Ekonomi Yatırımlık parası olan buğday alımına koştu

Yatırımlık parası olan buğday alımına koştu

Paylaş
Yatırımlık parası olan buğday alımına koştu

Dünyada kuraklık ve seller yüzünden buğday üretiminin düşmesi, fiyat artışı beklentisine yol açınca yatırımcı buğdaya koştu. Tahıl ambarı Konya'da geçen yıl 680 bin ton hububat satın alan Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl ancak 293 bin tonu stoklayabildi

TMO’nun alımı düştü

Haberin Devamı

Türkiye için verimli geçen 2010’da, dünyada bir yandan kuraklık bir yandan seller yüzünden hububat fiyatlarının artması, yatırımcıları harekete geçirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) elinde bulunan yüksek miktarda stok nedeniyle Türkiye’nin buğday sıkıntısı yaşamayacağını açıklasa da fiyat artışı bekleyen yatırımcılar, buğday alımına başladı. Tahıl Ambarı Konya’da geçen yıl 680 bin ton hububat alan TMO bu yıl ancak 293 bin ton stoklayabildi. Geri kalanı spekülatör, tüccar, esnaf ve sanayici aldı.

Fiyat artışı başladı

Türkiye’de buğday fiyatının şekillendiği Konya’da bu yıl hububat rekoltesi yarım milyon ton düşerek 3.5 milyon tona gerilese de ülke genelinde rekoltenin ülkenin yıllık ihtiyacı olan 18 milyon tonun üzerinde, yaklaşık 19 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak üretim yeterli olduğu halde hububat fiyatlarında artış gözlemleniyor. Geçen yıl kaliteli ekmeklik buğdayın kilogramının 60 kuruşa satıldığı, bu yıl ise daha hasat dönemi sona ermeden aynı buğdayın 70 kuruştan alıcı bulduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Faize değil hububata

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, bu yıl piyasa fiyatlarının TMO fiyatlarının üzerinde seyrettiğini kaydetti. Ekmeklik buğdayın fiyatının 80 kuruşa dayanabileceğini anlatan Taşpınar, bu ortamda ekmeğe zam gelebileceğini de dile getirdi. Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, sanayicilerin isteği ve TMO politikalarının spekülatörü, tüccarı alıma yönelttiğini dile getirirken, “Faiz beklentisi olmayan yatırımcı da parasını buğdayda değerlendiriyor” dedi.