Egzersiz - Diyet Yüzyıllardır uygulanıyor, bu yöntemle beyin kontrol edilebiliyor!

Yüzyıllardır uygulanıyor, bu yöntemle beyin kontrol edilebiliyor!

Paylaş
Yüzyıllardır uygulanıyor, bu yöntemle beyin kontrol edilebiliyor!

Herkes daha sağlıklı ve fit bir bedenin hayalini kuruyor ancak sağlıksız olduğunu bildiğimiz halde lezzetli bazı yemeklerden vazgeçmek ya da bağımlılık seviyesindeki kötü alışkanlıklardan kurtulmak o kadar kolay değil. Bilim bu noktada yine imdadımıza yetişiyor. Daha sağlıklı ve fit bir bedene kavuşmanın kolay bir yolu var; akupunktur! Posta.com.tr okurları için kilo kontrolü, stres yönetimi ve sigara bırakma gibi konularda etkili olan ve asırlardır kullanılan akupunktur yöntemi hakkında uzmanından bilgiler aldık.

Bahar Saygılıer / Posta.com.tr | Fazla kilolardan kolayca kurtularak, sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmenin, sigara alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kurtularak daha sağlıklı ve fit bir bedene kavuşmanın kolay bir yolu var. Geleneksel Çin tıbbının ayrılmaz bir parçası olan akupunktur, vücudun enerji akışını dengeleyerek organizmanın kendi kendini iyileştirme gücünü artırmasına yardım eder.

Haberin Devamı

Anatomi Profesörü ve Akupunkturist Prof. Dr. Kaya Özkuş'tan kilo verme sürecini sağlıklı bir şekilde yürütmek ve dinç bir bedene sahip olmak için yapılması gerekenler hakkında bilgiler aldık.

SAĞLIKLI VE FİT BİR BEDENE KAVUŞUN

Yapılan çalışmalar obezitenin (şişmanlık) günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından biri olduğunu gösteriyor. Fazla kilolar, kişinin sosyal ve fiziksel yaşam kalitesini düşünmenin yanı sıra birçok hastalığa da kapı aralıyor. Bununla birlikte yapılan araştırmalar sigara, alkol ve uyuşturucuların insan sağlığına verdiği zararları tüm detaylarıyla ortaya koyuyor.  

BAĞIMLILIKLAR ORGAN FONKSİYONLARINI BOZUYOR

Prof. Dr. Özkuş "Sigara; organ kanlanması için en gerekli olan kan damarlarımızın genişleyip daralmasını bozarken, (ki sadece bu bilgi bile sigaranın verdiği tüm zararı açıklamaktadır. Çok açıktır ki yeterince beslenemeyen organ fonksiyonları bozulmaya mahkumdur.)  Alkol; beynimiz başta olmak üzere birçok hayatı organımızın fonksiyonlarını olumsuz etkilemekte ve kişinin sağlığını ve yaşam kalitesini bozabilmektedir" diyor ve hareketsiz bir yaşamında benzer bir şekilde sağlıklı ve fit bir bedene kavuşmanın önünde engel olduğunu anlatıyor.

Haberin Devamı

"Gelişen teknoloji günümüz insanını gittikçe daha hareketsizleştirmektedir." diyen Prof. Dr. Özkuş, "Bilgisayar başında geçirilen saatler, ulaşım araçlarının bu kadar yaygın kullanımı artık insanların tüm hareket imkanlarını elinden almaktadır. Bedenin bu derece hareketsizleşmesi de kişiye kas, eklem sorunları ve yine şişmanlık olarak geri dönmektedir." diyor. Bu üç etken sonucunda da vücudun sağlığının bozulması kaçınılmaz hale geliyor.

Prof. Dr. Özkuş, vücudumuzun sağlıklı olması için uymamız gereken 3 önemli kuralı açıklıyor.

  • Aşırı kilolarımızdan kurtulmak, sağlıklı kilo verme yöntemleri bulmak
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerden uzak durmak
  • Egzersiz yapmayı yaşamımızın bir parçası kılmak

"İşte bu 3 önemli kuralı hayata geçirdiğinizde üzerinize düşeni yapıyorsunuz demektir." diyen Prof. Dr. Özkuş, bu konuda harekete geçmenin önemli olduğunun altını çiziyor.

"Eminim tüm bunları biliyordunuz. Ama unutmayınız ki bilmek yeterli değildir. Bilgi ne zaman ki eyleme dönüşür, o zaman etkin bir bilinçlilikten ve sağlıklı olmaktan konuşabiliriz. Yaşam süremizin ne kadar olduğunu bilemeyiz ama bu süreyi sağlık sorunlarımızı ortadan kaldırmak için hastane kapılarında geçirmeden sürdürmek mümkün."

Haberin Devamı

Prof. Dr. Kaya Özkuş, bunun için kişinin iyi bakması gereken iki temel yapı olduğunu belirtiyor.

"Bunlardan biri yaşamın tadını ve anlamını var eden beynimiz, diğeri ise ömür dediğimiz zaman parçası içinde bizi taşıyan bedenimiz. Bu iki yapıya özen gösterme bilincine sahip olmazsak, sağlık sorunları ve mutsuzlukla uğraşmak zorunda kalmak kaçınılmazdır." diyor ve ekliyor "Bu arada bu cümleden sağlık sorunlarını ve mutsuzluğu tamamen ortadan kaldıran bir yöntemin varlığı sonucu da çıkarılmamalıdır. Tabii ki sağlık sorunları ve mutsuzluk olacaktır."

Prof. Dr. Özkuş, "Önemli olan bunların kabul edilir bir seviyede tutulabilmesi ve insanın mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömür sürebilmesidir." diyor.

PEKİ AMA NASIL?


Bedenimize iyi bakmanın yolu ona zarar veren sağlıksız alışkanlıklardan kurtulmak ancak bu her zaman kolay olmuyor. Prof. Dr. Özkuş, "bunun için, bilimin ürettiği bilgiden yararlanmak en akılcı yöntemdir" diyor.

Haberin Devamı

Akupunktur size daha sağlıklı bir yaşamın kapılarını açabilir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde yüzyıllardır kullanılan bu yöntem ile obezite tedavisinden, sigara bırakmaya ve stresi azaltmaya kadar birçok alanda faydalanılabiliniyor.

Akupunkturun, vücudun, anatomik ve fonksiyonel olarak işlevsel olduğu bilinen noktalarına iğne uyaranlarıyla yapılan bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkuş, bu batırılan bu iğnelerle insan beynine var olan problemler hakkında bir haber yollandığını ve bunun sonucunda lokal ve merkezi etkiler ortaya çıktığını belirtiyor ve bu etkileri açıklıyor.

"Akupunktur uygulamasındaki lokal etki, kan akışının hızlandırarak kas ve sinir sistemini harekete geçirirken; merkezi etki de ise insan beyninde organ fonksiyonlarıyla alakalı olan limbik sistemi harekete geçirerek regülasyon ve düzenleyici etki yaratıyor"

Akupunktur birçok hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor. İşte onlardan bazıları…

Haberin Devamı
  • Baş ağrısı ve migren
  • Sırt ağrısı
  • Sindirim sistemi hastalıkları
  • Psikiyatrik rahatsızlıklar
  • Romatizmal şikayetler
  • Kronik solunum yolu hastalıkları (bronşit, astım)
  • Alerjiler
  • Kadın hastalıkları ve doğum
  • Sigarayı vb. bağımlılıklar
  • Zayıflama

AKUPUNKTUR NASIL UYGULANIYOR?

Yaklaşık yarım saat süren seanslar halinde gerçekleştirilen akupunktur tedavisinde, çok ince uçlu iğneler, sorunun çözümüne yönelik olarak önceden belirlenmiş noktalara batırılarak gerçekleştirilir.

Son derece hafif ve ince uçlu olan iğneler ilk girişinde kolay tolere edilebilir bir ağrı hissettirse de bu ağrı birkaç saniye içerisinde geçiyor. İğneler tedavinin şekline göre yaklaşık 20-30 dakika ciltte kalıyor.

AKUPUNKTUR İLE ZAYIFLAMA

Akupunkturun köklerinin dayandığı geleneksel Çin tıbbına göre kilo problemleri, insan vücudundaki dengesizliklerden kaynaklanır. Bu dengesizlik karaciğer, dalak, böbrek, tiroid bezi ya da hormonal bir işlev bozukluklarından olabilir. Bu nedenle, kilo kaybı için akupunktur tedavileri genellikle vücudun bu alanlarını hedef alır.

Akupunktur, metabolizmayı hızlandırarak, iştahı azaltarak, beyindeki açlık merkezini baskılayarak ve stresi azaltarak kilo vermeyi kolaylaştırabilir.

Prof. Dr. Özkuş, "Yapılmış bilimsel çalışmalar, akupunkturun obezite tedavisinde; açlık duygusunu düzenleyerek, strese karşı kişiyi daha dayanaklı kılarak, sindirim, boşaltım ve endokrin sistemin çalışmalarını regüle ederek etkili bir tedavi oluşturduğunu göstermektedir." diyor.

AKUPUNKTUR İLE KİLO NASIL VERİLİR?

"Akupunktur ile kilo vermek mümkün mü? Akupunktur sağlıklı ve fit bir bedene kavuşmamıza nasıl yardımcı olur?" diye sorduğumuz Prof. Dr. Kaya Özkuş, "Her yaştaki insana uygulanabilen akupunktur tedavisinde odaklanılması gereken verilen kilonun rakamsal karşılığı değil ortaya çıkması beklenen beslenme ile ilgili kalıcı davranış değişikliğidir." diyor ve "Tedavi sonucu tabii ki görünür bir kilo kaybı olacaktır." diye ekliyor.

"Obezite tedavisi haftada bir uygulanan, kişinin ihtiyacına göre değişmekle birlikte minimum 15 seans sürdürülmesi gereken bir tedavidir." diyen Prof. Dr. Özkuş, "Akupunktur tedavisi olan kişinin hekiminin önerilerini yerine getirmesi ve tedaviyi aksatmadan sürdürmesi sonucun ortaya çıkmasını kolaylaştıran en önemli faktördür." diyor.

AKUPUNKTURUN ZARARI VAR MIDIR? 

Akupunkturun yan etkileri ya da zararlarının oldukça kısıtlı olduğunu belirten; "Uygulama esnasında ortaya çıkabilecek geçici ağrılar ve basit kanamalar dışında genellikle büyük bir yan etkisi bulunmaz" diyen Anatomi Profesörü ve Akupunkturist Prof. Dr. Kaya Özkuş, sözlerini akupunktur başlangıcında oluşabilecek etkileri ve hangi durumlarda etkili olmadığını açıklayarak sonlandırıyor.

Akupunturun ilk seanstan sonra ağrıları alevlenebilir, tedavi sonrası küçük kanamalar olabilir ama hızla iyileşir, akupunkturistin bilgisine bağlı olarak doğru nokta kullanılamamış ise etki ortaya çıkmayabilir.