Banu Şen Ankara'nın tarihi ve kalbi: Altındağ
HABERİ PAYLAŞ

Ankara'nın tarihi ve kalbi: Altındağ

Kökleri ve geçmişi Ankara Kalesi’nin tarihiyle özdeş sayılan Altındağ, ilk çağlardan itibaren insan topluluklarının yerleşim alanı olagelmiş… Romalılar, Selçuklular ve Osmanlı döneminde önemli bir merkez olan Altındağ; Ankara’nın ilk şehir merkezi, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin görmeden gitmediği bir yer. Dünyanın en önemli uygarlık müzelerinden olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin bulunduğu bu bölge; Cumhuriyet Anıtı, Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Etnografya Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi ve Cumhuriyet Müzesi, Hacı Bayram Veli Müzesi gibi tarihin izlerinin sergilendiği önemli müzelere ev sahipliği yapıyor. Yüzyıllardır ayakta kalan 30’a yakın Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait camiler tüm ihtişamıyla kenti süslüyor. Suluhan Çarşısı ticaretiyle, Çengelhan sanayi müzesiyle, Pirinçhan ise kültür ve sanat merkeziyle Altındağ’a hayat veriyor. Roma Hamamı, Augustus Tapınağı, Julianus Sütunu ise Roma ve Bizans İmparatorluklarına doğru mistik bir yolculuğa çıkmak için en doğru adres... Altındağ, kültürel ve tarihsel zenginlikleriyle, camileri, kiliseleri ve havrasıyla Anadolu mozaiğinin en zengin örneklerinden birini oluşturuyor. Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğu, Milli Mücadele’nin karargâhı konumuna gelen ilçe Cumhuriyet’in ilanına tanıklık etmenin ayrıcalığını yaşıyor.

Haberin Devamı

Ankaranın tarihi ve kalbi: Altındağ

‘ZENGİN TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Ankara’ya gelen ziyaretçilerin ilk uğrak yeri, Ankara’nın giriş kapısı olan Altındağ’ın Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı da ilçenin sahip olduğu zengin tarih ve kültürel mirasa sahip çıkmak için çalışıyor. Göreve geldiği ilk günden itibaren ilçede turizmi canlandırmak için canla başla çalıştıklarını söyleyen başkan Balcı, Altındağ’a değer katan projelerini anlatıyor.

DEVİR AKILLI TURİZM DEVRİ

Altındağ Belediyesi olarak ‘ilk’leri hayata geçirdiklerini belirten Başkan Balcı, “Akıllı Turizm Rotası ‘Altınrota’ ile hem Altındağ hem de Ankara’da ‘akıllı turizm’ devrini başlattık. ‘Akıllı turizm rotası’ uygulamaları gelişmiş turizm bölgelerinde uygulanırken ziyaretçilere de büyük kolaylıklar sağlıyor. Uygulama turizm hizmetleriyle internet teknolojisinin nimetlerini bir araya getirerek, seyahat etmeyi deyim yerindeyse akıllılaştırıyor. Bugün pek çok gelişmiş ülkede bu uygulama kullanılıyor. Biz de devrim niteliğindeki bu teknolojiyi, dünyadaki diğer turizm merkezleriyle birlikte, Altındağ’da hizmete soktuk” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Ankaranın tarihi ve kalbi: Altındağ

HACI BAYRAM VELİ’YE BÜYÜK VEFA

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Hacı Bayram Veli Müzesi’ ile ilgili ise şu bilgileri paylaşıyor Başkan Balcı: “Müze büyük beğeni topluyor. Ankara’nın manevi mimarı Hacı Bayram Veli’ye ait eşyaların gün yüzüne çıkarıldığı ve manevi değerine büyük vefa gösterilen müzede, her biri çok değerli olan hatıralar, ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Hamamarkası’nda hayata geçirilen müze ile ecdat yadigarına sahip çıkıyoruz. Hacettepe Mahallesi Koyungözü Sokak’ta bulunan ve ücretsiz ziyaret edilen müzemizde; Türkçe, Arapça ve İngilizce hizmet veriliyor. Evrensel ölçekte bir değer olan Hacı Bayram Veli’yi bir rol model olarak uluslararası düzeyde tanıtmayı hedeflediğimiz müzede etkinlikler de düzenleniyor. Mağaza, kafe, sergi ve seminer salonları da ziyaretçilerin büyük beğenisini topluyor.”

Haberin Devamı

 

ALTINROTA UYGULAMASI

‘Altınrota’ uygulamasının detayları hakkında bilgi veren Başkan Balcı, şunları kaydediyor: “Altınrota projemizle, yerli ve yabancı turistlere bulundukları konumlara veya beklentilerine göre alternatif rotalar sunuyoruz. Bu uygulama sayesinde, turizm rotalarının güzergah ve içeriklerini belirliyor, bu bilgileri İngilizce, Japonca ve Fransızca olmak üzere, 3 farklı yabancı dil seçeneği ile ziyaretçilere aktarıyoruz. Uygulamaya giren bir kullanıcı, sanal gerçeklik, kısa film gibi uygulamalar aracılığıyla, ziyarete geldiği noktayı daha iyi anlayabiliyor ve daha verimli bir ziyaret gerçekleştirebiliyor. Bu uygulama sayesinde, turizmde erişilebilirliği, bilinirliği ve şehirlerarası turizm trafiğinin artırabiliyoruz. Uygulamada, dezavantajlı bireyler de göz önünde bulundurularak, görme engellilere yönelik sesli anlatım ve işitme engellilere yönelik işaret dili de kullanılıyor. Ayrıca uygulamada, tarihi ve turistik yerlerin tanıtım videoları da bulunuyor. Akıllı turizm rotası uygulamasının, işbirlikleriyle güçlenmesi ve gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Uygulamaya süreç içerisinde, taleplere göre, yeni rotalar da eklemeyi hedefliyoruz.”

İLK KEZ MÜZEDE SERGİLENİYOR

Müzede, Hacı Bayram Veli’nin tasavvuf anlayışı, ekolü ve yaşam felsefesi ile yaşadığı dönemdeki Ankara’nın hayranlık uyandıran kent tarihi ile ahilik kültürünün de ele alındığını söyleyen Başkan Balcı, “Ankara Etnografya Müzesi’nde yıllardır koruma altında bulunan Hacı Bayram Veli Koleksiyonu, ilk kez bir müzede sergileniyor. Eserlerin bakım ve yenilemesi Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda gerçekleştirildi. Ortaya çıkan eserler ve bu anlamlı müze, yapım aşamasında hepimizi çok heyecanlandırdı. Şimdi o heyecanı gelen ziyaretçilerin gözlerinde de görebiliyorum” diyor.

HER MAHALLEYE BİR KÜTÜPHANE

“Her mahalleye bir kütüphane” sloganıyla yola çıktıklarına dikkat çeken Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı, Altındağ’a 13 yeni kütüphane kazandırdıklarını söylüyor. Birbiri ardına ilçeye kazandırılan kütüphaneler, başta gençler olmak üzere, her yaştan vatandaşın büyük beğenisini topluyor. Aktif üye sayısı 70 bini geçen mahalle kütüphanelerine gösterilen ilgiden dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Başkan Asım Balcı, “Görüyoruz ki kütüphaneler önemli bir ihtiyaç. Her gittiğimiz ortamda öğrenci kardeşlerimiz hem ders çalışabilecekleri hem de rahat rahat kitap okuyup, araştırma yapabilecekleri mekanlar istiyor. Halkımız da kütüphanelerde çok kaliteli vakit geçiriyor. Biz de elimizden geleni yapıyoruz” diyerek tüm vatandaşları kütüphanelerden faydalanmaya davet ediyor.

Ankaranın tarihi ve kalbi: Altındağ

FİDANLAR ARTIK TONLARCA MEYVE VEREN ORMAN OLDU

2019’da ilçede görev yapan 5 bin 109 öğretmenin her biri için bir meyve fidanını toprakla buluşturduklarını belirten Başkan Balcı, büyüyen fidanların artık tonlarca meyve veren bir orman haline geldiğini anlatıyor. Toplanan meyvelerin ihtiyaç sahiplerinin sofralarına ulaştırıldığını belirten Belediye Başkanı Asım Balcı, “Bu ormanı oluştururken bir hayalimiz vardı. Bu fidanları dikerken; bu fidanların büyüyeceğine, meyve vereceğine, Ankara’ya nefes olacağına inanıyorduk. İnancımız boşa çıkmadı. Hayallerimiz gerçek oldu” diyor.

Ankaranın tarihi ve kalbi: Altındağ

‘ALTIN ELLER’ KADIN KOOPERATİFİ

Altındağlı kadınların el emeklerini kazanca dönüştürmek için bir araya geldiği ‘Altın Eller Kadın Kooperatifi’ sayesinde 500’den fazla kadının hayatının değiştiğini söyleyen Başkan Balcı, şunları dile getiriyor: “Kooperatif sayesinde, Altındağlı kadınların umudu, kazanca dönüştü. Kadınlarımıza destek ve cesaret verildiğinde harika işler başardıklarına şahit oluyoruz. ‘Altın Eller Kadın Kooperatifi’ Belediyemize ait Kadın Eğitim ve Kültür Merkezlerinde edinilen bilgi ve becerilerin kazanca dönüştüğü bir platform oldu.”

Ankaranın tarihi ve kalbi: Altındağ

Sıradaki haber yükleniyor...
holder