Seyahat Yıldız sarayı nerede, gezilecek yerleri nelerdir? Yıldız sarayı hangi şehirde, nereye bağlı?

Yıldız sarayı nerede, gezilecek yerleri nelerdir? Yıldız sarayı hangi şehirde, nereye bağlı?

Paylaş
Yıldız sarayı nerede, gezilecek yerleri nelerdir? Yıldız sarayı hangi şehirde, nereye bağlı?

Her ülkenin tarihi dokusunu oluşturan yapılar o ülkelerle beraber yüzyıllarca yaşamaktadır. Bir ülkenin geçmişiyle ilgili birçok farklı türdeki tarihi eserlerin varlığı günümüzdeki insanlara bilgi vermek açısından önemli bir yere sahiptir. Bugünkü yazıda Yıldız Sarayı nerede, gezilecek yerleri nelerdir, Yıldız Sarayı hangi şehirde ve nereye bağlı olduğunu sizler için derledik.

Geçmişi aydınlatan eserlerden birisi de saray adı verilen önemli insanların yaşamını sürdürdüğü yerlerdir. Tarihte adı konuşulan ve önemli görevlerde yer alan insanların hem yaşam alanı hem de birçok işlevi bulunan sarayların her kültürde o kültüre özgü bir biçimde inşa edilmiş bir mimari yapı olarak gezip gören bireyleri günümüzde de büyülemeye devam etmektedir. Aradan geçen yüzyıllar bu tarihi eserlerin yıpranmasına sebep olabilmektedir. Hem insan kaynaklı faktörler hem de deprem gibi kişilerin ellerinde olmayan sebepli doğal faktörler tarihi eserlere bir takım zararlar verebilmektedir. Bu sebeple kendisine hayran bırakan mimari yapıların korunması kişinin kendi tarihine sahip çıkması açısından önemli bir yere sahiptir.

Haberin Devamı

Yıldız Sarayı Nerede?

Saraylar mimari harikalardan biri olmakla birlikte Yıldız Sarayı da görenleri kendine hayran bırakan bir eserdir. Bu eser İstanbul sınırları içerisinde yer almaktadır.

Yıldız Sarayı Gezilecek Yerleri Nelerdir?

Görkemli bir saray olan Yıldız Sarayı birçok bölüme ayrılmaktadır. Bu bölümler Şale köşkü, Saray müzesi, küçük ve büyük Mabeyn köşkleri, Yaveran köşkleri, Çit kasrı, Hünkar ve harem daireleri, Güvercinlik binası, tiyatro ve opera evi, Marangozhane, Porselen üretim evi, Seyir köşkü, Şehir müzesi, Yıldız Hamidiye cami ve Saray kütüphanesinden oluşmaktadır.

Sarayın bölümleri zaman içerisinde oluşturularak genişletme çalışması yapılmış ve günümüzde de yapılan restore çalışmalarıyla eski güzelliğini kaybetmemesi adına çabalar verilmektedir.

Haberin Devamı

Yıldız Sarayı Hangi Şehirde?

İstanbul'da yer alan Yıldız Sarayı Beşiktaş ilçesinin Yıldız Tepesi'nde yer almaktadır. Saraya gidebilmek amacıyla Beşiktaş'a giden otobüsler kullanılabilmektedir. Ayrıca Marmaray ve metro kullanarak da ulaşım mümkündür. Osmanlı Devleti'nin son mimari eserleri arasında bulunan Yıldız Sarayı, dönemin padişahlarından biri olan 3. Selim tarafından inşa ettirilmiştir.

Yıldız Sarayı Nereye Bağlı?

Birçok padişahın bulunduğu yer olan Yıldız Sarayı Beşiktaş'a bağlı bir yer olmakla birlikte içerisinde yer alan bölümler birçok farklı padişah tarafından yaptırılmıştır. Örnek vermek gerekirse Büyük Mabeyn köşkü ve Çit kasrı Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılırken 2. Abdülhamid döneminde ise Yaveran ve Küçük Mabeyn köşkleri, saraya ait tiyatro ve opera evleri, saraya ait kütüphane inşa ettirilmiştir.