Seyahat Rize haritası: Rize ilçeleri nelerdir? Rize hangi bölgede yer alır?

Rize haritası: Rize ilçeleri nelerdir? Rize hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Rize haritası: Rize ilçeleri nelerdir? Rize hangi bölgede yer alır?

Türkiye'nin en çok yağış alan bölgelerden biri olan Rize, aynı zamanda çayı ile de meşhurdur. Rize hangi bölgede yer alıyor? Rize bölgesinin ilçeleri nelerdir? Rize ne ile meşhurdur sizler için derledik.

Rize toplam 11 ilçeye sahiptir. Ormanları ve doğal güzelliği ile kendine hayran bıraktıran. Tarım yönü ile elverişli olduğu için yayla turizmi ile de ön plana çıkmaktadır .

Haberin Devamı

 RİZE HARİTASI: RİZE İLÇELERİ NELERDİR?

Toplam Rize iline bağlı 11 tane ilçe bulunmaktadır. Bazı ilçeler denizin kıyısında yer almaktadır. Engebeli bir alanda olan Rize ve ilçelerinde hayvancılık yapılmaktadır. Aynı zamanda tarım da ön plana çıkıyor.

 Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, İkizdere, Hemşin, İyidere, Kalkandere, Pazar ilçeleri Rize'ye bağlıdır. Ardeşen ilçesinde denize girmek mümkündür.

Burada farklı plajlar bulunmaktadır. Çamlıhemşim ilçesinde ise doğa manzaraları dikkat çekmektedir. Derepazarı ise küçük bir ilçedir. Bu bölgenin pidesi meşhurdur. Feretiko bezinden yapılan ürünler Güneysu ilçesinin geçim kaynağıdır.

Hemşin ilçesinde tarihi camiler özellikle ziyaret edilebilir. Tam bir doğal cennet olan Kalkandere çayı ve balı ile ön plana çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Harika doğası, yayaları ve tarihi ile Rize Karadeniz bölgesinin incisidir. Ayder Yaylası, Ovit Yaylası, Pokut Yaylası ve Anzer Yaylası yeşilin her tonunu içerisinde yansımaktadır.

RİZE HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Rize ili Karadeniz bölgesinin, Doğu Karadeniz kısmında yer almaktadır. Bu bölge turizm bölgesidir. Özellikle dik yamaçlı vadiler, kaleler, akarsular bu bölgeyi daha da ön plana çıkarmaktadır. Bu bölge engebeli ve dağlıktır. Tarım alanların %90 çay oluşturuyor. Kivi, sebze ve fındık da bu bölgede yetişmektedir.

Armut, elma ve mandalina da en çok bu bölgede yetişmektedir. Rize yöresinde balıkçılık da oldukça önemlidir.

Rize bölgesinde yaz ayları genelde ılık geçmektedir. Kışları oldukça yağışlıdır. Rize'nin havası son derece temizdir. Bu bölgeden gür ormanlar ve yüksek dağlar bulunmaktadır.

RİZE İLİNİN ÖZELLİKLERİ

Rize bölgesi turizm açısından ön plana çıktığı gibi, doğa sporları açısından da son derece elverişlidir. Rize yöresi doğal güzellikleri kadar mutfağı ile de beğeni topluyor. Zengin bir mutfağa sahip olan Rize bölgesinde muhlama, sac kavurması, laz böreği, fırın sütlacı gibi yemekler meşhurdur.

Çay deyince akla hemen Rize geliyor. Buraya gelenler hediye olarak çay götürebilir. Aynı zamanda, bu bölge bal üretiminde de önemli bir yere sahiptir.

Haberin Devamı

Rize yayalarında üretilen yöresel peynirler bu bölgeden satın alınabilecek ürünlerden birisi. Şimşik kaşık, hasır sepetler, hemşin çorabı ve çay kolonyası Rize iline özgü ürünlerdendir.