Banu Şen Şimdi tam Bodrum zamanı
HABERİ PAYLAŞ

Şimdi tam Bodrum zamanı

"Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin, senden öncekiler de böyleydiler. Akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler...” Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı böyle yazmıştı Bodrum için. Bu yazı artık Bodrum’un girişinde ölümsüzleşmiş, Bodrum’a her geleni selamlar biçimde durur adeta. 5 bin yıl öncesine dayanan Karya ve Leleg halklarının yaşadığı bölge, felsefi açıdan da kültür ve medeniyet açısından da çok özel. Antik duvarların, begonvillerin ve zeytin ağaçlarının altında, Akdeniz ve Ege’nin birleşme noktasında bulunan Bodrum; 12 ay turizmin yanında yelken tutkunlarının da vazgeçilmezi haline geldi. Özellikle her yıl ekimde başlayan ulusal ve uluslararası organizasyonlarla bir de kasıma kadar devam eden ‘Sarı Yaz’ıyla bugünlerde tam “Bodrum zamanı” dedirtiyor. 35 yıldır devam eden ve ekimin ikinci yarısına denk gelen “The Bodrum Cup” ile “Yılın Bodrum Cup Zamanı” da yaşanıyor. Yelken tutkunları Bodrum’da buluşuyor.

Haberin Devamı

SPORUN DA ÖNCÜSÜ

Bir araya geldiğimiz Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile Bodrum’un öne çıkan özelliklerini konuşuyoruz. Tarihin ilk kadın amirali Artemisia’nın, Kızılhisarlı Mustafa Paşa ve Cafer Paşa’nın, Amiral Turgut Reis’in izlerini taşıyan Bodrum’da, denizcilik kültürünün yüzyıllar öncesine dayandığını belirten Aras, son yıllarda yelken sporunun öncüsü haline gelindiğini vurguluyor. Aras, “Profesyonel ve amatör kulüplerimizin başarıları bizleri gururlandırıyor. Ulusal ve uluslararası organizasyonlarla Bodrum yelken sporunun öncüsü konumuna geldi. Cumhuriyet’imizin 100. yılında da büyüyerek devam eden ve yüzlerce sporcunun katılımıyla gerçekleşen bu şampiyonalarla Bodrum’umuzun adını dünyada duyurmaya devam ediyoruz. Bu yıl 35’incisi düzenlenen The Bodrum Cup da bunun en güzel örneği” sözleriyle anlatıyor.

Şimdi tam Bodrum zamanı

SANATLA TURİZM TURİZMLE TARIM BİRLEŞİYOR

“Bodrum’da sürdürülebilir bir turizm istiyorsak, sanatla turizmi, turizmle tarımı bütünleştirmemiz gerektiğinin bilincindeyiz” diye ekleyen Aras, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bodrum’un akılda kalıcılığını artıran, kent yararına adımların atılmasını sağlayan ve yaratıcı emek gerektiren festivalleri, Bodrum kimliğinin yaratılmış olguları olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. Bu nedenle ulusal ve uluslararası birçok festivalin, şenliğin ve The Bodrum Cup gibi 35 yıllık aktivitelerin desteği ve paydaşı oluyoruz. 2019-2023 arasında 975 etkinlik, 237 sergi düzenledik ve destekledik. Deniz Müzesi’nde pek çok etkinlikte binlerce ziyaretçi ağırladık. Halikarnassos Sur Duvarları’nın 1.5 kilometrelik çevre düzenlemesi bitti. Bodrum’un ilk evresi 6’ncı yüzyıla kadar uzanan, 1400 yıllık Erken Bizans Dönemi yapısını restore etmeye başladık. Kaya Mezarları ile Sunu Çukurları’nın turizme kazandırılması çalışmaları devam ediyor. 10 müze hedefimiz var. Kültür varlıklarımızı rehabilite edip turizme kazandırıyoruz. Halikarnas Balıkçısı Bodrum Belleği ve Kafeteryası’nın inşasında son aşamaya gelindi. Bodrum’a yakışan hizmetler yapma gayemizin altında yatan sebep; 3500 yıllık tarihi ve kültürel mirasa saygı, gelecek kuşaklara karşı sorumluluk bilincidir. Süreç içerisinde Bodrum’un altyapı sorunlarını çözmüş, yüzümüzü daha fazla sanata, kültüre, doğaya dönmüş, huzurlu kent kimliğinin öne çıktığı, bir yaşam sürmek en önemli hedefimiz.”

