Ekonomi Yaşlıya özel destek ve maaş

Yaşlıya özel destek ve maaş

Paylaş
Yaşlıya özel destek ve maaş

Devlet, zor durumda olan, hasta, başkasının bakımına muhtaç yani yoksul ya da kimsesi olmayan yaşlılara özel birçok destek sağlıyor

Evde sağlık, bakım parası, elden maaş, huzurevine kadar birçok imkandan yararlanmak mümkün. İşte araştırmadan ortaya çıkan detaylar...


‘2022 AYLIĞI’ BAĞLANIYOR


Yaşlı ve maddi durumu kötü yaşlıya da üç ayda bir 754 lira ödeme yapılıyor. Buna 65 yaş aylığı veya 2022 aylığı deniyor. Yaşlılık aylığı için ilçedeki kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na veya Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne (0 312 415 50 00) başvuru yapılabilir. 65 yaş aylığı için evdeki kişi başına gelir 424 liranın altında olmalı.


AKRABAYA 1027 LİRA


Hasta ve yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara, evde bakım aylığı ödeniyor. Bu ödeme aylık 1027 lira. Evde bakım aylığı için yüzde 50 ve üzerinde engelli raporu alınmalı. Maaş yaşlıya değil bakana veriliyor. Başvuru ‘Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne veya varsa ilçe müdürlüklerine yapılıyor.


KARŞILIKSIZ SAĞLIK


Devlet, engelli ya da çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilere evde sağlık hizmeti veriyor. Bunun için bir bedel de istenmiyor. Başvuran herkese bu hizmet veriliyor. Bunun için bir devlet kurumuna başvurmak da gerekmiyor. Sadece “444 3 833” numaralı telefon aramak yeterli.

BEDAVA ULAŞIM HAKKI


65 yaş ve üzeri olanlar şehiriçi demiryolu, denizyolu ile ulaşım ve otobüslerle toplu taşımalardan ücretsiz yararlanıyor. Yaşlılar demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise yüzde 50 indirimli yararlanabiliyor.

AMBULANS HİZMETİ VAR


Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (ALO 153) olmak üzere birçok belediye yaşlı ve engellilere özel bedava ambulans hizmeti sunuyor. Bunun için yaşlıların bulunduğu yerdeki belediyeleri aramak yeterli.


ELDEN MAAŞ İMKANI


Yaşlı ve emekliler, sağlık nedeniyle PTT veya bankalardan maaş çekemiyorsa evde ödeme yapıyor. Bunun için SGK’ya ‘konutta maaş almak istiyorum’ şeklinde bir dilekçe vermek yeterli.


ÜCRETSİZ BAKIMEVİ


Devlet, bakıma muhtaç olan, kimsesi olmayan veya ailesi ile çocuklarının bakmadığı ‘yoksul’ yaşlıların huzurevi ve bakım evinde ücretsiz bakılmasını sağlıyor. Bunun için 60 ve üzeri yaşta olunacak, hiçbir gelir olmayacak.


DÜŞÜK TAKSİTLE KONUT


TOKİ’nin yaptığı konutların yüzde 25’i emeklilere ayrılıyor. Ayda 250 TL’den başlayarak bu konutlara sahip olmak ve bilgi için ‘444 86 54’ numaralı telefonu arayabilirsiniz. Ayrıca Emekliler Derneği de konut projeleri için çalışma yapıyor (Telefon: 0 312 230 34 28).

Haberin Devamı