Egzersiz - Diyet Neden Himayala tuzu kullanmalıyız?

Neden Himayala tuzu kullanmalıyız?

Paylaş
Neden Himayala tuzu kullanmalıyız?

Vücudumuzun sodyum ihtiyacını karşılamak için bir miktar tuza ihtiyacı olsa da tuz kullanımı özellikle çeşidine ve tüketim miktarına göre zararlı hale geliyor. Özellikle uzmanlar sofra tuzunun kullanımını tavsiye etmiyor. Peki, Himayala tuzu farkı. İçeriğindeki yüksek miktarda mineral sayesinde tuz ihtiyacınızı karşılamanın en iyi yollarından biri. Onun faydaları sadece bu kadar değil, şaşırtıcı gelebilir ama bulunduğunuz ortamda Himayala tuzu bulundurmanın bile birçok faydası var. Himayala tuzu faydaları nelerdir? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Posta.com.tr | Yetişkin bir kişinin günlük sadece 2 gr sodyuma ihtiyacı vardır. Güçlü bir sodyum kaynağı tuz bu nedenle bir anlamda kullanılabilir ancak sadece 1 tatlı kaşığı, 6 gr tuzda yaklaşık 2400 mg kadar sodyum vardır ve ekmek gibi birçok gıda yüksek oranda tuz içerir.

Uzmanlar Türkiye’de sadece ekmek tüketiminden alınan tuz miktarının günde ortalama 7 gram olduğunu belirtiyor. Bir de yemeklerin üzerine serptiğiniz tuzları düşünün.

Aşırı tuz tüketimi ciddi kalp sorunları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açar. Uzmanlar sofra tuzu kullanımını önermiyor.

Gerçek şu ki, her gün çok fazla softa tuzu tüketiyoruz!

Haberin Devamı

Tuz kullanımını acilen kısıtlamamız gerektiği bir gerçek ancak bu alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız daha sağlıklı seçenekler tercih etmek konusunda hassas davranmalısınız.

SOFRA TUZUNA SAĞLIKLI BİR ALTERNATİF: HİMAYALA TUZU

Himalaya tuzu, Pakistan'ın Pencap bölgesindeki dünyanın en eski tuz kaynağı olarak görülen Khewra Tuz madeninden çıkarılan kaya tuzudur. İçeriğindeki mineraller ve özellikle demir minerali ona özel pembe rengini verir. Rafine olmamış Himalaya tuzu yüzde 85 sodyum klorür, yüzde 15 çeşitli mineral ve elementlerden oluşur.

Himayala tuzu faydaları oldukça fazla!

Himalaya tuzu içeriğinde en fazla mineral bulunduran tuzdur. 84 farklı mineral içerir. Ayrıca yaklaşık 2 mg kalsiyum, 3mg potasyum, 1 mg magnezyumun yanı sıra sodyum, iyot ve fosfor oranı da çok yüksektir. Havayı doğal yolla iyonize etme etkisine sahiptir.

Himayala tuzu havadaki negatif iyonlar üreterek soluduğunuz havanın kalitesini artırır. Bu oldukça sık tercih edilen Himayala tuzu lambalarının da en önemli faydasıdır.

Onun bu özelliği, stresin azalmasını ve baş ağrısı ve migren gibi sorunların hafiflemesini de sağlıyor.

Himayala tuzunun, antioksidan özelliği de vardır, böylelikle vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atmayı sağlar.

Haberin Devamı

HİMAYALA TUZU FAYDALARI

Ölçülü bir şekilde tüketilirse;

  • Sodyum ihtiyacını karşılamak için sofra tuzundan daha iyi bir alternatiftir.
  • Vücuda az miktarda mineral ve antioksidan desteği sağlar
  • Tansiyonu dengede tutmaya yardımcı olur

Bu anlamda yapılan araştırmalar henüz yeterli olmasa da Himayala tuzunun faydaları arasında şunlarda vardır;

  • Vücudun Ph’ını dengeleyebilir
  • Uyku kalitesini artırabilir
  • Kan şekerini dengeleyebilir
  • Libidoyu artırdığına inanılır.

Himayala tuzu ortamın havasını iyonize eder. Bu nedenle tüketmenin yanı sıra bir Himayala bloğunu ortamda bulundurmanın da birçok fayda sağladığına inanılır. Himayala tuzu hafif olarak ısındığında bu faydaların arttığı düşünüldüğü için Himayala tuzu lambaları sıklıkla tercih ediliyor.

  • Negatif iyon üreterek ortamın hava kalitesini iyileştirir.
  • Stresi ve migreni azaltır.
  • Havadaki nem dengesini sağlar
  • Solunum yolu problemlerine iyi gelir
  • Astım tedavisinde destekleyicidir
  • Uyku sorunlarına iyi gelir, uykuya geçişi kolaylaştırır.
  • Sinüs yollarını açtığı için burun tıkanıklığı yaşayan kişilere iyi gelir.
  • Kireçlenme ve kemik hastalıklarına iyi geldiği düşünülüyor

Himayala tuzu faydaları nedeniyle evde bulundurulması ve tüketilmesi sağlığınıza katkı sağlayabilir.

Bu noktalara dikkat! Oldukça yavaş çözünen himayala tuzunu tüketmek için ince öğütülmüş olmasına özen gösterin. Ayrıca bazı uzmanlar, içerisinde iyot bulunmadığı için sürekli tüketiminin iyot eksikliğine neden olabileceği konusunda uyarıyor.