Banu Şen Bir kerede doyamayacağınız kültür cenneti: Gaziantep
HABERİ PAYLAŞ

Bir kerede doyamayacağınız kültür cenneti: Gaziantep

Tarih kokan sokakları, lezzet şöleni yaşatan yemekleri ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye’nin güneydoğusunda adeta bir hazine saklayan kadim şehir Gaziantep’e yolunuzu düşürdüğünüz ilk anda, bir kerede keşfedilebilecek bir yer olmadığını da görüyorsunuz... Baharat Yolu ve İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle tarih boyunca büyük öneme sahip olan Gaziantep; yemekleri, yakın ve uzak tarihe ışık tutan müzeleri, tarihi çarşıları ile bir kerede doyamayacağınız güzellikte bir kent… Gurmelerin gözdesi Antep’te yemek kültürü adeta şehrin dokusuna işlemiş. Ancak birbirinden lezzetli yemeklerinin yanında, sanayisi ve tarihiyle birlikte anmak gerekiyor bu öncü şehri. UNESCO Dünya Kültür Mirasları Aday Listesi’ne giren Zeugma Mozaik Müzesi, Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi, restore edilen Bakırcılar Çarşısı, tarihi Bey Mahallesi ve kentin ortasındaki kalesinin yanında, Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi de kent hakkında çok geniş bilgi sunuyor. Günümüzde 300’ün üzerinde yontu taslağının sergilendiği; sfenksler, aslanlar, çeşitli tanrılar, hayvanlar ve mimari parçaların da bulunduğu Yesemek Açık Hava Müzesi ile Kurtuluş Savaşı’nda şehir halkının verdiği mücadeleyi anlatan Gaziantep Savaş Müzesi de kent için önemli tarihi mekanlar. Gaziantep tüm bunların yanında ekonomide Türkiye’nin lokomotif kentlerinden. Metal ve makine sanayi öne çıkarken; gıda, tekstil ve plastik sektörleri de oldukça gelişmiş durumda. Gaziantep; değirmen makineleri, tarım makineleri, tekstil makine ve yedek parçaları konularında Türkiye’de önemli yere sahip. Tüm bu özelliklerinin yanında, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin; kadın elinin değdiği belli olan ve kenti ileriye taşıyan pek çok projeyi hayata geçirdi. Kadın sağlığı ve projeleri sayesinde “Kadın Dostu Kent” unvanına sahip olan “Gazi şehir”in Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile adım adım kenti dolaşırken, hayata geçirdikleri yatırımları konuşuyoruz...

Haberin Devamı

Bir kerede doyamayacağınız kültür cenneti: Gaziantep

TÜRKİYE’DE BİR İLK: TÜRK ARKEOLOJİ ENSTİTÜSÜ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’de bir ilk olan projeleriyle ilgili ise şu bilgileri veriyor: “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Avrupa Birliği iş birliğinde Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nü hizmete aldık. Türkiye’nin ilk Türk Arkeoloji Enstitüsü için Kendirli Kilisesi’ni restore ettik. Enstitünün kurulması için 430 bilim insanı bir araya gelerek çalışma yürüttü ve TBMM’den yasası çıkarak bugünkü formatına ulaştı. Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, Türk ve İslam arkeolojisi ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmayı amaçlıyor. Enstitü ayrıca arşivleme, kütüphane çalışmaları ve dünyanın diğer enstitüleriyle iş birliğinde faaliyet yürütmeyi hedeflerken, geleceğin arkeologlarını yetiştirmek için çalışmalar gerçekleştirecek.”

Haberin Devamı

Bir kerede doyamayacağınız kültür cenneti: Gaziantep

ENGELSİZ BİR YAŞAM İÇİN

Engelsiz Yaşam Merkezi’nin kurulduğu günden bu yana 3 bin 583 danışana hizmet verdiğini söyleyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Merkezde özel gereksinimli bireyler, gaziler ve aileleri ücretsiz olarak hizmet alabiliyor. 13 bin 800 metrekare kapalı, 18 bin 640 metrekare de açık alanda hizmet veren merkez, destek eğitim ve eğitime destek birimleri olarak iki ana eğitim bölümünden oluşuyor. Kendi kendine yetebilen özel gereksinimli bireyler yetiştirmeyi hedefleyen merkezde verilen eğitimler, oluşturulan sosyal alanlar ile destekleniyor. Bu alanlar içerisinde; kapalı spor salonu, yüzme havuzu, hidroterapi, mini atölye, karanlık oda, fitness salonu, sesli kütüphane, oyun ve egzersiz odası ile kuaförlük atölyesi yer alıyor.”

Haberin Devamı

Bir kerede doyamayacağınız kültür cenneti: Gaziantep

GENÇLERE YETENEK TARAMASI

Başkan Şahin, gençlere yönelik projelere önem verdiklerini de belirtiyor. Gençlerin spora olan ilgisini artırmak amacıyla yürütülen ‘Yetenek Taraması’ projesinin devam ettiğini söyleyerek, “‘Spor Şehri Gaziantep’ sloganıyla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında kent genelinde ve özellikle kırsaldaki ortaokul öğrencilerine yetenek taraması yapılıyor. Alanında uzman antrenör ve beden eğitimi öğretmenleri eşliğinde kurulan parkurlarda performans gösteren öğrenciler, başarı gösterdikleri bölümlerin spor kulüplerine yönlendiriliyor” diyor.

Bir kerede doyamayacağınız kültür cenneti: Gaziantep

TARIMSAL DESTEKLER SÜRÜYOR

“Türkiye’de ilk olarak Gaziantep’te hayata geçirilen ‘Çiftçi Kart’ uygulamasıyla kentimizde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı yaklaşık 40 bin çiftçiye 2023 yılının ilk 6 ayında fide, fidan, yem, gübre ve arıcı kıyafeti ve ilacı dağıtımı yaptık” diyen Başkan Şahin, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Depremlerden etkilenen İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki afetzede çiftçilerimiz için de 10 bin çiftçiye 3 bin ton gübre desteği sağladık.”

‘ANNEYE SÜT BEBEĞE CAN’

4 yıldır aralıksız devam eden ‘Anneye Süt Bebeğe Can’ projesi kapsamında anne adaylarına 5 milyon 95 bin 512 litre süt dağıtıldığını da sözlerine ekleyen Başkan Fatma Şahin, “Anne adaylarının ve bebeklerinin sağlığının korunmasında önemli yer tutan düzenli süt tüketimine katkı sağlamak amacıyla başlatılan projemiz, 117 bin 437 anne adayına ulaştı. Erken doğum ile bebek ölümlerinin önüne geçilmesi için planlanan çalışmada hamilelik dönemlerinin başlangıcından doğuma kadar ekipler 45 günde bir anne adayının evine 12 litre süt götürüyor” diye konuşuyor.

Bir kerede doyamayacağınız kültür cenneti: Gaziantep

YEŞİL ŞEHİRLER HUZURLU NESİLLER

“Gaziantep’te kültürel değerlerin korunması ve insana dokunan hizmetler üretmek için çalışıyoruz. Çevre konusuna da büyük önem veriyoruz. Kentimizin yeşil alan oranı her geçen gün artıyor. Bu kapsamda kentin çeşitli noktalarına 100 bin ağaç, 554 bin çalı ve 48 milyon mevsimlik çiçeğin dikimini gerçekleştirdik. Toplam 400 bin metrekarelik park alanını hizmete açtık. Hayata geçirdiğimiz yeşil yatırımlar, güneş enerji santralleri, biyogaz yatırımları, katı atık transfer istasyonlarının yeşile dönüşmesi, atıkların ayrıştırılması, tarımda ata tohumu projeleri gibi örnek çalışmalarla Gaziantep; EBRD’nin amiral gemisi kentsel sürdürülebilirlik programı ‘Yeşil Şehirler’e katılarak kapsamlı bir yatırım planına dahil edildi. Ziyaretçilerine doğa ile iç içe bir ortam sunan, 190 bini yeşil alan olmak üzere 270 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Galle Parkımız da kültürel, sportif ve sanatsal aktivitelere ev sahipliği yapıyor. ‘Yeşil Şehirler Huzurlu Nesiller’ anlayışıyla Türkiye Yüzyılı Cumhuriyet Parkı’nı da hizmete aldık. Yakında hizmete girecek Festivaller Parkı ve Hobi Bahçeleri ile şehrin taşıdığı yeşil kimlik unvanına güç kazandırmak istiyoruz.”

‘DÜNYAYI AYDINLATAN IŞIK’ BU SERGİDE

Refik Anadol’un projesi “Rumi Dreams” dijital sergisi Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Çok duyusal dinamik bir performans olan Rumi Rüyaları; ışık, bilgi ve hareketin anlamları arasındaki geçişin büyüleyici bir sanatsal ifadesi olarak sizi, tıpkı Mevlana’nın dediği gibi “dünyayı aydınlatan ışığınızı” bulmaya teşvik ediyor. Mevlana’nın 750’nci vuslat yıl dönümü kapsamında oluşan sergi, 31 Ocak tarihine kadar gezilebilir.

Bir kerede doyamayacağınız kültür cenneti: Gaziantep

BİLİM FİLMLERİ İZLEYİCİLERİ İLE BULUŞTU

“Bilim Şehri Gaziantep” sloganıyla çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi “Bilim Filmleri Günleri” düzenledi. Söyleşiden panele, film gösterimine kadar birçok etkinlikle geçen Film Günleri, alanında uzman katılımcılarla 3 gün boyunca devam etti. Aziz Sancar’ın Nobel’e Uzanan Başarı Hikayesi, Uzayın Bilinmeyenleri, Bilim ve Dünya, Marslı, Yarından Sonra, Bandırma Füze Kulübü gibi yapımlar bilim meraklıları ile buluştu.

GAZİ OYUNLARI’NA BÜYÜK İLGİ VAR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, spor alt yapısını güçlendirmek ve okul spor kulüplerinin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla ‘Gazi Oyunları’ düzenliyor. Geçen yıl 15 branş, 55 kategoride 5 bin 59 sporcu ile tamamlanan yarışlar; bu yıl 20 branş, 118 kategoride 10 bin 589 başvuru aldı. Toplam 10 milyon TL bütçeli, 1 milyon TL ödüllü organizasyonda sporcular; 26 spor tesisinde basketbol, futbol, voleybol, kort tenisi, futsal, karate, floor curling, tekvando, hentbol, ayak tenisi, dart, bocce, hokey, atletizm, masa tenisi, oryantiring, güreş, okçuluk, badminton ve yüzme branşlarında yarışıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder