Banu Şen Bu toprakların en büyük gücü tarım
HABERİ PAYLAŞ

Bu toprakların en büyük gücü tarım

Dünyanın en büyük üçüncü tohum bankası kapasitesine sahip olan ülkemiz, tarım ürün çeşitliliğinde çok güçlü bir konumda. Sebze, meyve ve diğer emtiaları hem üreten hem de ihraç eden Türkiye pek çok üründe küresel tarım piyasasına etki edebilecek kapasitede… Anadolu topraklarının verimliliği göz önüne alındığında ülkemiz özellikle; mercimek, patlıcan, ıspanak, salatalık, kayısı, zeytinyağı, armut, incir, şeftali, elma, böğürtlen, ayva, kiraz, domates, karpuz, çay, fındık, arpa ve buğdayda en fazla üretim yapan ülkeler arasında. Türkiye’de tarımsal üretimin desteklendiği başarılı politikaların yanı sıra özellikle son dönemde tarımsal üretime, çiftçiye ve gıda üretimine yerel yönetimler ve STK’ların verdiği destekler de oldukça arttı. Türkiye’nin “Bereketli Şehirleri”nin en büyük gücü olan tarımda uygulanan örnek projeler sayesinde kazanan çiftçimiz ve ülkemiz oldu.

Haberin Devamı

Bu toprakların en büyük gücü tarım

Topraktan umut yeşerten; ülkemizin gelişmesinde, kalkınmasında ve refahının artmasında önemli bir yere sahip olan bu projeler gün gittikçe çoğalıyor ve sınırları aşıyor. Ülkemizin dört bir köşesinde uygulanan projelerin hepsine burada yer vermek mümkün olmasa da bazı örnekleri sizlerle paylaşmak istedim… Bunlardan biri de tarımın beşiği Balıkesir’de üretime her alanda destek veren Büyükşehir Belediyesi. Kentte katma değeri yüksek ürünler üretilmesini sağlayarak üreticinin elini güçlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bir adım daha ileriye giderek gastronomi alanında da önemli projelere imza attı. Şehrin peynir, zeytin ve ekmek kültürünü anlatan “50 Peynirli Şehir Balıkesir”, “Zeytin Ülkesi Balıkesir” ve “Ekmek Şehri Balıkesir” üçleme eserlerini hazırlatan Başkan Yılmaz ile kitapların İstanbul’da yapılan tanıtım etkinliğinde bir araya geldik. Gastronomi uzmanları, şefler ve basın mensuplarını bu özel etkinlikte bir araya getiren Başkan Yücel, Balıkesir’in sınırları aşan gastronomi zenginliğini anlattı.

TÜRKİYE’Yİ DOYURAN ŞEHİR

Balıkesir’in hem Ege’nin hem de Marmara’nın bütün güzelliklerini bir arada toplayan zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Balımızla, kaymağımızla, peynirimizle, zeytinyağımızla, kuzu etimizle Türkiye’yi doyuran şehiriz. Bir şehrin hammaddesi güzelse mutfağı da güzeldir. Balıkesir gastronomik olarak çok zengin. Tüm peynirlerimiz yüzyıllar boyunca süregelen geleneklerle üretiliyor. Türkiye’nin; en lezzetli zeytinyağı, en lezzetli kuzusu Balıkesir’de üretiliyor. Burada tükettiğimiz peynirin, zeytinin, kuzunun, balın üreticisini biliriz. Kestane balımız, çam balımız da dünya çapında ödüller aldı” bilgisini veriyor.

Haberin Devamı

Bu toprakların en büyük gücü tarım

BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda, İzmir’in köylüsü, çiftçisi Türkiye’ye örnek olacak kalkınma hamlesinin başrol oyuncusu oldu. Başkan Soyer’in küçük üreticiyi doğduğu yerde doyurma hedefiyle çiftçiler, Büyükşehir’in destekleriyle hem üretti hem de örgütlendi. 2019’dan bu yana, çiftçinin örgütlü gücünü büyütmek ve kooperatifleri kalkındırmak için fabrikalardan küçük üreticiye verilen desteklere, kooperatiflerden yapılan alımlardan tarımsal kalkınma tesislerine toplam 1 milyar 555 milyon 425 bin TL’lik yatırım yaptı. Bayındır Süt İşleme Fabrikası, Ödemiş Et İşleme Tesisi ve İzmir Tarımı Araştırma Merkezi kuruldu.

Haberin Devamı

Bu toprakların en büyük gücü tarım

YÖRESEL ÜRÜNLER KADIN EMEĞİYLE BULUŞTU

Aydın’da Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, sadece kadın emekçilerin istihdam edildiği %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası Projesi ile hem yerel üretimi destekliyor hem de kadın gücüne vurgu yapıyor. Fabrikada üretimin her aşaması kadın emeğiyle buluşuyor. Türkiye’ye örnek olan tesiste; enginar, kekik, şevketibostan gibi kentin yöresel ürünlerin yanı sıra deniz börülcesi, deniz fasulyesi, erişte gibi birçok mahsul, sağlık ve hijyen standartlarına uygun bir şekilde işleniyor. Fabrikada Efeler’in bereketli topraklarında yetişen ürünler, kadın emeğiyle değer kazanarak tüketicilere sunuluyor.