Haberin Devamı

YIL SONUNA KADAR 140 KRUVAZİYER GEMİ

Haberin Devamı

Aras, şunları aktarıyor:

“Günümüzde tatil alışkanlıkları ve günlük yaşam aktiviteleri, turizm sektöründeki talebe de yön veriyor. Statüye dayalı tüketim dünyada olduğu gibi ülkemizde de lüks turizm destinasyonları oluşmasına ve lüks segmentteki konaklama işletmelerindeki artışa sebep oldu. Bodrum, bu çizgide oluşan kişisel talebi doyurabilecek konumda. Dünyada tescillenmiş birçok konaklama yeri ve yiyecek içecek sektörü kentimizde bulunuyor. Lüks turizm Bodrum’un geleceğini doğrudan etkileyecek. Düzenlediğimiz turizm forumlarıyla Akdeniz’in ve Avrupa’nın sektör temsilcileriyle bölgemiz turizm geleceğini şekillendirmek için çalışmalar yapıyoruz. 2023 Temmuz itibariyle özellikle yabancı turist sayısında hareketlenme oldu ve devam ediyor. Bu yıl özellikle, kruvaziyer gemiler inanılmaz şekilde geri döndü. Geçtiğimiz yaz, 100’e yakın kruvaziyer gelmişti. Bu yıl ise şu anki rakam 100’e yaklaştı, yıl sonuna kadar toplamda 140 gemi olacağını öngörüyoruz. Şu anda Bodrum’da çok cazip bir yatırım ortamı var. Turizm, denizcilik, inşaat, ulaştırma, teknolojik, spor, yenilenebilir enerji ve tarım ile ilgili ciddi bir cazibe var. Bütün bu yatırımları ve değişimi yönetmek zorundayız. Bu sayede Bodrum hak ettiği değeri bulacak. Tamamen Bodrum’un geleceğini dizayn etmek için çalışıyoruz.”

LEZZET HARİTASINI DÜNYAYA DUYURMAK İÇİN GASTRONOMİ AKADEMİSİ

Bodrum’un, yemek kültürüyle de önemli bir merkez olduğunu belirten Aras, “136 doğal bitki türü ve 7 mantardan oluşan 143 tür ile sofralarımızda bizlere önemli lezzetler sunuyor. Kenker dolması, tilkişen kavurması, kabak çiçeği kızartması, Bodrum peltesi gibi birçok farklı tadımız var. Zengin mutfak kültürümüzün önünü açmak ve lezzet haritasını tüm dünyaya duyurmak için akademik girişimler, etkinlikler ve hatta mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerine yer verilen kitaplar hazırlıyoruz. Başkent Üniversitesi ile protokol imzalayarak ‘Gastronomi Akademisi’ni kuruyoruz.

Akademimiz çevreye duyarlı üretim modelleri ile geleneksel lezzetlerimizi birleştirerek biyolojik çeşitliliğimizi anlatacak. Tarım AR-GE ve Yerel Tohum Merkezi’mizi hizmete açtık. Burada 615 yerli tohum muhafaza ediliyor. Ayrıca Ata tohumlarının sürdürülebilirliği ve çoğaltılması amacıyla Yerel Tohum Merkezi’nde şenlikler düzenleniyor. Belediyeye ait olan zeytinliklerden hasat edilen zeytinlerden, erken hasat-soğuk sıkım yöntemiyle zeytinyağı elde edildi. Karakılçık buğday ekimi yapıldı. Garaova Gençlik Tarım Kampı Projesi kapsamında ise İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu’nda eğitim görüp çadırlarda konaklayan katılımcılar için yörede agro turizmi canlandıracak geziler yapılıyor” diyor.

100. YIL LELEG YOLU YÜRÜYÜŞÜ İLE KUTLANACAK

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ile de buluşuyoruz. Kocadon, Cumhuriyet’in 100. yıl etkinlikleri kapsamında Bodrum Leleg Yolu Yürüyüşü düzenleyeceklerini belirterek, şu ifadelere yer veriyor: “Bu güzel ve anlamlı günün anısına Cumhuriyetimizin gelecek nesillere aktarılması hedefiyle ‘Bodrum Leleg Yolu’nda Cumhuriyet yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. ‘Her yol Cumhuriyet’e çıkar!’ sloganı ile 22 Ekim Pazar günü Turgutreis parkurunda gerçekleşecek etkinlik, Karabağ Mahallesi’nde yer alan değirmenlerde başlayıp, Sabancı Parkı’nda sona erecek. Odamızın Bodrum turizmine armağanı olan 2016’da açtığımız 185 kilometrelik Bodrum Leleg Yolu’muzun Bayraklı Tepe’den geçen etabını hep birlikte yürüyerek, ‘Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Töreni’ düzenleyeceğiz. Bu yüzyıl Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ileri görüşlülüğü, özverisi ve devlet adamı öğretisi bizleri geleceğe taşıdı. Atatürk’ün bu sonsuz emanetini büyütüp geliştirmek ise bizlerin en büyük vazifesi. Cumhuriyet yürüyüşümüze herkes davetli. Hep birlikte ‘Her yol Cumhuriyet’e çıkar!’ diyerek Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız.”

‘THE BODRUM CUP’TA 100. YILA ÖZEL ETKİNLİKLER

Bodrum’un en önemli organizasyonlarından ve Türkiye’nin en büyük yat yarışlarından biri olan The Bodrum Cup, 35’inci yılını Cumhuriyet’in 100’üncü yılıyla birlikte kutlamak üzere, 2 Ekim’de Atatürk’ün doğduğu Selanik’ten başladı ve 8 Ekim’de Dolmabahçe’ye yol aldı. 9 Ekim’de ise İstanbul-Bodrum etabı başladı ve yarışçılar Babakale, Çeşme, Kuşadası, Yalıkavak, Bodrum rotasını takip ederek Bodrum’a ulaştı. Yarışların bu akşamdan sonra Bodrum etabı başlayacak. 17-21 Ekim arasında gerçekleşecek yarışlar çerçevesinde belirlenen rota, Bodrum Limanı’ndan başlayarak Çökertme ve Kissebükü’ne uzanacak, ardından Bodrum’da tamamlanacak. Aynı gece, dereceye girenlere 100’üncü yıl ve 35’inci Maximiles Black The Bodrum Cup kupası verilecek.

Şimdi tam Bodrum zamanı

ANLAMLI SELANİK-İSTANBUL ETABI

Her yıl ekim ayının üçüncü haftasında düzenlenen The Bodrum Cup, denizcilik ve yelken tutkunlarını 1989’dan bu yana Bodrum’da bir araya getiriyor. Bu yıl, Maximiles Black’in isim sponsorluğuyla ve Opet ile Tüpraş’ın ana sponsorluğunda gerçekleşen yarışların Selanik-İstanbul-Bodrum etabına 23 yat ve 300’ün üzerinde yelkenci katılırken, Bodrum etabına ise 100’ün üzerinde yat ve 1500 yelkenci ile binlerce kişinin katılması bekleniyor. Selanik’ten gelen Bodrum guletlerinin Dolmabahçe Sarayı ve İstanbul Boğazı’nı selamlama töreninde bulunduğum organizasyonda görsel şölen de yaşandı. The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal, “Zengin tarihi, canlı kültürü, elverişli iklimi ve dünyaca ünlü bir turizm merkezi olmasıyla tanınan Bodrum, keşfedilmemiş harikalarla dolu bir hazineye sahip. The Bodrum Cup, 35 yıldır bu gizli cevherleri ve daha fazlasını keşfetmek için binlerce kişiyi Bodrum’a getiren birleştirici bir güç oldu” diyor. The Bodrum Cup Onursal Başkanı Erman Aras ise “Başlangıcımızdan bu yana, ulusal ve yerel konuları girişimlerimize sürekli olarak dahil ederek, bu hedefleri geliştirmeye kararlı olduk. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl kutlamalarına denk gelen yolculuğumuzda, ülkemize her yıl artan sayıda ziyaretçi çekerek Bodrum’un kültürel ve tarihi dokusuna katkıda bulunmaktan büyük gurur duyuyoruz. Yelkenlerimizdeki bu rüzgarla Bodrum’u ve Akdeniz’i güçlendirmeye devam edeceğimize inancımız tam” diye konuşuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder