Pratik Bilgiler İyelik zamiri nedir? İyelik zamiri örnekleri ve özellikleri nelerdir?

İyelik zamiri nedir? İyelik zamiri örnekleri ve özellikleri nelerdir?

Paylaş
İyelik zamiri nedir? İyelik zamiri örnekleri ve özellikleri nelerdir?

İyelik ekleri sahiplik ekleri olarak da bilinmektedir. Türkçede ismin yerini tutan kelimeler zamirlerdir ve iyelik eki almaları halinde de iyelik zamiri olurlar. İyelik zamirlerini bulmak için cümle içinde iyelik zamir eklerini bulmak gerekir. İyelik zamiri nedir, özellikleri ve örnekleri nasıldır sizin için araştırdık.

İyelik zamiri şahıs eklerini almış olan zamirlerdir. Zamirler, ismin yerini tutan kelimelerdir.

Haberin Devamı

İYELİK ZAMİRİ NEDİR?

İyelik zamirleri eklendikleri nesnenin kime ait olduklarını belirten eklerdir. İyelik zamirini oluşturan eklere sahiplik eki de denmektedir. Cümlenin içinde iyelik zamiri kullanıldığı zaman isim tamlamalarındaki tamlanan olarak da görev alırlar. İyelik zamiri günlük konuşma dilinde de sık sık kullanılan bir zamirdir. Bu nedenle de cümle içinde kullanılması oldukça önemlidir.

Sahiplik yani iyelik eklerinin birçok çeşidi vardır. Birinci takıl şahıs eki -m, ikinci tekil şahıs iyelik eki -n, üçüncü tekil şahıs iyelik ekleri ise -ı, -i, -ü, -u, -si, -sı, -su ve -sü ekleridir. Birinci çoğul şahıs iyelik ekleri -miz, mız, -müz, -muz, ikinci çoğul şahıs iyelik ekleri -niz, -nız, -nüz ve -nuz ekleridir. Üçüncü çoğul şahıs iyelik ekleri ise -leri ve -ları ekleri olarak karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

İYELİK ZAMİRİ ÖRNEKLERİ

İyelik zamirleri cümlenin içindeki isimlere eklenmektedir. Bu sayede varlıkların kime ya da hangi şahsa ait olduklarını belirtirler. İyelik zamiri örnekleri şu şekildedir:

Evimiz hemen şu parkın arkasında kalıyor. (Evimiz sözcüğü ikinci çoğul şahıs eki olan -m iyelik zamirini almıştır.)

Kalemi ortada görünmüyor. (Kalemi sözcüğüne üçüncü tekil şahıs eki olan -m iyelik eki gelmiştir.)

Bütün arkadaşlarınız sizi o kadar yanlış anladı ki umarım aranızda bir sorun olmaz. (Arkadaşlarınız sözcüğüne eklenmiş olan -nız eki iyelik zamir eki olarak kullanılmıştır.)

Tatilde köy evimize gittiğimiz zaman çocukluğuma gidiyor gibi oluyorum. (Evimiz kelimesine -m ikinci çoğu şahıs eki gelmiştir ve kelime iyelik zamir eki almıştır.)

Saçları çok güzel duruyor. (Saçları sözcüğü üçüncü tekil şahıs eki olan -m iyelik zamir ekini almıştır.)

İYELİK ZAMİRİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

İyelik zamirleri eklenmiş oldukları varlıkların kime ait olduklarını belirten eklerdir. Ayrıca bir diğer ismi ile de sahiplik ekleridir. İyelik zamirleri eğer isim tamlamalarında kullanılırsa tamlanan olurlar.

İyelik zamirlerini bulmak için -ı, -i, -u ve -ü eklerini alan bir isimden önce 'onun' kelimesini eklemek gerekir. Eğer onun kelimesini ekledikten sonra cümlede bir değişiklik olmuyorsa iyelik zamiri görevinde kullanılmış demektir.

Haberin Devamı