Hakan Çelik 'Türkiye'ye verdiğimiz sözü tutacağız'
HABERİ PAYLAŞ

'Türkiye'ye verdiğimiz sözü tutacağız'

Almanya, Türkiye için dünyadaki en önemli ülkelerden biridir. Gerek Türkiye’nin Almanya ile kökleri tarihe dayanan güçlü dostluğu, gerekse muazzam boyutlardaki ekonomik ilişkiler iki ülkeyi etle tırnak haline getiriyor. Almanya Türkiye’deki en büyük Avrupalı yatırımcı durumunda. Almanya’daki Türklerin sayısı 3 milyona yakın. Binlerce Alman vatandaşı hayatını Türkiye’de sürdürüyor. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama seçildikten sonra ilk deniz aşırı ziyaretini Türkiye’ye yapmıştı. Benzer bir durum Almanya-Türkiye ilişkileri açısından gerçekleşti. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle göreve başlar başlamaz - öncelikli ziyaret noktası belirlediği- Ankara’ya geldi. Zira Westerwelle Türkiye’ye bu kadar erken gelişini bir tesadüf değil stratejik boyuttaki ilişkilerin önemini gösteren bir sembol olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Türkiye’yi Avrupa Birliği yolunda destekleyeceklerini, bunu Almanya’nın da çıkarları için istediklerini söyledi. Westerwelle ile Ankara’da sohbet etme imkanı buldum. Westerwelle, Almanların verdikleri sözleri tutmakla tanındıklarını hatırlatarak “Türkiye’ye verdiğimiz tam üyelik desteği sözünü tutacağız” diye konuştu.

Almanya’daki son seçimlere Hür Demokrat Parti’nin (FDP) lideri olarak giren ve büyük başarı göstererek hükümet ortağı haline gelen Guido Westerwelle sorulara şu yanıtları verdi:

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ:Türkiye’ye Avrupa’nın kapısını kapatmak gibi bir niyetimiz yok. Avrupa Birliği ile Türkiye’nin kararlaştırdığı şeyler bizim için de geçerlidir. Ben kişisel olarak da bunun arkasındayım. Bir hukukçu olarak ahde vefa ilkesiyle ilgili hiçbir tereddütüm yok. Adil ve güvenilir bir müzakere ortaklığı Türkiye’nin en doğal hakkıdır.

İSTİKRAR UNSURU:Türkiye sadece komşu bölgesi için bir istikrar unsuru değil aynı zamanda bir istikrar ihracatçısıdır. Türkiye ile ilişkilerin daha da derinleştirilmesini önemsiyorum. Türk ve Alman halkları son yıllarda siyasi, ekonomik ve kültürel olarak daha önce hiç olmadığı kadar yakınlaştı. Biz Almanlar Türkiye’nin yeni bir resmini görebildik. Türkiye’de bugün 4 bine yakın Alman şirketi faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

KIBRIS’IN ÖNEMİ:Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin devam edebilmesi için yoğun girişimlerde bulunuyoruz. Ancak bunun için yeni bir dinamiğe ihtiyaç var. Bunun anahtarı da bana göre Kıbrıs’tır.

DEMOKRATİK AÇILIM: Bu süreçle ilgili tartışmaları büyük ilgiyle takip ediyoruz. Elbette şiddet ve aşırılık hiçbir şekilde siyasetin aleti olarak kabul edilemez. Biz hepimiz biliyoruz ki, hoşgörüsüzlüğe karşı liberallik olmaz ancak aptallık olur! (Türkiye’nin, şiddet uygulayanlara yönelik tavizsiz politikalarını desteklediğini vurguluyor)

ERMENİSTAN: Her iki ülkeye de çağrıda bulunuyorum. Normalleşmeyi öngören protokolleri bir an önce uygulamaya koyun. Türkiye ve Ermenistan arasındaki iyi komşuluk ilişkisi, Kafkas bölgesindeki güvenliğe, istikrar ve işbirliğine önemli katkı sağlayacak.

LAİKLİĞE VURGU: Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın ve erkeklerin eşit olduğu, modern, seküler (laik) ve özgüveni olan, Avrupa’ya dönük bir Türkiye vizyonu, devlet ve toplumu yeniden şekillendirmiştir. Ankara’daki temaslarını tamamlayarak İstanbul’a geçen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle bugün Çırağan Sarayı’nda Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Egemen Bağış ile görüşecek ve bir basın açıklaması yapacak. Westerwelle, Türkiye ile AB arasında kısa süre önce açılan çevre faslının hayata geçirilmesi sürecinde Egemen Bağış ile yakın çalışma yürütmüştü.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın hediyesi

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz’un dün Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle onuruna verdiği resepsiyonda taktığı Türk motiflerini taşıyan kravat dikkatimi çekti. “Sayın Büyükelçi kravatınız çok güzel, nereden aldınız?” diye sordum. Tebessüm ederek kravatın arka tarafını gösterdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin baş harflerinin kısaltılmış hali olan RTE yazılıydı. Büyükelçi kravatı Başbakan Erdoğan’ın kendisine hediye ettiğini anlattı. Almanya Büyükelçisi Cuntz’un dün Ankara’da Dışişleri Bakanı Westerwelle onuruna verdiği resepsiyona İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy ve İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili de katıldı. CHP’den Onur Öymen ve MHP’den Oktay Vural da davetli olarak büyükelçiliğe gelen isimler arasındaydı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder