Banu Şen Çilek kokulu tarım ilçesi: Menemen
HABERİ PAYLAŞ

Çilek kokulu tarım ilçesi: Menemen

İzmir’in kuzeyinde, 3 bin yıldan daha uzun tarihi geçmişe sahip Menemen… 573 kilometrekare alanlık ilçenin, yüzde 33’ü tarım arazisi. İlçede yapılan üretimler bölgenin ihtiyacını karşılamanın ötesinde Menemen’in ciddi bir tarım ihracatçısı olduğunu da gösteriyor. İlçenin sembolleşmiş çileği, inciri, üzümü, pamuğu ve çömleği için festivaller düzenleniyor, üretimleri artıran projeler geliştiriliyor.

Çilek kokulu tarım ilçesi: Menemen

Evliya Çelebi tuttuğu notlarda, Menemen Ovası’nın bereketliliğinden bahsederken, Menemen’de üretilen bütün tahılların, sebze, meyve ve hayvan yemlerinin Menemen İskelesi vasıtasıyla İzmir’e ve Venedik’e oradan da Avrupa’ya ulaştığını yazar. İlçede tarımın nasıl geliştiği ile ilgili yakın geçmişe dair başka bilgiler de var. Cumhuriyet’in ilk yıllarında, araziler değerlendirilirken Urla ve Menemen pilot bölge seçilerek 1931’de Çıtak köyüne narenciye fidanı dikilir ve bu aynı zamanda Menemen’e ilk dikilen narenciye olma özelliğini taşır.

Haberin Devamı

Çilek kokulu tarım ilçesi: Menemen

Coğrafi konumu, tarıma uygunluğu, yerleşik 7 bine yakın çiftçisiyle günümüzde, Menemen İzmir’in tarım potansiyeli en yüksek ilçelerinin başında geliyor. Menemen denilince akla ilk gelen ürünleri; çilek, incir, erkenci şeftali, zeytin, kayısı, erik, domates, kavun, karpuz, biber, ıspanak, yeşillik, pamuk, buğday, fasulye, domates, çekirdeksiz üzüm, peynir ve et ürünlerini uzun bir liste halinde sıralayabiliriz. Sepetçilik ve çömlekçilik de ilçenin adını duyurduğu el sanatları… Bu arada, İzmir’in toplam çilek üretiminin yüzde 93’lük kısmı ise ilçenin Emiralemli üreticilerinden sağlanıyor. 13’üncüsü düzenlenen Emiralem Çilek Festivali’nde bir araya geldiğimiz Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan ile ilçenin tarım potansiyelini konuşuyoruz.

Çilek kokulu tarım ilçesi: Menemen

'ÇİFTÇİLERİMİZ BAŞIMIZIN TACI’

Tarım kenti Menemen’de çiftçilere üretim sürecinin her aşamasında yardımcı olduklarını söyleyen Pehlivan, “Çünkü üreticimiz kazanırsa Türkiye kazanır. Menemen’imizin çiftçileri çok çalışkan, çok üretkenler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Köylü Milletin Efendisidir’ dediği gibi, çiftçilerimiz bizim başımızın tacıdır. Emekleri bizim için kutsaldır. Bizler de aklı ve bilimi kullanarak çiftçilerimizin yanında olacak projeler üretiyoruz. Traktör üstünde büyümüş bir çiftçi olarak, tarımla uğraşan, üreten, besleyen, büyüten tüm çiftçilerimizin her zaman yanlarında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılında, hemşehrilerimizin, üreticilerimizin refahı için çalışmaya devam edeceğiz. Göreve geldiğimiz gün ‘Menemen’imizde 22 yılda yapılmayanı 3 yılda yapmak’ gibi bir iddiamız vardı. Bunu da gerçekleştirmek için tüm ekibimiz ve projelerimizle fark yaratmaya devam ediyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Çilek kokulu tarım ilçesi: Menemen

‘ÜRÜNLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ’

Bereketli Menemen Ovası’nda çok değerli tarım ürünlerinin yetiştiğine dikkat çeken Pehlivan, “240 bin dekar tarım arazisi bulunan Menemen’de, ürünlerin kaliteli ve yüksek rekolteli olması en büyük arzumuz. İlçede yerleşik 7 bine yakın çiftçimizin; üzüm, pamuk, incir, ıspanak ve çilek gibi kaliteli ürünleri tüm Türkiye’de öne çıkıyor. Yaptığımız çalışmalarla hem üreticilerimize hem de ürünlerimize sahip çıkıyoruz. İlçede ekilen birbirinden değerli gıda ürünlerinin gerçek değerinde, tüm bölgeye ve ülkemize ulaşabilmesi için festivaller düzenliyoruz” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Çilek kokulu tarım ilçesi: Menemen

10 BİN TON ÇİLEK HASADI

Pehlivan, bölgede öne çıkan ürünlere ve tarım projelerine ilişkin şu bilgileri veriyor:

“Emiralem bölgemizde kokusuyla, tadıyla fark yaratan çilek, ilçemizin en belirgin sembol ürünlerinden biri. Son iki yıldır daha da etkin biçimde düzenlediğimiz Emiralem Çilek Festivali’miz sayesinde artık tüm Türkiye’de aranan ve talep gören bir ürün halini aldı. İzmir’in toplam çilek üretiminin yüzde 93’lük kısmını, Emiralemli üreticilerimiz sağlıyor. Bu yıl 2 bin dönüm alanda 10 bin ton çilek hasadı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Çileğimiz gibi Bozalan Mahallemizin inciri de eşsiz tada ve güzelliğe sahip. Çiftçilerimizin emeğini taçlandırmak adına geçtiğimiz yıl 3. Bozalan İncir Festivali’mizi düzenledik. 405 dekar alanda yaklaşık 400 ton incir hasadı gerçekleştirmiştik.

AĞUSTOSTA ÜZÜM

Şimdi de ağustosta bir başka değerli ürünümüz olan üzümümüz için bir festival planlıyoruz. Ayrıca, 100 bin dekarlık pamuk alanıyla da İzmir’in en büyük pamuk üreticisi konumundayız. Menemen’imizde üretimimizi artıracak, bizi dünya piyasasında bir adım öteye taşıyacak proje ve uygulamaların anlatıldığı ‘Pamukta Akıllı Sulama Çözümleri Günü’ düzenledik. Bir başka önemli değerimiz de çömlekçilik. 6000 yıldır çömlekçiliğin kalbi Menemen’de atıyor. İnsanlık tarihi kadar eski olan bu sanat, kuşaktan kuşağa aktarılarak, hünerli ustaların ellerinde gelişip, şekillenerek bugün Menemen’in simgesi haline geldi.

Çilek kokulu tarım ilçesi: Menemen

EYLÜLDE ÇÖMLEK

Ustalarımız, atalarından devraldıkları bu geleneği yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için mücadele veriyor. Bu mücadeleye destek olmak, Menemen çömlekçiliğini tanıtmak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak, uluslararası alanda geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlamak amacıyla geçtiğimiz yıl 1. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali’mizi gerçekleştirdik. 18 ülke ve ülkemizin değerli çömlek ustalarını Menemen’imizde ağırladık. 2’ncisini de eylülde gerçekleştirmek için kollarımızı sıvadık. Bütün değerlerimizi Menemen Belediyemiz çatısı altında toplayarak bu yıl 18. AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na katıldık. Standımızın temel amacı, kentimizin tarımsal zenginliğini tanıtmanın yanında, Menemen dayanışmasının da ne kadar güçlü ve değerli olduğunu göstermekti.”

ORGANİK ATIKLAR DOĞAYA KAZANDIRILIYOR

Toplum sağlığını ön planda tuttuklarını dile getiren Pehlivan, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Pazar yerlerinden çıkan organik atıkların doğaya yeniden kazandırılması, sürdürülebilir tarım ve ekosistem için örnek bir çalışmaya imza attık. Kuracağımız kompost tesisi ile Menemen’imizde sebze ve meyve atıkları kaynağında ayrıştırılarak komposta dönüştürülüyor. Kompostlar ise toprak iyileştirici olarak çiftçilere dağıtılıyor. Çiftçilerimize ayrıca yerel tohumdan üretilmiş 425 bin fideyi ücretsiz dağıttık.

Çilek kokulu tarım ilçesi: Menemen

FABRİKA YENİDEN DOĞDU

Bağlarımızda rekolte kaybına neden olan salkım güvesine karşı da mücadele başlattık. Kuraklık tehdidine karşı suyun doğru kullanımını sağlamak adına ‘Kuraklıkla Mücadele’ seminerleri düzenledik. 2 yıl atıl kalan Emiralem Zeytinyağı Fabrikası’nı yeniden üreticilerimizin hizmetine açtık. Fabrika, çevresine yapılan peyzaj çalışmalarıyla da yepyeni bir görünüme kavuştu. Günde yaklaşık 25 - 30 ton arası zeytinyağının işlendiği tesisimizi yeniden halkımızın hizmetine açtık.

DEĞİRMENDERE’YE BARAJ

DSİ Genel Müdürlüğü, Emiralem ve Süleymanlı Barajlarından sonra ilçenin 3. barajı olacak Bozalan’ı da tamamladı. Bozalan Barajı ile 1390 dekar arazi daha modern sulamaya açılacak. Menemen’de 2024’te 3 barajdan sulanan arazi miktarı 5020 dekara çıkacak. Menemen Belediyesi olarak bizim de ilçemize bir baraj daha kazandırma hayalimiz var. Çiftçilerimize can suyu olması için Değirmendere ’de bir baraj kazandırmak istiyoruz. Hem bölge hem de ülkemiz ekonomisine değer katacak Değirmendere Barajı, topraklarımızın tuzluluktan korunması adına da büyük önem arz ediyor. Fizibilite çalışmalarının devam ettiği projemizi kısa sürede hayata geçireceğiz.

Çilek kokulu tarım ilçesi: Menemen

EMİRALEM ÇİLEĞİ FESTİVALLE ADINI DUYURUYOR

Kendine has tadı ve kokusuyla ünlü Emiralem çileğinin hasat mevsimi, hafta sonu düzenlenen 13. Emiralem Çilek Festivali ile kutlandı. Çocuk atölyelerinin yanı sıra, ‘En Güzel Çilek Bahçesi’, ‘En Güzel Çilek’, ‘En Güzel Çilekli Pasta’ yarışmaları yapıldı.

Yöre halkı, kurulan üretici pazarında iki gün boyunca çileklerini sergiledi. Program kapsamında Perihan Savaş, Hülya Koçyiğit ve Engin Çağlar gibi Yeşilçam’ın birbirinden değerli sanatçıları söyleşide sevenleri ile buluşurken, şarkıcı Sinan Akçıl ve Merve Özbey de festival ziyaretçilerine konser verdi. Başkan Vekili Pehlivan, “Tarım arazilerimiz içinde yetişen çilek, en değerli ürünlerimizden biri. Hem bölge üreticisine sahip çıkmak hem çileğimizin tanıtımına katkıda bulunmak hem de üretici ve tüketiciyi direkt buluşturmak için festivalimizi gerçekleştirdik. ‘Çilek Tadında Festival’ sloganıyla özel bir program hazırladık. Çilek kokumuz tüm İzmir’i etkisi altına aldı. Menemen’in caddeleri ve sokakları iki gün boyunca renklendi. Güzel İzmir’imizin ve ülkemizin dört bir yanından vatandaşlarımızı çilek diyarı Emiralem’de bir araya getirdik” sözleriyle haftasonu gerçekleştirdikleri festivalin önemine vurgu yapıyor.

Menemen’de, 20-21 Mayıs’ta Emiralem Çilek Festivali’nin 13’üncüsü düzenlendi. Cadde ve sokaklar festival coşkusuyla renklenirken, 2 gün boyunca mis gibi çilek kokusu İzmir’i sardı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder