Pratik Bilgiler Teşrik tekbiri nedir, ne zaman yapılır? Teşrik tekbiri nasıl yapılmalıdır?

Teşrik tekbiri nedir, ne zaman yapılır? Teşrik tekbiri nasıl yapılmalıdır?

Paylaş
Teşrik tekbiri nedir, ne zaman yapılır? Teşrik tekbiri nasıl yapılmalıdır?

Teşrik, kelimesi anlamı olarak etleri doğramak ve kurutmak demektir. Tekbir ise Allah'ı (cc) yüceltmek veya ululamak anlamına gelir. Teşrik tekbiri yapmak ve söylemek Maliki mezhebinde müstehap, Şafii ile Hanbeli mezheplerinde ise sünnettir. Teşrik tekbiri ne zaman ve nasıl yapılır sizler için derledik.

Teşrik tekbirini yapmaya Kurban Bayramı’nın arifesinde kılınan sabah namazında başlanır ve dördüncü günündeki ikindi namazına kadar devam edilir. Teşrik tekbiri kadın ve erkeklere vacip kılınmıştır.

Haberin Devamı

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?

Teşrik, Arap dilinden etleri doğramak, etleri kurutmak demektir. Kurban Bayramı’nda kesilen etler bayramın 2. 3. ve 4. gününde güneşte kurumaya bırakılırdı ve bu nedenle de bu üç güne eyyam-ı teşrik denirdi. Tekbir de Allah'ı (cc) ulu kılmak ve yüceltmek anlamına gelir.

Bu nedenle Kurban Bayramı arifesindeki sabah namazından dördüncü gününe kadar farz namazları sonrasında 23 kez teşrik tekbiri yapılır. Dinimizce teşrik tekbiri kadınlara ve erkeklere vaciptir ve bu nedenle de mutlaka yapılması gereklidir.

NE ZAMAN YAPILIR?

Teşrik tekbiri Kurban Bayramı arifesinde yani 9 zilhicce sabah namazından başlar ve bayramın 4. gününde ikindi namazına kadar da (13. zilhicce) devam eder. Farz namazlarından sonra toplam 23 kez Allahu ekber Allahu ekber la ilahe illallahu vallahu ekber Allahu ekber ve lillahil hamd cümlesi söylenir. Bu sayede teşrik tekbiri yapılmış ve tamamlanmış olur.

Haberin Devamı

İmam Muhammed ve imam Ebu Yusuf'a göre teşrik tekbirinin hem kadın hem de erkekler tarafından yapılması gerekmektedir. Ebu Hanife'ye göre ise bu tekbirin arife günü sabah namazından dördüncü gününün ikindi namazı da dahil olmak üzere sekiz vakit yapılması gerekir. Ayrıca teşrik tekbirinin cemaat ile beraber kılınan farz namazlarından sonra söylenmesi de vacip olarak bildirilmiştir.

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL YAPILMALIDIR?

Teşrik tekbirinin Kurban Bayramı’nın arifesinden başlaması ve Kurban Bayramı’nın dördüncü gününe kadar devam etmesi gerekir. Teşrik tekbiri Kurban Bayramı’nın dördüncü gününde kılınan ikinci namazı ile beraber biter. Erkekler ve kadınlar tarafından yapılması gereken teşrik tekbiri farz namazlarından sonra yapılmaktadır.

Teşrik tekbiri yapılırken Allahu ekber Allahu ekber la ilahe illalahu vallahu ekber Allah-u ekber ve lillahi'l hamd denir. Teşrik tekbirinde söylenenlerin anlamı Allah (cc) her şeyden daha yücedir, Allah (cc) her şeyden yücedir. Allahtan (cc) başka hiçbir ilah yoktur ve Allah (cc) her şeyden yücedir, Allah (cc) her şeyden daha yücedir. Hamd olmak da Allah'a (cc) mahsus olan bir şeydir.