Yazgülü Aldoğan Yargı reformunu ben de istiyorum!
HABERİ PAYLAŞ

Yargı reformunu ben de istiyorum!

Hükümet, anayasa değişikliği paketinin önemli bir bölümünü yargı reformuna ayıracak. Zaten aslında bunun için yapıyor, diğerleri, halkın oy vermesini sağlamak için bonus! Ben daha önce yargı reformu adı altında yapılacak anayasa değişikliğine, hele referanduma gidilecek olmasına karşı çıktım. Ama bir yargı reformunu istemediğim için değil. Tam tersi, çok istediğim, fakat hazırlanan paket beklentilerimi karşılamadığı için. Öyleyse nasıl bir yargı reformu istediğimi açıklamalıyım:

1. Yargının hızlı karar vermesini istiyorum! Bir boşanma davası üç yıl, bir alacak verecek davası 4 yıl, bir arazi anlaşmazlığı davası 20 yıl sürebiliyor! Her duruşma arasında en az 4-6 ay arasında zaman geçiyor. Bir yılda iki duruşmaya giriyorsunuz ve dava bitmiyor, bitmiyor, bitmiyor! Yargının hızlı karar vermesi adaletin gerçekleşmemesine, adalete olan inancın sarsılmasına yol açıyor. Alacağınız var, alamıyorsunuz. Onun için de borçlu, git mahkemeye al diyor, biliyor ki alamayacaksınız! Hele bir de tutukluluk varsa, o cezaya dönüşüyor. Karısına şiddet uygulayan, ölümle tehdit eden tutuksuz yargılanırken ne hikmetse sadece bilgisayarında bazı notlar var diye bir gazeteci, Mustafa Balbay, bir senedir tutuklu! Bu adalet değildir.

Haberin Devamı

2. Bu ve bunun gibi örnekler yaşanmasın diye tutukluluk halinin cezaya dönüşmesini önleyecek bir reform istiyorum!

3. Gizli tanık, olağanüstü yetkili savcı gibi adalete olan güveni sarsan, hukuka aykırı uygulamaları önleyecek bir reform istiyorum!

4. Adli kolluğun oluşturulması, yaygınlaşması, kaçmayacak, delil karartmayacak zanlıların sabah ev basma, gözaltına alma, mevcutlu ifade almaya götürme gibi muamelelere maruz kalmamasını istiyorum.

5. Hakim ve savcıların, yürütmeden tamamen bağımsız, müdahaleye uğramaksızın, ayrıca mesleklerine, mevkilerine yaraşır fiziki çalışma koşullarında çalışmalarını istiyorum. Adalet Bakanı’nın, HSYK’na başkanlık etmekten vazgeçmemesini, yasama üç kişi seçse ne olur demesini anlamıyorum.

6. Adalete olan güvenimizi yeniden oluşturacak, iki ayrı yargı varmış izlenimini kaldıracak, her koşulda bu ülkede hakimler ve adalet var dedirtecek bir yargı için yargı reformu istiyorum! Ve eminim ki bunları herkes istiyor! Var mısınız yapmaya?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder