 yılında güçlenerek sürmesini beklediklerini ifade ederek, “2010’da Orta Vadeli Program’da öngörülen yüzde 3.5’ten daha iyi büyüme performansı beklenmektedir” diye konuştu.

TARIM YÜZDE 3.6 BÜYÜDÜ

Ali Babacan, geçen yıl tarımda mevsim hareketlerinin iyi gitmesi sayesinde sektörün yıl genelinde yüzde 3.6 büyüdüğünü, öte yandan sanayi sektöründe yüzde 6.9, hizmetlerde ise yüzde 4.6 yıllık küçülme görüldüğünü belirtti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, milli gelirin en yüksek kalemi olan özel tüketim harcamasındaki daralmanın, tüketimi artırıcı tedbirler sayesinde yüzde 2.3’le sınırlı kaldığını belirtti.

2

Haberin Devamı