Pratik Bilgiler Rbc nedir? Rbc testi nasıl yapılır? Rbc düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

Rbc nedir? Rbc testi nasıl yapılır? Rbc düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

Paylaş
Rbc nedir? Rbc testi nasıl yapılır? Rbc düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

RBC, kırmızı kan hücresi anlamında kullanılır. Kırmızı kan hücreleri kan testleri yapılarak ölçülebilir. RBC nedir, testi nasıl yapılır, RBC düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir sizler için derledik.

RBC kırmızı kan hücresidir. Eritrosit olarak da bilinen RBC terimi, vücudun dokularına oksijen taşıyan hemoglobinleri içerir. RBC miktarı ne kadar yükselirse, oksijen alımı o kadar yüksek olur. İdeal seviyede olduğu zaman herhangi bir olumsuzluk olmayacaktır.

Haberin Devamı

 

RBC NEDİR? 

 RBC, alyuvar ve kırmızı kan hücreleri anlamına gelir. Vücudun işleyişi için temel öğelerden birisi olarak kabul edilir. Kırmızı kan hücrelerinin temel görevlerinden birisi akciğerlerden aldıkları oksijeni tüm vücuda yaymalarıdır. RBC vücudun en zor ve ulaşılamaz noktalarına kadar ulaşarak, oksijeni taşır.

Kan hücresi değeri vücudun oksijen konusunda ne kadar iyi olduğunu göstermekte yeterlidir. Kırmızı kan hücrelerinin miktarında yaşanan düşüklük, vücudun çeşitli sorunlar yaşamasına neden olur. Bu sorunlar ile karşılaşmak kimse istemez.

 

 RBC TESTİ NASIL YAPILIR? 

 RBC testi; idrar yolu iltihabı, prostat sorunları, böbrek enfeksiyonu, mesanede, böbrekte taş, mesane veya böbrek kanseri, ilaçların yan etkilerini araştırmak için istenebilir. RBC testi yapmak için hastanın kolundaki herhangi bir damardan kan alınır. Diğer bir seçenek olarak idrar örneği alınarak RBC testi uygulanabilir. Farklı olarak yapılmasına gerek yoktur.

Haberin Devamı

 

RBC DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?

RBC demir eksikliği anemisi, kemoterapi, aplazisi, kemik iliği hipoplazisi, pansitopeni, radyoterapi ve kan kaybı gibi nedenlerden dolayı düşebilir. B12, vücutta ağır yanık, kaza veya düşme sonucunda travma, mide bağırsak sisteminde kanamalar RBC düşüşüne neden olabilir.

 RBC değeri düşükse yorgunluk, baş dönmesi nefes sorunları, baş ağrısı ve kalp atış hızında artış gibi belirtiler verebilir. RBC düşüklüğünde kırmızı kan hücresi sayımı yapılır. Eritrosit hemoglobin ve hematokrit gibi değerlerle yorumlanır. RBC tam kan sayımı testlerinin vazgeçilmezidir. 

 

 RBC YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Alyuvarların görevi oksijeni vücuttaki dokulara taşımaktır. Alyuvar sayısı çok yüksek olurda farklı hastalıkların habercisi de olabilir. RBC yüksekliği, akciğer, böbrek ve kalp rahatsızlıklarıyla ilişkilendirilebiliyor. RBC yüksekliği polistemit ismiyle bilinen bir rahatsızlığa da işaret eder. Doku oksijeninde azalma ve tam kan nakli RBC yükseltebilir.

 Çok sigara içmek, vücudun susuz kalması ve ağır egzersizler yapılması durumları da RBC yükseltir. RBC yüksekliği bulanık görme, yorgunluk, ciltte morarma, uyku bozukluğu, baş ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendisini gösterir. RBC testi, kırmızı kan hücresi sayılarında herhangi bir değişikliği değerlendirmek için yapılmaktadır. RBC pek çok hastalık sebebiyle tahlillerde istenir.

Haberin Devamı