Sağlık Yargı kararıyla kanser tedavisi

Yargı kararıyla kanser tedavisi

Paylaş
Yargı kararıyla kanser tedavisi

Danıştay, Sağlık Bakanlığı'nın kararını ikinci kez bozunca meme kanseri için kullanılan ilacın ödeme süresi yeniden 52 haftaya çıkarıldı

Meme kanserine yakalanan hastaların, kanser hücrelerinin vücudun başka yerine sıçramasını önlemek için 1 yıl boyunca ‘Trastuzumab’ etken maddeli ilaç kullanması gerekiyor. ‘Trastuzumab’ etken maddeli ilaçların fiyatını devlet 52 haftaya kadar ödüyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı ‘tasarruf’ gerekçesiyle bu süreyi 9 haftaya indirmişti.

Haberin Devamı

İlacın 72 bin lira tutan yıllık bedelini karşılamalarının mümkün olmadığını belirten hastalar mahkemeye başvurmuştu. Danıştay, ilacın ödeme süresini yeniden 52 haftaya çıkarmıştı.

Genelgeyle düşürdüler

Ancak Sağlık Bakanlığı 5 Ocak’ta yayınladığı bir genelgeyle ilacın ödeme süresini tekrar 9 haftaya düşürmüştü. 9 haftalık tedavinin yeterli olduğunu öne süren Bakanlık, ‘Trastuzumab’ etken maddesinin hastalarda beyin kanseri metastazı (başka organa sıçrama) oranını yükselttiğini ve ilacın uzun süreli kullanımında kalbe zararlı etkisinin görüldüğünü de belirtmişti

. Ancak pek çok hasta yeniden dava açmıştı. Danıştay geçen mayısta ilacın parasının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenme süresini tekrar 52 haftaya çıkarmıştı.

Haberin Devamı

‘Yap-bozlar yaşanmasın’

SGK, Danıştay kararını 2.5 ay sonra uygulamaya koydu. Tedavi masrafının 52 hafta boyunca ödenebilmesi için doktorlar, hastasını özellikle ilacın yan etkisi konusunda önceden bilgilendirecek. Bilgilendirme formunu doldurup bu tedavinin uygulanması için izin isteyecek olan hastalar 3 ay süreli sağlık kurulu raporlarıyla ilaca ulaşabilecek.

Danıştay’a dava açan hastalar arasında yer alan emekli hemşire Hıfsiye Dalyan, “Yargı kararıyla tedavi hakkı elde etmek çok ilginç. Yargının sesimizi duymasıyla avunacağız. Bir daha aynı yap-bozlar yaşanmasın” dedi.

DHA