Mehmet Coşkundeniz Bir şehit ile bir şehit eşinin aynı camide buluşmasının öyküsü
HABERİ PAYLAŞ

Bir şehit ile bir şehit eşinin aynı camide buluşmasının öyküsü

Süheyla Aldoğan 1951’de Kore’ye savaşmaya gittiği için eşi Yüzbaşı Kaya Aldoğan’a küser! Kore’den gelen mektupların hiçbirine cevap vermez. Sonunda affetmeye karar verir ve bir mektup yazar. Ne yazık ki o mektup Yüzbaşı Kaya Aldoğan’a ulaşmaz. Çünkü yüzbaşı o gece Kore’de şehit olmuştur. Yüzbaşı Kaya Aldoğan’ın naaşı bulunamaz. Bu yüzden ne cenaze töreni yapılabilir ne de bir mezarı vardır. Sadece Kore’de şehitlikteki anıtta bir plakette adı yazılıdır.

Bu durum Süheyla Aldoğan’ın acısına hep acı katar. Her fırsatta da şunu söyler: “Kayacığıma bir cenaze töreni bile yapılamadı. Yoksa şehidim cumhurbaşkanının, başbakanın, bakanların katılacağı askeri törenle defnedilmeyi hak etmişti.” 26 yaşında dul kalan Süheyla Aldoğan, kızları Sündüs ve halen POSTA Gazetesi yazarı olan Yazgülü’yü tek başına büyütür. Şehit eşi olmaktan hep gurur duyar. Kendini her zaman “Şehit Yüzbaşı Kaya Aldoğan’ın eşi Süheyla” diye tanıtır.

Haberin Devamı

Süheyla Aldoğan ile Şehit Uğur Taşçı’nın cenaze namazını 2 imamla birlikte İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran kıldırdı. Namaza Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, bakanlar ve üst rütbeli askerler katıldı.

MEZAR TAŞINDAKİ YAZI

20 yıl önce Ortaköy Mezarlığı’ndan kendine kabir alır. Mezar taşını yaptırır. Taşın üzerine “Şehit Yüzbaşı Kaya Aldoğan’ın eşi Süheyla Aldoğan Doğum: 1925” diye yazdırır. Kızlarına da vasiyet eder: “Beni ölünce öyle hemen toprağa vermeyin. Bir gün bekletin”. Süheyla Aldoğan 20 gün önce felç geçirir. Yoğun bakımdaki tedavi, onu hayatta tutmaya yetmez. Geçen cumayı cumartesiye bağlayan sabah vefat eder. Aynı gün defnetme imkanı varken evlatları annelerinin vasiyetine uyar cenazeyi 1 gün bekletir.

Aile, cenaze namazının Levent Camisi’nde pazar günü ikindi vakti kılınmasına karar verir. Süheyla Aldoğan’ın vefat ettiği gün, Cizre’de bordo bereli Üsteğmen Uğur Taşçı, PKK’lı teröristlerle girdiği çatışmada şehit olur. Şehit Üsteğmen Uğur Taşçı için de pazar günü Levent Camisi’nde cenaze töreni planlanır. Şehidin cenaze törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve bakanlar da katılacaktır. Aynı gün öğle vakti Koç Holding Başkanı Mustafa Koç’un da cenazesi vardır. Protokolün gelebilmesi için şehidin cenazesinin ikindi namazında kaldırılmasına karar verilir.

Haberin Devamı

Yıl 1950. Yüzbaşı Kaya Aldoğan Kuşadası’nda askerlik şubesi başkanı.

CAMİDE ASKERİ TÖREN

Ve Levent Camisi’nde, şehit eşi Süheyla Aldoğan’ın cenazesi ile Şehit Uğur Taşçı’nın bayrağa sarılı tabutu yan yana konur. Çok kalabalık olan cami bahçesinde ‘Şehitler Ölmez’ sloganları atılır. Tabutların başında Mehmetçikler nöbet tutar. Şehit cenazesi için gelen rütbeli askerler, şehit eşi Süheyla Hanım’ın kızlarına da başsağlığı diler.

Süheyla Aldoğan’ın cenaze namazına Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve bakanlar da katılır. Şehit Yüzbaşı Kaya Aldoğan için yapılamayan tören, kendini hayatı boyunca “Şehit Yüzbaşı Kaya Aldoğan'ın eşi” olarak tanıtan Süheyla Hanım’a tam 65 yıl sonra yapılır. Süheyla Aldoğan gibi 26 yaşında dul kalan, Şehit Üsteğmen Uğur Taşçı’nın eşi Esra Taşçı, Süheyla Hanım’a kim olduğunu bilmeden Fatiha okur ve onu son yolculuğuna uğurlar. Dünyada “Tesadüf” denen bir şey yoktur… Levent Camisi’nde önceki gün yaşanananlar da bunun kanıtıdır.

Haberin Devamı

Yazgülü Aldoğan ile annesi Süheyla Aldoğan’ın son fotoğrafı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder