A. Yavuz Kocaömer Riva'da paralimpik zirvesi
HABERİ PAYLAŞ

Riva'da paralimpik zirvesi

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK), ‘Paralimpik Hedefler Çalıştayı 2024 ve Sonrası’ isimli Paralimpik Oyunları’na yönelik hedefler doğrultusunda Riva’da bir çalıştay düzenledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Dr. Av. Murat Aksu’nun ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Erten, Beykoz Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, Gençlik ve Spor Bakanlığı daire başkanları, İstanbul İl Spor Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı, TMPK Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanvekili Nihat Usta, engelli spor federasyonları ve paralimpik branşları bünyelerine alan federasyonların temsilcileri, antrenörler, sporcular ve sporcu aileleri katıldı.

Haberin Devamı

Rivada paralimpik zirvesi

 

Murat Aksu: Son 20 yılda çok yol aldık ama yetmez

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TMPK Başkanı Dr. Av. Murat Aksu, Paralimpik sporun geçmişten bugüne sportif başarılarını değerlendirerek şu şekilde konuştu. “Paralimpik Sporlar dünyasının paydaşları ile birlikte bu toplantıyı düzenlememizin amacı, sportif anlamda geçmişten bugüne mevcut durumun değerlendirmesini yapıp, gelecek için belirleyeceğimiz hedeflerin yol haritasını oluşturmaktır. Paralimpik Hedefler toplantısının ana amacı geleceğe giden yolun taşlarını, bu taşları döşeyenlerle birlikte oluşturmaktır. O yüzden burada doğrusuyla, yanlışıyla her şey konuşulmalı. Öncelikle mevcut durumumuzu değerlendirmeli ve büyük resmin fotoğrafını çekip, objektif gözle bakmamız lazım. Paralimpik Sporlarda son 20 yılda önemli bir yol aldığımızı düşünüyorum. Bu gelişimin öncüsü, lideri, kurucu abisi, Sayın Yavuz Kocaömer’i tekrar saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. 30 yılda Paralimpik Oyunlarda sadece bir sporcudan 87 sporcuya ulaşmışız. Ve de 15 madalyaya. Elbette önemli bir sayı ama yeterli değil. Son 20 yılda katıldığımız ve hem sporcu, hem madalya sayılarımızın arttığı 6 Paralimpik Oyunlarda ülke sıralamamız ortalama 40’larda. Maalesef bu üzerinde düşünmemiz, çözüm üretmemiz gereken çok önemli bir konu.”

Haberin Devamı

ÇALIŞTAYDA ÜÇ OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sunuculuğunu spor spikeri Emre Tilev’in yaptığı çalıştayda konuşmaların ardından üç oturum gerçekleştirildi. TMPK Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Kurulu Başkanı Av. Ümit Deniz Kurt’un moderatörlüğünde yapılan ilk oturum olan ‘Federasyonlar Oturumu’na Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Alpaslan Erkoç, Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Ayhan Yıldırım, Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, Eskrim Federasyonu Başkanı Murat Atalı, Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin katıldı. Oturumda, Paris 2024 yolunda alınan ve hedeflenen kotalar, Paralimpik Sporcu yetiştirme politikaları ve federasyonların daha nasıl verimli çalışabilecekleri gibi konular konuşuldu.

İkinci oturum

Günün ikinci oturumu olan ‘Antrenörler Oturumu’nun moderatörlüğünü TMPK Spor Kurulu Başkanı Niyazi Alper Dirim yaparken, oturumda konuşmacı olarak triatlon antrenörü Mert Onaran, badminton antrenörü Havva Altındağ, yüzme antrenörü Dr. Duran Arslan, özel sporcular yüzme antrenörü Aytunç Göz, atıcılık antrenörü Mustafa Atalay yer aldı. Oturumda, engelli branşlarda antrenör yetiştirilmesi, var olan engelli antrenörlerin geliştirilmesi ve antrenörlerin özlük haklarının düzeltilmesi gibi konular ele alındı.

Haberin Devamı

Üçüncü oturum

Günün üçüncü ve son oturumu ise ‘Sporcular Oturumu’ oldu. Moderatörlüğünü Fanatik Gazetesi Yazarı, TMPK Yönetim Kurulu Yedek Üyesi ve TMPK İletişim Kurulu Başkanı Hamit Turhan’ın yaptığı oturuma, para yüzücü Umut Ünlü, tekerlekli sandalye eskrimci Hakan Akkaya, para masa tenisçi Neslihan Kavas, para atlet Muhammet Khalvandi, para triatlet Uğurcan Özer, Goalball Milli Takımı oyuncusu Reyhan Yılmaz katıldı. Bu oturumda da sporcuların başarı hikayeleri, engelleri nasıl aştıkları ve sporu yönetenlerden geleceğe yönelik beklentileri konuşuldu. Toplantıda ayrıca 14 maddelik “Geleceğe Yönelik Stratejik Hedefler: Türkiye’de Paralimpik Sporlar” başlıklı bir sunum yapıldı ve bir bakıma Türkiye’nin Paralimpik sporlarındaki geleceğe yönelik politikalarının çerçevesi çizildi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder