Ekonomi Yayıncıların kanunu yeniden düzenlendi

Yayıncıların kanunu yeniden düzenlendi

Paylaş
Yayıncıların kanunu yeniden düzenlendi

Televizyon yasasına yeni düzenleme getiriliyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir yıldır üzerinde çalıştıkları taslağı tamamladıklarını, bu sürede yayın kuruluşlarının da taleplerini dikkate aldıklarını söyledi

Bir yılda hazırlandı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1994’ten beri bütünlüğü bozulmuş Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki 3984 Sayılı Kanun’un, bir yıllık çalışmayla baştan yazıldığını söyledi.

Arınç, hazırlanan tasarı taslağının Avrupa Birliği (AB) Müktesebatı’na uygun hale getirildiğini belirterek, “Yayın kuruluşlarının taleplerini de dikkate alarak çalışmayı sonuçlandırdık. Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan taslak, önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevkedilecek” dedi.

Sektörün görüşü alındı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun’la düzenlemeye ilişkin bilgiler veren Bülent Arınç, söz konusu kanunun son 14 yılda 20 değişiklikle günün şartlarına uyarlanmak istendiğini belirterek “Ancak giderek yasanın bütünselliği bozuldu. İptal edilen maddeler konusunda da ciddi boşluklar oluştu.

Bu taslak 4 yıllık bir çalışmayla ortaya çıktı. Sektörle ilgili düzenlemeler yapılırken, radyo ve televizyon kuruluşları ile ilgili kuruluşlarla toplantılar yapıldı” diye konuştu.

52 maddeden oluşuyor

Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki taslak, 52 maddeden oluşuyor. Taslağın sektörün sorunlarına çözümler içeren, yetki karmaşasını kaldıran, yayın denetimi konusunda RTÜK’ü daha etkin kılan bir içeriğe sahip olduğunu belirten Bülent Arınç, “Yayın alanında ifade ve haber alma özgürlüğünün, düşünce çeşitliliğinin, rekabet ortamının güvence altına alınması için tedbir almak, TV ve radyo kanal frekansları planlamak ve uygulamak RTÜK’ün görevleri arasında” diye konuştu.

RTÜK reklam payı yüzde 3’e düşecek

Bülent Arınç, RTÜK tarafından çocuklar için hayata geçirilen koruyucu sembollerin hukuki alt yapıya dayandırılacağını söyledi.

Arınç, reyting ölçümleri ile ölçüm şirketlerinin RTÜK’ten izin alması ve denetlenmesinin de öngörüldüğünü belirterek “Yayınların yapılması ve denetlenmesi esasları ile bunlara uymayanlara uygulanacak müeyyideleri RTÜK belirleyecek. Taslağın yayın kuruluşları açısından en önemli yeniliği de yüzde 5 olan RTÜK’ün reklam payının yüzde 3’e düşürülmesidir” dedi.

2

Haberin Devamı