Ekonomi Vergi kolaylığı kesin

Vergi kolaylığı kesin

Paylaş
Vergi kolaylığı kesin

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Yok öyle bir çalışma” dedi ama Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ısrarlı

Prensip kararı var

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan geçen hafta, vergi ve SGK prim borçlarına yeniden yapılandırma getirileceğini açıklamıştı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise bu konudaki sorulara, “Böyle bir çalışmamız yok” diye yanıt vermişti.

İki bakanın çelişkili açıklamaları sürerken, dün Ali Babacan borç yapılandırma çalışmasının ne zaman, hangi koşullarda başlayacağını açıkladı. Babacan, vergi ve prim borçlarına faiz ve taksit kolaylığı getirilmesi konusunda ‘prensip kararı’ aldıklarını bildirdi.

Referandumdan sonra

Vergi borçlarıyla ilgili çalışmanın bir ‘af’ olarak değerlendirilmemesi gerektiğini tekrarlayan Ali Babacan şöyle konuştu: “Kimsenin borcu silinmiyor. Kimsenin borcunda olağanüstü iskontolar, indirimler yapılmayacak. Nedir yapılan? Faizin makul rakamlara çekilmesi, bir de taksitlendirme kolaylığı sağlanması.”

Haberin Devamı

Ali Babacan, vergi kolaylığının referandumdan sonra birkaç hafta içinde belli olacağını belirterek, “Faiz kaça inecek? Kaç taksit yapılacak? Bunları çalışmamız gerekiyor” dedi.

‘Bertaraf’ tehdit değil

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ne (TÜSİAD) hitaben “Bitaraf olan bertaraf olur, oyunuzu açıklayın” demişti.

Ali Babacan bu sözle ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi: “Başbakanımızın, ‘Ya evet dersin ya da biz sizin canına okuruz’ gibi bir tehditte bulunması mümkün değil. Ama böylesine önemli bir konuda tarafsız olmak, ileride kendilerini sıkıntıya sokacak. Kendi kendileriyle çelişkiye düşecekler. Bertaraf olmayı böyle okumak lazım.”

‘Hayır’ çıkarsa Türkiye bedel öder

-Kanal 24’te, POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in programına konuk olan Ali Babacan, referandum sonucunun ekonomiye etkilerini de değerlendirdi. Şu anda piyasalarda referandumdan ‘evet’ çıkacağı beklentisinin daha çok hakim olduğunu ifade eden Ali Babacan, “Evet çıktığında ekonomide çok daha iyiye bir sıçrama hemen olmayabilir ama bunun orta, uzun vadede sonuçlarını görürüz” dedi.

-Ekonomideki başarının temel unsurunun güven olduğunu vurgulayan Ali Babacan, “Güven sadece ekonomi politikalarıyla oluşturulmaz. Eğer bir ülkede siyasi istikrar sorunu varsa, ülkenin demokrasisi risk altındaysa, hukuk düzeni iyi çalışmıyorsa, o ülke hak ettiği kalkınmaya ulaşamaz” dedi. Ali Babacan, Anayasa değişikliğinin Türkiye’nin darbelere kapılarını kapamasına yarayacağını öne sürdü

Haberin Devamı

-Kişi başına gelirin 20-30 bin dolara çıkması için anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu iddia eden Ali Babacan, referandumdan ‘Hayır’ çıkması konusunda ise karamsar tutum sergiledi.

Ali Babacan, “Hayır çıkması durumunda Türkiye birden bire kendisini geriye giden, reformdan uzaklaşan bir pozisyonda bulur. Bunun kısa ve uzun vadede mutlaka sonuçları olur. Türkiye bunun için bir bedel öder” dedi.