Pratik Bilgiler Tarikat nedir? Tarikat ne demek TDK? Tarikat sözlük anlamı...

Tarikat nedir? Tarikat ne demek TDK? Tarikat sözlük anlamı...

Paylaş
Tarikat nedir? Tarikat ne demek TDK? Tarikat sözlük anlamı...

Dilimize Arapçadan geçen tarikat kelimesi, tarik sözcüğünün çoğuludur. Tarik, yol ve usul anlamına gelir. Tarikat ise Allah'a ulaşmak maksadıyla izlenen yolların tümü demektir. Tasavvufta bu kelime terim anlamıyla kullanılır. Tasavvuf ilminde "dört kapı" olarak nitelendirilen aşamaların ikincisi tarikattır. Tarikat ne demek? Sözlük ve terim anlamı nedir? İşte, tüm detaylar.

Tarikatın içinde yer aldığı dört kapı sırasıyla şöyledir: 1- Şeriat 2- Tarikat 3- Hakikat 4- Marifet

Haberin Devamı

TARİKAT NEDİR?

Arapçada tarik yol, salik ise yolda olan kişi, derviş anlamına gelir. Tarikat ise, Allah'ın lütfunu ve ihsanını kazanmak için dine yönelen kişilerin uyduğu kurallar bütünüdür. Bu kurallar toplam yedi aşamadan oluşur. Bir dervişin tarikata intisap etmesi, yani katılması için öncelikli olarak tövbe etmesi gerekir. Tövbe, geçmiş günahları için Allah'tan mağfiret dilemek ve aynı günahları tekrar işlemeyeceğine Allah'ın huzurunda söz vermektir.

Tarikatın ikinci aşaması vera olarak nitelendirilir. Takva kelimesiyle eş anlamlı olan vera, küçük-büyük ayırt etmeksizin tüm günahlardan sakınmak, hayra yönelmek ve dini kuralların tümüne uymak anlamına gelir. Tarikatın üçüncü aşaması züht, dördüncü aşaması ise fakr'dır. Bu nedenle bir tarikata katılan kişilere "zahit" ve "fakir" denir. Dervişler, "ben" yerine "fakir" kelimesini kullanırlar ve kendi nefislerini bu şekilde küçük görürler.

Haberin Devamı

Tarikata katılan kişilerin ulaştığı beşinci aşama sabırdır. Başta Mevlevilik olmak üzere birçok tarikatta dervişin sabırlı olması için çile çekmesi gerekir. Erbain adıyla da bilinen bu çile toplam 40 gün sürer. Derviş 40 gün boyunca sadece zeytin ve ekmek yer, vaktinin tamamının insanlardan uzakta, zikir ve ibadetle geçirir.

Tarikatın son iki aşaması ise tevekkül ve rızadır. Bu aşamalara erişen kişi hayrın da şerrin de Allah'tan geldiğini bilir.

TARİKAT NE DEMEK TDK?

Aynı dine inanan ve aynı mezhepten olan kişilerin oluşturdukları dini gruplara tarikat denir. Her tarikatın farklı kuralları ve inançları vardır. Tarihte ilk tarikatlar, tasavvufun Anadolu'da yayılmasıyla birlikte 12. yüzyılda, Anadolu'da kurulmuştur.

TARİKAT SÖZLÜK ANLAMI

Tarikat kelimesinin sözlük anlamı yoldur. Bir mürşidin şeyhe bağlanması ve tekke ya da dergâhta verilen görevleri yerine getirmesi de tarikat olarak adlandırılır.