Pratik Bilgiler Süspansiyon nedir, ne işe yarar? Süspansiyonların görevleri nelerdir?

Süspansiyon nedir, ne işe yarar? Süspansiyonların görevleri nelerdir?

Paylaş
Süspansiyon nedir, ne işe yarar? Süspansiyonların görevleri nelerdir?

Araçların teknik aksamını oluşturan mekanizmalar bulunur. Bu mekanizmalardan birisi de süspansiyondur. Süspansiyonlar sürüş esnasında konfor sağlamak ile bilinmektedir. Bununla beraber farklı görevleri de bulunmaktadır. Süspansiyon nedir, ne işe yarar? Süspansiyonların görevleri nelerdir? İşte, süspansiyon hakkında tüm detayları derledik.

Araçlarda bulunan süspansiyon pek çok sayıda yay, amortisör, askı sistemi, denge çubukları, salıncak kolları ve rotillerden oluşan bir sistemi kapsamaktadır. Süspansiyonun birden fazla önemli görevleri bulunmaktadır.

Haberin Devamı

SÜSPANSİYON NEDİR?

Araçlarda tekerlek ile yol arasındaki temasın olmasını sağlayan teknik sisteme süspansiyon adı verilmektedir. Araçlarda fren yapıldığı zaman doğru reaksiyonu almak ve direksiyon yön hareketi ve değiştirmek için süspansiyonlardan yararlanılmaktadır. Süspansiyonların sürücüler için çok önemli olduğu da bilinmektedir.

Süspansiyonlar aracın ön aksamında yer almaktadır. Süspansiyonların çoğu zaman arka aksamdaki ile aynı olduğu da görülmektedir. Arka ve ön süspansiyonların farklı tasarlandığı durumlar da görülmektedir.

SÜSPANSİYON NE İŞE YARAR?

Süspansiyon bir mekanik sistemi kapsamaktadır. Bu sistem konforlu bir sürüş ile beraber pek çok görevi de yerine getirmesini de sağlamaktadır. Fren yapıldığı zaman araçtan hızlı bir tepki alabilmek, direksiyon çevrildiği zaman hemen yön değiştirmeyi sağlamak süspansiyon sayesinde olmaktadır. Kısaca süspansiyonun aracın kontrolünü sağlamaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Haberin Devamı

Yollar zaman içerisinde aşınarak tümsekler oluşmaktadır. Araçlar belli bir hıza ulaştıkları zaman bu yol bozukluklarından daha fazla etkilenmektedir. Araçların zarar görmesinin yanı sıra oluşan herhangi bir kazada çok etkilenilmemesi için süspansiyon sisteminin dikkatli incelenmesi gerekir.

SÜSPANSİYONLARIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Süspansiyonların araç içerisinde üç farklı görevi bulunmaktadır. Bu görevlerden birincisi yol tutuş seviyesini arttırmaktadır. İkinci görevi yol bozukluğundan kaynaklanan hissiyatı düşürmek, üçüncüsü ise virajlarda aracın dönme kabiliyetini sağlamaktır. Sürüş esnasında yol tutuşu süspansiyon ile sağlanmaktadır. Yollarda yer alan çukurlar veya tümsekler de araç kasası buralardan geçerken süspansiyon tarafından sabit tutulmaktadır. Bu sayede de sürücüler bu yollardan geçerken hissetmemekte ve sürüş kalitesi arttırılmaktadır.

Virajlardan dönerken yoldaki eğime rağmen iç tekerler az baskı hissetmektedir. İç tekerlerin yol tutuşu ile doğru orantılı bir şekilde virajlar daha sorunsuz geçilmektedir. Süspansiyonun görevlerinden birisi de bu sorunsuz dönüşü desteklemektir.