Kilo verirken yağ yakmak istiyorsanız Diyetisyen Nilüfer Bayram'ın tavsiyelerine kulak verin İş yerinizde yürüyüş ayakkabısı bulundurun. Her fırsatta 20-25 dakika tempolu yürüyün. Uykunuzu alın. Az uyuyanlarda tokluk hissini sağlayan leptin hormonunun daha az salgılandığı biliniyor. Markette etiketleri okuyun. Bir araştırmada etiket okuyan kadınların okumayanlardan ortalama 4 kilo daha ince olduğu saptanmış. Aldığınız gıda maddesi hakkında bilgi sahibi olmak önemli. Abartılı bir akşam yemeğinden sonraki 3 sabah kahvaltıda 1 porsiyon protein ve bir sıcak içecekle yetinin. Akşam yemeğini fazla kaçıracağınızı düşündüğünüz gün öğleni atlamayın. Dengeli bir ana öğün yapın. Bir sonraki günü hafif geçirin. Yemeğe çorba (sebze içerikli, sossuz) ile başlamak yüzde 20 daha az kalori almanızı sağlayabilir. Çorbalarınızı koyulaştırmak için patates, un-yağ ya da pirinç yerine kabak kullanın. Bazı çalışmalarda her 4 saatte bir 20 g protein tüketmenin sürekli tokluk hissini koruduğu öne sürülüyor. 1 kahve kaşığı sirke tokluk kan şekerini düşürür. İçerdiği asetik asit sindirimi yavaşlatır. Antiseptik özelliği de var. Bu nedenle salatalarınızda sirke kullanın. Maydanoz, dereotu, nane, kekik, fesleğen, reyhan, tarhun ve diğerleri... Hem lezzet, hem vitamin ve mineral desteği hem de istenmeyen sıvı birikimlerinden kurtulmanızı sağlar. Bol bol kullanın. 5-10 adet çam fıstığı içerdiği ‘kolesistokinin’ adlı hormon sayesinde iştahı frenler. Günde 2 bardak yeşil çay, içerdiği polifenoller sayesinde yemeklerle aldığınız yağların karın çevrenizde birikmesine engel olur. Acı biberdeki kapsaisin adlı madde ağız yakmakla kalmaz, kalori de yakar. Eğer seviyorsanız yemeklerinize çeşitli biçimlerde eklemekten geri kalmayın. KAHVALTI- Yumurtalı peynirli omlet- Simit (1/4 dilim simit 1 dilim ekmektir)- Zeytin, ceviz ve 2 çeşit peynirÖĞLE YEMEĞİ - 1 kase cacık- 1 porsiyon zeytinyağlı sebzeAKŞAM YEMEĞİ - Karışık salata- 1 el büyüklüğünde ızgara balık- 1 porsiyon meyve ÇOK ÖNEMLİ: Hafta sonları geç kahvaltı nedeniyle diyetiniz bozuluyor mu? En pratik yöntem kahvaltıdan 4-5 saat sonra mutlaka bir ana öğün yapın. Geçiştirmeye çalışmayın. 3 ana öğün yaparak günü tamamlayın.