Bu toprakların en büyük gücü tarım

ATIL ARAZİLER DEĞERLENİYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi, üreticiye verdiği desteklerle tarımda öncü olmaya devam ediyor. Atıl bırakılan arazilerin ekilmesi ve üretimin devam etmesi için projeler üreten Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri sayesinde atıl vaziyetteki bin dekar alan tarıma kazandırıldı. Üreticiye fide, fidan ve soğan desteği vererek üretmesini ve kazanç elde etmesini sağlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye tarımına da katkı sunmuş oluyor.

ÜRETİCİLER MAĞDUR OLMAYACAK

Aydın Büyükşehir Belediyesi, zor durumda kalan küçükbaş hayvan üreticilerine yem ve yonca desteklemesinde bulunuyor. Daha önceki yıllarda bamya, erik, nar, patates ve çilek üreticilerinin tarlada kalan ürünlerini satın alarak ihtiyaç sahibi ailelere dağıtan Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde portakal üreticilerine destek oldu. Portakal üreticilerinin bahçesinde kalan 100 ton ürünü satın alan ve ihtiyaç sahibi ailelere dağıtan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, zor durumda kalan her üreticinin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizerek, “Hiçbir üreticimizin mağdur olmasına göz yumamayız. Üreticilerimizin tarlada, ağaçta kalan ürününün her zaman alıcısıyız” diyor.

Bu toprakların en büyük gücü tarım

HEDEF KIRSALDA KALKINMA

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehir genelinde tarımın kalkınması ve kırsalda yaşayan vatandaşların gelirinin artırılması amacıyla 2023 yılında 57 milyon liralık tarımsal destek ve tarımsal sulama yatırım gerçekleştirdi. Son 5 yılda yaptıkları yatırım tutarının 461 milyon lira olduğunu ifade eden Altay, tarımla uğraşan vatandaşların gelirlerini artırmayı, alternatif ürünlerle daha çok kazanmalarını öncelik haline getirdiklerini söylüyor.

Bu toprakların en büyük gücü tarım

TONLARCA TOHUM DAĞITILDI

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in uyguladığı ‘nitelikli tarım’ projeleri ile kullanılmayan boş tarım arazileri üretime açıldı. 2019’dan bu yana 31 bin 200 dekar âtıl alan tarım ve üretime kazandırıldı. Tarıma elverişli olduğu halde çeşitli sebeplerden dolayı ekilmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla siyez buğdayı, arpa, yulaf, yonca, korunga, mısır, soya fasulyesi, patates, nohut, yeşil mercimek gibi tonlarca tohum dağıtıldı.

Bu toprakların en büyük gücü tarım

BEREKETLİ TOPRAKLARIN HAKKINI VERELİM

Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla her alanda çiftçilere katkı sunan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 17 ilçenin kırsal mahallelerinde yıl boyunca üretime değer katacak adımlar atıldığını belirterek, “Bereketli topraklara sahip olmakla övünmek yetmez, bunun hakkını vermek lazım. Bunun için de bilgi, birikim ve tecrübenin yanında; kaliteli fide, fidan, tohum, makine ve ekipman desteğiyle üreticimizin yanındayız” diyor.

Bu toprakların en büyük gücü tarım

MÜKEMMELİYET MERKEZİ REKOR KIRDI

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, tarımsal kalkınma ve çevresel sürdürülebilirlik konularında örnek projeler üretiyor. Bunlardan biri de Seracılık Mükemmeliyet Merkezi. Isıtmalı seracılıkla yıl boyu bir tarım fabrikası gibi üretim yapan merkezde; 2023’ün 5 aylık hasat döneminde 500 ton domatesle rekor bir üretime imza atıldı. 8 farklı çeşitte üretilen domatesler Sakarya’dan ülkenin dört bir yanına ulaşıyor.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) hayata geçireceği “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri” kente büyük bir ivme kazandıracak. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, şu bilgileri aktarıyor: “Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin Avrupa’nın en büyük topraksız, tam otomasyonlu, yenilebilir enerji kaynaklarını kullanan modern sera ve tarımsal sanayi kümelenmelerinden birisi olmasını hedefledik. Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim alanındaki kadın istihdamı ile kadınların iş gücüne doğrudan katılımını amaçladık. Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim Organize Sanayi Bölgesi sayesinde tohum, fide, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğiyle buna bağlı sanayi gelişimini hedefliyoruz.”

Bu toprakların en büyük gücü tarım

‘BİLİMSELLİK’ TEMEL DEĞERİMİZ

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri aktarıyor: “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Plan’da; temel değerleri arasında ‘bilimsellik’ ilk sırada yer alıyor. İTB olarak geliştirdiğimiz İzmir Tarım Teknoloji Merkezi de (İTTM) bakanlığın ‘bilimsellik’ hedefi ile bire bir örtüşüyor. Yine Stratejik Plan’da yer alan Organize Tarım Bölgesi sayısının 39’dan 100’e çıkarılması planında da İzmir özel bir yere sahip. İzmir’de hayata geçirilen dört ayrı tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi de Türk tarımı adına büyük fark yaratacak.”

Bu toprakların en büyük gücü tarım

Sıradaki haber yükleniyor...
holder