Pratik Bilgiler Perlit nedir, ne işe yarar? Perlit neyin hammaddesi, nerelerde kullanılır?

Perlit nedir, ne işe yarar? Perlit neyin hammaddesi, nerelerde kullanılır?

Paylaş
Perlit nedir, ne işe yarar? Perlit neyin hammaddesi, nerelerde kullanılır?

Perlit ismi, son zamanlarda sıkça duyulan bir maddedir. Perlit, yüksek yoğunluğu, az hacmi, su tutma özelliği, fiziksel esnekliği, kimyasal sabitliği, ses geçirgenliğinin az olması gibi çeşitli özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde çok geniş alanlarda kullanılır. Perlit nedir, ne işe yarar sizler için ayrıntıları derledik.

Seracılık, fidecilik, çiçekçilik, sebze yetiştiriciliği, mantarcılık ve topraksız tarım ortamlarında toprak düzenleyicisi şeklinde yaygın bir şekilde kullanılan ve radyoaktif içermeyen ve çok hafif bir malzemedir.

Haberin Devamı

PERLİT NEDİR?

Perlit bir çeşit izolasyon maddesi olarak bilinir. Perlit, aynı zamanda da Radyoaktif içermeyen bir maden çeşididir. Perlit, aynı zamanda da anorganik bir madde olarak bilinir. Bu özelliği sayesinde yüksek ısıda özelliğini kaybetmez. Aynı zamanda da yangının yayılmasını da önlemeye yardımcı olur. Perlit içinde, bol miktarda hava boşluğu vardır. Bu özelliği sayesinde de etkin bir ısı yalıtım ve izolasyon malzemesi olarak kullanılır. Yüksek frekanslı ve darbeli sesleri yalıtır.

PERLİT NE İŞE YARAR?

Tarım Sektöründe Perlitin toplam gözenekliği yaklaşık % 90, havalanma gözenekliği civarında olduğu için toprak drenajını da düzenler. Aynı zamanda toprağın havalanmasını sağlar. Perlit bünyesinde bulunan gözenekler sayesinde filtrasyonu önemli ölçüde arttırır ve buharlaşmayı azaltır. Sulama ihtiyacını önemli ölçüde azaltarak tasarruf sağlar. Perlit, inorganiktir.

Aynı zamanda da hastalık taşımaz ve barındırmaz. Aynı zamanda çözünebilir iyonların çok az olması nedeni ile alkalilik ve tuz bakımından da herhangi bir sorun yaratmaz. Nötr (pH=6,5-7,5) olması ve düşük bir kimyasal tamponluğu bulunması sebebi ile ortam pH nı kolay bir şekilde düzenler.

PERLİT NEYİN HAMMADDESİDİR?

Haberin Devamı

Perlit, camsı bir yapıya sahip olan volkanik bir çeşit kayaç türüdür. Kırıldığında küçük bir inci görünümü alır. Gözenekli yapısı sayesinde ise, hem su emiciliği hem de ses yalıtımı yüksek olan bir maddedir. Perlit kullanıma bir hazır hale getirilirken kullanıldığı alana göre de boyutlandırılır. Bu aşamada ise, kabuk dokusunun korunmasına büyük bir özen gösterilir. İstenilen tane boyutuna göre ise kolay bir şekilde kırılır.

PERLİT NERELERDE KULLANILIR?

Perlitin kimyasal yapısı ise oldukça kararlıdır. Bu madde, nötr bir malzeme olarak bilinir. Aynı zamanda da suda erimez ve çürümez. Herhangi bir kimyasal reaksiyona da girmez. Bu özelliği sayesinde tarımda her çeşit bitkinin üretiminde sıkça kullanılır. Bitkilerin etarım.net hastalıklarından korunması konusunda etkilidir. Perlit, aslında çok hafif bir malzemedir. Isı izolasyon özelliği bulunması nedeni ile bitkilerin sıcaklık değişimlerinden etkilenmesini en aza indirir.

Haberin Devamı